Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dana Rusková proměnila Brrno v Běsné město, Dana Rusková: Běsné město

Rusková Dana: Běsné město

Vítejte v Brrně. Městě, kde jen velmi malé množství populace vykazuje zcela lidské geny. Většina obyvatel v sobě mísí lidskou krev s krví divokých, jak e říká nepřizpůsobivému obyvatelstvu. V Běsném městě Dany Ruskové ožívají přízraky, duchové, běsy i stíny. Policista Sank bez podílu divočiny v rodokmenu má paradoxně mnohem bližší vztah k problémovější části obyvatel a na svých pochůzkách si musí poradit s horšími věcmi než jen bandou zlodějíčku, vrahů a násilníků. A protože si s technikou moc nerozumí, výtržníky honí po městě především šalinou. Vkusně mu u toho sekunduje jeho čtyřnohý přítel s příměsí přízračných genů a z temných koutů ho pozorují slídivé oči.

Dana Rusková je v české fantastice známá díky svým povídkám, za které obdržela hned několik zajímavých cen. Je více než patrné, že autorka má s povídkovou tvorbou bohaté a prověřené zkušenosti, jelikož i její první román má povídkovou strukturu. Každá kapitola Běsného města tvoří téměř samostatný příběh, zároveň ale žádná z nich nevypadává z kontextu celého románu. Postavy jimi procházejí, mizí a zase se objevují, v čele s cynickým policejním kapitánem a postupně odkrývají to málo ze své osobní historie, co je nám autorka ochotná prozradit. Dana Rusková v Běsném městě vybudovala úžasně fascinující prostředí městské fantasy s příměsí policejní detektivky, kde do sebe všechny dílek skvěle zapadají a vše tvoří dokonale fungující celek. Do žánru urban fantasy přispívá kniha především svým originální zasazením do poloreálných kulis moravské metropole, což si užijí hlavně ti čtenáři, kteří mají s brněnskými ulicemi vlastní mnohaleté zkušenosti. Obměněné názvy ulic, náměstí a památek pobaví leckterého ostříleného Brňáka.

Největší předností Běsného města je tedy město samo – úžasně fascinující směska všech možných i nemožných personifikovaných postav, zhmotnělých představ, oduševnělých uliček, sklepů a zákoutí. Věřte, že Brrno budete milovat. Brrno má totiž duši. Čtenáře nejspíš zaujme i autorčin styl psaní, který je mírně poetický na těch správných místech a výborně dokresluje všechno to, co autorčina fantasie dokázala vytvořit.

Každá z kapitol je strhující a osobitá a končí skvělou akční pointou, která se spolu s hrdinovým cynismem a přízračnou atmosférou postará o skvělý čtenářský zážitek. Jediný nedostatek, který lze nalézt na Běsném městě, je stále stejná kompozice příběhů. Pomalý rozjezd, skvělý střed a příliš uspěchaný konec, což vyjde v mnoha případech na škodu, jelikož příběhy jsou natolik dobré, že by vydaly na celý román.

Z Běsné čtvrti v Běsné město

Kniha začíná prequelem v podobě povídky Běsná čtvrť, jíž si čtenáři mohli přečíst díky soutěži Vidoucí a která se také řadí k tomu nejlepšímu, co Dana Rusková zatím české fantasy nabídla. Běsná čtvrť působivě mapuje prostředí brrněnského gheta, sídliště obydleného problémovým divokým obyvatelstvem, odříznutého od zbytku města. V tomto šedivém a depresivním bloku pochůzkaří kapitán Sank. Morous a cynik, který se s nikým nepáře, na rozdíl od většiny svých policejních kolegů však chová k divokému obyvatelstvu úctu. Běsná čtvrť bravurně uvádí čtenáře do děje a prostředí. Autorka se nezdržuje dlouhými popisy a spokojí se s jedním či dvěma odstavci ve chvíli, kdy je vysvětlování nezbytně nutné. Čtenáři zůstanou fascinováni tím, čemu všemu propůjčila ve svém světě duši. Děsy, běsy, přízraky, dokonce i domy. V Běsné je všechno načichlé divočinou.

Povídky, které následují poté, se odehrávají s mírným časovým odstupem. Běsná už není internační čtvrť a divoké obyvatelstvo se díky novému zákonu (ne)spokojeně sžilo se zbytkem města. Po skvělém finále Běsné čtvrti může pomalý rozjezd druhé kapitoly Vzdušné zámky působit trochu vlekle. Vše se ale v pravou chvíli rozběhne a po čase začnou tyhle lehčí začátky čtenářům po strhujících závěrech přicházet vhod. Ve třetí kapitole si autorka trochu pohrála s postavami a předala slovo vodníku Karasovi (ano, dojde i na postavy ze slovanské mytologie). Tím se mění postava vypravěče a čtenáři náhle sledují kapitána Sanka jen jako pomocníka, zatímco se jeho obojživelný kolega vyrovnává s životním traumatem a se sebezapřením se vrhá do hlubin brrněnské přehrady, aby zachránil metropoli před jistou zkázou.

Dana Rusková v pěti bodech

  • Je pravidelnou finalistkou soutěže Vidoucí.
  • Její povídky vyšly v časopisech Pevnost, Ikarie a XB-1.
  • Tvorbu Dany Ruskové lze nalézt i ve sbornících Kočas, Žoldnéři fantasie či Mlok.
  • Dává přednost fantasy, jelikož na sci-fi se jí dle vlastních slov nedostává inteligence.
  • Žije na Vysočině, chová koně a psy a jiná zvířata.

Po Ničské přehradě vrací autorka slovo Sankovi, aby se v Šedých polích pokusil vyšetřit sérii morbidních vražd, získal jednoho čtyřnohého přítele a vydal se do Základních pater zastavit nezákonné psí zápasy. Kapitola Umění zla pak dovolí nahlédnout do mysli ženské hrdinky, psycholožky Pavly Polinové. Nad pubertální fascinací upíří tématikou, která se v této povídce objeví, se leckterý anti-twillightovec pousměje. Tato změna vyprávěcích postav knihu ozvláštňuje a zabraňuje tak povídkám působit stereotypně. Spolu s vypravěči se také zřetelně mění vyjadřování postav a především rozdíl mezi citlivou ženskou hrdinkou a sarkastickým kapitánem je velmi zábavné sledovat.

Spisovatelce z Vysočiny nechybí smysl pro humor, ať už ve chvíli, kdy si hlavní hrdina v cukrárně objednává rakvičku i věneček, či když si trefnými poznámkami přisazuje jako policejní pochůzkář. Nenechte se ale zmást, možná ani kapitán Sank, zapřisáhlý člověk bez jakéhokoli náznaku zvláštní schopnosti, není tak bezvýznamný, jak se na první pohled zdálo a v závěrečné kapitole s výmluvným názvem Smrt a naděje, Karasi vyvrcholí jeho hledání vlastní identity, které se smysluplně prolíná celou knihou a spojuje závěr románu s jeho začátkem.

Nový talent české městské fantasy

Dana Rusková v Běsném městě ukázala, co v ní je, a na svou první knihu může být náležitě hrdá. Pro svou příští tvorbu nasadila hodně vysokou laťku a v českých vlnách urban fantasy se určitě neztratí. Podařilo se jí vytvořit působivý a jedinečný svět, který má stále čím překvapovat. Konec knihy jí navíc poskytuje prostor pro další zápletky a čtenářům nezbývá než si do té doby domýšlet, jak to s nebohým Sankem bude dál. Snad nenechá autorka své fanoušky dlouho čekat.

  • Dana Rusková: Běsné město
  • Straky na vrbě, 2012
  • obálka: Milan Fibiger
  • 366 stran, 235 Kč (v e-shopu Fantasye již za 212 Kč)
15. ledna 2013, Jana Balharová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Běsné město

Běsné město
Vložit do pytle na zboží  Koupit 235 Kč 212 Kč