Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Darth Vader ještě jednou a s kým?, Timothy Zahn: Thrawn 02 - Spojenectví

Zahn Timothy: Star wars - Thrawn 02: Spojenectví

Další kniha ze světa Star Wars je pěšákem v opravdu četné armádě publikací s legendárním logem na obálce. Na paškál si neméně legendární Timothy Zahn vzal vztah mezi oblíbenými záporáky Darthem Vaderem a velkoadmirálem Thrawnem.

Uzákonění nového kánonu pro svět Star Wars do značné míry proměnilo i literární produkci navázanou na slavnou filmovou ságu. Desítky, ne-li stovky, knih, které utvářely podrobnou historii světa byly přesunuty do tzv. Legends a otevřel se prostor pro nová pojetí. Tam, kde všechno začalo, aktuálně směřují pozornost čeští vydavatelé.

Thrawnova trilogie byla prvním knižním sequelem Lucasových filmů ze 70. a 80. let a Timothy Zahn zahájil první výstřel z dělostřelby knih, povídek a novel z oblíbeného prostředí. Po duši pohladí, že nové příběhy o Thrawnovi dnes píše právě Zahn, o jehož příspěvcích obecně platí, že patří do první linie všech Star Wars příběhů.

Thrawn – Spojenectví je druhou knihou o geniálním stratégovi vesmírných bitev zařazenou do kánonu. První díl splnil přání řady fanoušků a nabídl cestu Thrawna do služeb imperiální armády. Druhé pokračování rovněž navnadilo na třaskavou kombinaci. Snad nejoblíbenější postava celého univerza, padlý rytíř Jedi a záporák v černé zbroji, Darth Vader je v knize nucen ke spolupráci právě s Thrawnem.

Mistr spisovatelského řemesla si pochopitelně mohl dovolit rozběhnout příběh po dvou liniích. Narazíme na setkání Thrawna s Anakinem Skywalkerem během klonových válek, které se retrospektivně prolíná s nuceným spojenectvím mezi Vaderem a Thrawnem, nařízené zlověstným imperátorem Palpatinem.

Příznivcům narážek na hlavní dějovou linii ságy zahřeje srdéčko zejména flashbacková část. Zahn poodhaluje nové skutečnosti o zákeřném spiknutí proti rytířům Jedi, stejně jako hlubší rozporuplnost celého počínání galaktické republiky směřující k odehrání svého posledního partu.

Část z Thrawnovy „přítomnosti“ je přeci jenom trochu dějově chudší. Práci s psychologií Vadera si každý vychutná, nicméně během spolupráce sithského lorda a velkoadmirála vesmírné flotily se toho příliš neodehraje. Navíc Thrawn oproti předchozímu dílu nevystupuje tak úplně jako ústřední postava a jeho specifická osobnost ustupuje lehce do pozadí. Tudíž si ho fanoušci v roli geniálního stratéga užijí trochu méně.

Posunutí celého narativu Star Wars v knize je brilantní ve své lehkosti a je hlavním blasterovým kanónem knihy, ale ve srovnání s předchozím dílem ve výsledku střílí menším kalibrem. Oproti ostatním knihám ze světa Hvězdných válek však Thrawn – Spojenectví stále patří k tomu lepšímu, tudíž čtenáři a fanoušci vůbec nemusí zdráhat po ní sáhnout.

20. května 2020, Radim Červenka

Star wars - Thrawn 02: Spojenectví

Star wars - Thrawn 02: Spojenectví
Vložit do pytle na zboží  Koupit   329 Kč