Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Crying Freeman - Plačící drak 1, Koike Kazuo a Ikegami Rjóiči

Koike Kazuo a Ikegami Rjóiči : Crying Freeman - Plačící drak 1

Crew jde do mangy! O jaká to radost pro všechny japanopozitivce. Je fakt, že to trvalo zatraceně dlouho a z mého úhlu pohledu tady knihy typu Plačící drak měli být již hezkou řádku let, ale co naděláme. Jednání o právech byla složitá asi jako návod k japonskému videu a tak se není co divit, že i základní stavební kameny žánru, jako je Crying Freeman budou, položeny až v dnešní moderní době.

Více jak dvacet let musel čekat melancholický zabiják 108 draků, aby si o něm mohli přečíst čeští fanoušci. Manga ale přichází rovnou v perfektní úpravě, aby jim to vynahradila. Jedná se o více jak 400 stránkový špalek, který se navíc čte hezky odzadu. Přesně jak se na prvou mangu sluší a patří. Věřte, že si na to zvyknete velmi rychle a po chvíli do toho vklouznete jak do dobře rozšlápnutých bot. Vazba pevně drží, papír kvalitní… nezbývá než se ponořit do příběhu.

Kdo zná filmovou adaptaci s Markem Dacascosem v hlavní roli, či snad dokonce viděl anime zpracování – ten nebude příliš překvapen. Všechny verze se totiž zuby nehty drží své předlohy a přestože si čas od času dovolí určitou úlitbu, je až doslovná inspirace původními obrazy velmi patrná.

Příběh z pera legendárního Kazuo Koikeho (např. série Lone Wolf and Cub) se zprvu soustřeďuje na mladou malířku Emu Hino, která jako jediná spatřila tvář obávaného vraha čínského kartelu 108 draků – Crying Freemana. Okamžitě se začíná roztáčet obrovský kolotoč, kdy mafiánské organizace korumpují policii, splétají sítě plné zrady, násilí a vydírání a to všechno proto, aby zničili obávaného zabijáka. Uprostřed toho stojí v pověstném oku tornáda samotná Emu Hino, která odevzdaně vyčkává, až ji Plačící drak přijde zabít.

Příběh je velmi zvláštním mixem akce, násilí, sexu… ale také melancholie, poetiky a čisté romantiky. Postupně se dozvídáme více věcí o původu obávaného vraha čínské mafie a tady se do příběhu zamíchává ještě špetka mystiky a koření tak již velmi hutný děj. Obrovským kladem jsou samotné postavy, které mají v kresbě velmi charakteristické vzezření napomáhající jejich identifikaci a ve scénáři nechybí pádné motivace. Každý si jde za svým cílem a sleduje své zájmy. Jejich osudy se proplétají okolo tichého vraha, jenž nad svými obětmi roní potoky slz a ne všichni se dočkají konce první knihy.

Kresba Rjóiči Ikegamiho je velmi podmanivá, zprvu nenápadná. Jakmile komiks otevřete a zběžně prolistujete, nijak zvlášť vás neosloví. Možná i pro někoho bude technika kresby příliš archaická a staromódní. Ale jak se začtete do příběhu, rázem propadnete neopakovatelnému kouzlu. Jednotlivé panely udržují vyrovnané tempo vyprávění a zarputile trvají na stanovených výrazových prostředcích. Snová romantika vás ovine jako ta nejjemnější pavučina a když přijde čas na první větší akci, už budete pohlceni. Odložit Plačícího draka je takřka nemožné a věřím, že nejeden z vás bude svítit lampičkou u postele dlouho do noci.

Kazuo Koike společně s Ryoichi Ikegamim vytvořili nestárnoucí dílo, které se právem zapsalo jako jedno z nejzásadnější děl žánru. Trestuhodně pozdě se dostává v českém překladu k vám do obchodu a já doufám, že i k vám do knihovny. Protože tahle kniha za to rozhodně stojí.

  • Koike Kazuo a Ikegami Rjóiči: Crying Freeman – Plačící drak 1
  • překlad: Ľudovít Plata
  • Crew, 2011
  • obálka: Rjóiči Ikegami
  • 408 stran / 379 Kč
29. června 2011, Petr Čáslava

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).