Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čtvrtý Harry Dresden je nekomplikovaná zábava. Nejlepší ze série, Jim Butcher: Letní rytíř (Harry Dresden 4)

Butcher Jim: Harry Dresden 4 - Letní rytíř

Na konci předchozího, třetího, dílu Temná hrozba, se život Harryho Dresdena ocitl v troskách. Jediný profesionální chicagský čaroděj zdrceně zmizel z povrchu zemského, přerušil kontakty s okolním světem a omezil hygienu pod nezbytné minimum. Z letargie ho naštěstí v poslední chvíli vytrhne pomocná tlapa vlkodlačího přítele a salva ze samopalu, která má proklatě blízko k ukončení Harryho života.

Vypadá to, že patáliím hlavní postavy nemá být ani zdaleka konec. Kromě neznámých střelců mu usilují o život také upíři, čarodějnická rada žádá důkazy neviny pod pohrůžkou smrti, z nebe prší žáby a domácí se důrazně dožaduje nájmu. Východiskem z této bídy může být vyřešení dalšího případu, který kromě peněz a důkazů pro radu může přinést také osvobození od závazku daného kmotřičce víle. Stačí jen zjistit, kdo zabil rytíře, vyslance Letního dvora vílí říše. Ale hra s vílami se vždy hraje na ostří nože, obzvlášť když do poslední chvíle neznáte její pravidla, ale občas se za pačesy musí chytit i ta poslední a zdánlivě beznadějná šance.

Letní rytíř je svěží a lehkou rukou psaná paranormální detektivka. Zápletka je tentokrát ještě povedenější než v předešlých dílech; pátrání se od samého začátku omezuje pouze na úzký okruh podezřelých a Harry rozplétá síť záhad kolem vraždy krůček po krůčku až ke strhujícímu finále. Průběh vyšetřování přináší další boj o holý život a s tím související kolotoč akčních situací, ve kterých vždy vítězí zdravý rozum s potřebnou špetkou štěstí a místy i slušnou dávkou magie. Čtenáři si také mohou vychutnat porci tvrďáckých a cynicky černohumorných hlášek, které jsou kořením každé pořádné akce.

Jim Butcher v pěti bodech

  1. Jim Butcher, literární otec Harryho Dresdena, začínal četbou Pána prstenů a Dobrodružství Hana Sola. Jeho prvotními vzory byli J. R. R. Tolkien, Lloyd Alexander a C. S. Lewis.
  2. První knihu s Harrym, Storm Front (česky Bouřková fronta) napsal ve věku 25 let.
  3. Od té doby se série rozrostla na celkových třináct knih a čtrnáctá se již připravuje. V českém překladu vydal Triton zatím čtyři, na dalších se pracuje.
  4. Na motivy knih o Harry Dresdenovi vyšlo kromě audioknih také několik komiksů a počítačová hra. Butcherovy knihy se dokonce staly natolik populární, že na jejich motivy vznikl i televizní seriál.
  5. Kromě „The Dresden Files“ série stvořil autor také klasickou fantasy sérii Codex Alera, která má v současné době šest knih, ale díky úspěchu série o moderním čaroději se již nejspíše nebude nadále rozrůstat.

Ačkoliv se jedná již o čtvrté pokračování, obsahuje každá kniha samostatný případ, a proto není problém číst Letního rytíře i samostatně. Sice obsahuje odkazy na události z minulých dílů, ale ty nejsou pro neznalé čtenáře žádnou překážkou. Jim Butcher děj okořenil několika zajímavými nápady v podobě Harryho protivníků a poutavě a promyšleně propracoval také svět víl včetně všech jeho pravidel a kliček. A aby knize nechybělo vůbec nic, nahradí starou lásku nová femme fatale, kvůli které každý správný gentleman udělá i ty nejšílenější nesmysly, jen aby pomohl dámě v nesnázích. Žádná velká love story, natožpak nějaké sexuální scény, se ale nakonec nekoná.

Plynulému a dynamickému vyprávění (psanému er-formou z pohledu hlavního hrdiny) bohužel místy citelně chybí hloubka postav. Ano, není problém pochopit motivy konání jednotlivých postav, ale vysvětlování a exkurze do vnitřních světů by byly zbytečným závažím brzdícím akční jízdu. Rozhodně neočekávejte hluboké psychologické rozbory, sáhodlouhé dialogy a děj plný intrik. Autor si, jak je ostatně psáno i v závěrečném medailonku, vytkl za cíl psát komerčně zaměřenou fantasy, od které se očekává v první řadě nekomplikovaná zábava. A té se čtenářům v Letním rytíři, prozatím nejlepším dílu celé série, dostává měrou vrchovatou.

  • Jim Butcher: Letní rytíř (Harry Dresden 4)
  • Triton, 2012
  • překlad: Zdeněk Uherčík
  • obálka: Chris McGrath
  • 448 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
5. října 2012, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Harry Dresden 4 - Letní rytíř

Harry Dresden 4 - Letní rytíř
299 Kč 269 Kč