Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Daniel Suarez dokazuje, že na vzdělání doopravdy záleží, Daniel Suarez: Gravitace

Dan Suarez: Gravitace

Jon Grady má opravdu smůlu. Nejprve jeho tým objeví způsob, jak manipulovat gravitací, aby se vzápětí stali terčem teroristického útoku, jehož cílem je zabránit šíření nebezpečných technologií, které jsou proti jejich náboženství. Jenže Grady brzy zjistí, že být upálen teroristy je ještě ta lákavější varianta.

Jon Grady dostane lákavou nabídku práce. Zdokonalovat svůj vynález, aniž by se musel starat o jeho praktické využití. Jeho potenciálním zaměstnavatelem je totiž tajná vládní agentura, která se snaží zabránit šíření moderních technologií, které by mohly být pro lidstvo příliš zničující. Což se během studené války opravdu hodilo, ale dnes může být lehce problematické. Obzvlášť když se ukáže, že tuto organizaci nikdo a nic nekontroluje, takže funguje jako stát ve státě.

Jon se velmi rychle rozhodne tuto nabídku odmítnout. Čímž si vyslouží místo v super tajném vězeňském zařízení pro neposlušné vynálezce. Naštěstí jsou místní spolubydlící vynalézaví až příliš na to, aby nedokázali Jona osvobodit. A poslat ho proti svým věznitelům.

Daniel Suarez v pěti bodech:

  1. Narodil se roku 1964.
  2. Vystudoval univerzitu v Delaware.
  3. Pracoval jako IT konzultant.
  4. Debutoval pod pseudonymem Leinad Zeraus.
  5. V roce 2015 získal jeho román Gravitace cenu Prometheus Award.

Kdy naposledy fyzik zachraňoval svět? Jon se poměrně rychle sžije s novým údělem a začne svým protivníkům pořádně zatápět. Na rozdíl od tajných služeb, které se sice snaží dostat rebelující agenturu pod kontrolu, to ale v jejich případě vypadá, jako kdyby šli s pazourkem proti tankům. Takže se poměrně rychle ukáže, že jediné, co mohou CIA a FBI dělat, je držet palce hlavnímu hrdinovi.

Zpočátku se zdá, že Gravitace využije žánrové klišé k tomu, aby se vůči němu vymezila. Úvod je cestou od lehce zmateného Gradyho, který lpí na morálních zásadách až k naštvanému cynikovi schopném použít všechen vrozený sarkasmus k tomu, aby se dostal z relativně příjemného domácího vězení do opravdové cely. Tam si nepříliš hodná umělá inteligence hodlá jeho mysl naporcovat tak, aby byl Jon Grady konečně užitečný těm správným lidem.

Poté se příběh stane velmi předvídatelným. Vědec vs. tajná organizace držící pod krkem celý svět. Samozřejmě nesmí chybět snahy americké vlády dostat tuto organizaci zpět pod svou kontrolu. Stejně jako očekávatelné prozření některých protagonistů, kteří zjistí, že bude lepší, když pomohou těm druhým. A pochopitelně dojde i na náležitě megalomanské finále, kde se vynález gravitačního zrcadla osvědčí jako ultimátní řešení všech pozemských problémů.

Nic z toho není špatně. Tempo je nastaveno na sprint, děj příjemně ubíhá a čtenář se může občas i zamyslet, aniž by tím čtivo ztratilo na atraktivitě. Gravitace je napínavý thriller, který dokáže zaujmout dostatečně na to, aby byl odložen teprve po dočtení poslední stránky a pravděpodobně by dobře vypadal v audiovizuální podobě. Nicméně tento příběh není natolik jedinečný, aby v paměti čtenářů zůstal déle než do další knihy.

  • Daniel Suarez: Gravitace
  • XYZ, 2020
  • Obálka: Milan Sládek
  • Překlad: Tomáš Pokorný
  • 480 stran, 399 Kč
5. října 2020, Tomáš R. Tokoš