Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Další Kůstkovy kroky provázejí přízračné kruhy, zkáza a hutná atmosféra, Jeff Smith: Přízračné kruhy (Kůstek 5)

Smith Jeff: Kůstek 5 - Přízračné kruhy

Kůstek je dost možná jedna z nejlepších aktuálně vydávaných komiksových sérií u nás a tak není divu, že Crew už servíruje na pulty knihkupectví její pokračování, i když od vydání Ostrozuba ještě příliš času neuběhlo. Nový díl nese podtitul Přízračné kruhy a je vidět, že metamorfóza příběhu z veselého dobrodružství do epického eposu se v něm chýlí ke konci.

Pátý Kůstek čtenáře nešetří a hned první scéna zachycuje zraněného Johana. Už zde začíná být jasné, že tento díl ságy bude brnkat spíš na emotivní notu a na rozdíl od veselých začátků bratranců Kůstků, tady bude hrát prim smutek, beznaděj a všemožné další negativní pocity. Lucius se ztratí, vesničané se spolu s mnichy Veni Yan připravují ve Starcově jeskyni na závěrečný úder krysáků a Babča s Trnkou a Kůstky čelí na vrcholku hory Král psovi, který se opět vrací zpět do hry jako bumerang.

Už prvních pár stránek dokáže čtenáře atmosférou uchvátit. Beznadějná obrana Starcovy jeskyně proti Krysákům dokonce vyvolává podobný pocit mrazení a zoufalství, jako obrana Helmova Žlebu. Pak ale exploduje sopka a dějová linie obránců se na nějakou dobu odmlčí. Místo toho se do čela dostane druhá skupinka, která byla při výbuchu zrovna v útrobách hory a po opětovném spatření denního světla na ni čeká jen zpustošené údolí.

Hrdinové se tak vydávají do Atheii, královského města, které považují za poslední naději na záchranu. Cestou je zajímavé sledovat, jak se za ty stovky stránek postavy změnily. Kůstci stále slouží jako poslední výspa humoru, ale ani oni nemají čas hláškovat tak často jako dříve. Ani Babča už nepůsobí zdaleka tak odhodlaně, naproti tomu z nevinné a nevědomé Trnky se stala válečnice a rázem také až podivuhodná odbornice na Snění a vše kolem něj.

Jeff Smith v pěti bodech

  1. Narodil se v McKees Rocks v Pennsylvánii ale vyrůstal ve městě Columbus v Ohiu.
  2. Když mu bylo deset, začal pracovat na komiksech s postavou Kůstka.
  3. V roce 1991 založil vlastní společnost, Cartoon Books, aby mohl svého Kůstka vydat .
  4. Mezi roky 1991 a 2004 vydal celkem padesát pět dílů tohoto epického příběhu, které byly později vydány i v podobě devíti knih.
  5. Smithův Kůstek vyhrál desetkrát Eisner Awards, jedenáctkrát Harvey Awards a podle magazínu Time patři mezi sto nejlepších knih století.

To je ostatně kapitolou samo pro sebe. Nic se totiž od minula nezměnilo a tento mystický element má tendenci se často zašmodrchat. Útěchou čtenáři může být fakt, že ani Kůstci Snění pořádně nerozumí. Nejlepším způsobem, jak minimalizovat případné nejasnosti je přečíst si před čtením Přízračných kruhů celou sérii pěkně znova od začátku.

Zdevastovaná plochá krajina nedává příliš možností pro umělecké vyjádření, místo toho se proto Jeff Smith vyřádil jinde. Na bojové výjevy a celkově i na jakékoli dynamické scény je radost pohledět. Druhou Jeffovou silnou stránkou vždy byly a jsou výrazy tváří, především škleby Trnky po návštěvě přízračných kruhů působí skutečně zvráceně.

Oproti předchozím dílům může čtenářovu radost vystřídat mírné zklamání v momentě, kdy si uvědomí, že se v Přízračných kruzích vlastně nic důležitého nestalo. Odhalila se opět část minulosti některých postav, čtenářům zamotaly hlavu další věci okolo Snění a účelem celého příběhu je jen cesta bez epesnějších zvratů, jako tomu bylo třeba v Ostrozubovi.

Přestože jsou Přízračné kruhy Kůstek číslo 5, jedná se o sedmý sešit série, a tudíž nakladatelství už zbývá vydat jen dva poslední díly. Přízračné kruhy jsou poněkud slabší, stále ale jde o výborný komiks. Snad se jedná jen o pověstný klid před bouří, který dopřeje fanouškům chvíli odpočinku předtím, než přijde velkolepé finále.

  • Jeff Smith: Přízračné kruhy (Kůstek 5)
  • Crew, 2013
  • překlad: Michael Bronec
  • 160 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
21. listopadu 2013, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kůstek 5 - Přízračné kruhy

Kůstek 5 - Přízračné kruhy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 242 Kč