Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dcera Vlada Drákuly je ještě nemilosrdnější, Kiersten Whiteová: Vzestup (Dobyvatelská sága 2)

Whiteová Kiersten: Dobyvatelská sága 02: Vzestup

V závěru první knihy za sebou Lada nechává Mehmeda i svého bratra. Vydá se sama na cestu s jediným cílem. Získat zpět svou rodnou zemi, své milované Valašsko. A je pro to schopna obětovat úplně všechno. Cestou drancuje jedno město za druhým a stává se stále víc a víc nemilosrdnou. Ale bude jí to stačit k tomu, aby usedla na trůn? Přes všechno, co dosud dokázala, je v očích jiných jen pouhou dívkou a své právo si bude muset tvrdě vybojovat.

Radu učinil velké rozhodnutí. Celý život kráčel ve stínu své sestry, která ho ochraňovala. Nyní však zůstal u Mehmeda, kterého miluje. Udělal by pro něj cokoliv, třeba se stal špionem v nepřátelském městě. A tak se vydává do Konstantinopole, aniž by tušil, že ho také čeká boj, i když jiný než jeho sestru. Splní si rozdělení sourozenci své cíle a sny?

Děj navazuje přímo na předchozí knihu. Nesmíme zapomenout na to, že se příběh odehrává stále v 15. století. Ženy to nemají jednoduché, a to ani princezny. Lada si hledá cestu k moci prostřednictvím toho, co jí šlo velmi dobře již od mala – násilí. Jen velmi málo lidí si našlo cestu k jejímu srdci a dva z nich, její bratr a Mehmed, zůstali daleko od ní. A tak zůstala sama ve světě, kde jí jiní usilují o život. A ona musí nadobro zatvrdit své srdce, aby mohla čelit ostatním. Doposud měla štěstí, ale to jí příště stačit nemusí.

Radu nedostal v první knize tolik prostoru. To se nyní změní a jeho příběhu je věnována přibližně polovina děje. Zatímco Lada bojuje svou bitvu, on vede ve jménu Mehmeda úplně jiný boj, a to politický. Jde o zpestření krvavé lázně, a čtenář tak může volit, zda se mu libí více intriky a špionáž v příběhu Radua či přímý, ovšem krvavý styl v dějové linii jeho sestry. Víceméně se však tyto styly navzájem doplňují.

Kiersten Whiteová v pěti bodech

  1. Narodila se v Utahu v roce 1983.
  2. Vystudovala angličtinu na Brigham Young University.
  3. Její první kniha vyšla v roce 2009.
  4. U nás vešla do povědomí sérií Paranormálové.
  5. Temnota je první díl historicko-fiktivní trilogie.

Autorka opět věnuje velký prostor popisům, a to jak přírody, tak samotných postav. To velmi usnadní čtenáři vytvoření vlastní představy zmíněných míst a zároveň si zapamatovat i většinu vedlejších postav, kterých je velké množství. Vzhledem k tomu, že se příběh inspiruje historií, je možné u některých z těchto postav dohledat i jejich skutečné osudy. Možná tak autorka vzbudí v mladých čtenářích i zájem o historii.

Konec jasně naznačuje, že se můžeme těšit na velkolepé finále. Pokud se autorka bude i nadále držet historických faktů, osud některých hrdinů je nám již nyní znám. Ovšem někdy je cesta důležitější než cíl. A my věříme, že si Dobyvatelská sága již získala mnoho příznivců, kteří si nenechají ujít pokračování, tedy závěrečný díl této série. Hlavně potom, co autorka dokázala, že druhý díl trilogie nemusí být fádní výplní mezi prvním a posledním dílem, ale má mnoho co nabídnout.

  • Kiersten Whiteová: Vzestup (Dobyvatelská sága 2)
  • CooBoo, 2019
  • překlad: Hana Netušilová a Kristýna Vyhlídková
  • 384 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
1. srpna 2020, Ivana Scholzová

Dobyvatelská sága 02: Vzestup

Dobyvatelská sága 02: Vzestup
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč