Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Correia za sebou v Nemesis zanechá krvavou stopu, Larry Correia: Nemesis (Lovci monster 5)

Correia Larry: Lovci monster 5 - Nemesis

Nikdy se nenarodil, jeho duše je starší než samo lidstvo a jeho tělo neustále mění DNA podle právě vyměněných náhradních dílů. Hessenští mu podle hradu, kde se poprvé, na začátku osmnáctého století, probudil na stole alchymisty Dippela, začali říkat Franks. Až později, za velkou louží, k tomu přibylo slůvko agent.

Když Franks podepisoval Smlouvu s Benjaminem Franklinem, že bude pomáhat Spojeným státům v boji proti nadpřirozeným monstrům, měl jedinou podmínku – nikdo se nesmí pokusit stvořit takové, jako je on, jinak dohoda padá. Stricken, šéf tajné jednotky Jednorožec, je však parchant toužící po moci a projekt Nemesis spustil. V současnosti má připravených třináct exemplářů. Aby je však mohl začít využívat, potřebuje schválení od prezidenta, a toho dosáhne jen v případě, že představí Frankse jako hrozbu, kterou je třeba odstranit. Odstavený ředitel Úřadu pro kontrolu monster (ÚPKM) Myers svého parťáka Frankse varuje, netušil ovšem, kam až je Stricken ochoten zajít, a sám má zrovna plno práce se zahlazováním stop v Las Vegas (jestli jste četli Legii, tak víte po čem).

Stricken má ve své jednotce různě magicky nadané stvůry, které spáchají masakr v ředitelství ÚPKM a dokážou to zaonačit tak, že vina padne na Frankse. Ten se tak ocitá na útěku nejen před monstry z Jednorožce, ale i před bývalými kolegy a najatými lovci monster, které nalákala rekordní odměna. Důvěřovat může jen hrstce lidí. Musí se pokusit očistit svoje jméno a zničit třináct svých kopií. Brzy zjistí, jaké duše do těl vytvořených v projektu Nemesis pronikly a jak bláhový byl Stricken, když si myslel, že je může ovládat.

Agent Franks je v průběhu série Lovci monster postupně odhalovaným tajemstvím a až teprve v Nemesis autor prozradí, jaká duše se skrývá v prakticky nesmrtelné schránce, kdo ji zaúkoloval sloužit lidem a proč to Franks dělá. Přitom je to ale pořád ten starý Franks, osoba až na vzácné výjimky bez emocí (ty výjimky překvapí i samotného hrdinu), ale se smyslem pro čest. Má svůj úkol a své poslání, které splní bez ohledu na cokoli, a přestože si třeba Lovec monster Owen nebo vlkodlak Earl získali jeho respekt (a platí to i naopak), neváhal by je zabít, kdyby tak zněl rozkaz.

Larry Correia v pěti bodech

  1. Larry Correia (*1977) žije s rodinou v Utahu v USA, a kromě psaní se živí jako účetní a instruktor střelby, krátce pracoval pro FBI a vlastnil obchod se zbraněmi.
  2. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě, jako dítě rád četl romány T. Brookse a R. E. Feista, začal psát první krátké příběhy, které si i sám ilustroval – bylo v nich hodně draků a mečů a explozí.
  3. Už v mládí se učil střílet, protože na farmě běhala spousta malé zvěře, které se jinak nedalo zbavit; ne že by si užíval zabíjení králíků, byla to prostě jeho práce.
  4. Na univerzitě se dal k mormonům a pracoval jako dobrovolník v Alabamě, na americkém jihu se mu zalíbilo, což je důvod, proč tam umístil děj knihy Lovci monster s.r.o.
  5. Lovce monster s.r.o. vydal v roce 2007 samonákladem po několikerých odmítnutích vydavatelů, kniha se však dostala na žebříček bestsellerů Entertainment Weekly, načež následovala smlouva s nakladatelstvím Ba­en.

Oproti atmosférickému Alfovi a zábavné akční Legii pojal Larry Correia Nemesis jako krvavou jízdu s jediným cílem. Hlavní hrdina zuří, mlátí kolem sebe a zastaví se, jen když si potřebuje sešít rány a napít se Elixíru, aby mohl pokračovat dál. Pro zničení projektu Nemesis a jeho výtvorů by ochotně položil vlastní život. Bojuje s byrokraty, monstry, lovci i se svými napodobeninami, jež však disponují vylepšenými schopnostmi, které dostaly jako odměnu od nepřítele známého již z minulých dílů. Těch bojů je tolik, že začnou splývat, na druhou stranu se čtenář dočká i nečekaného, ale všemi netrpělivě očekávaného souboje mezi Franksem a Earlem. Hrdina se několikrát ocitá na pitevním stole, ale stejně se vždy zvedne, aby uštědřil další ránu. Ovšem i on ztratí něco, co nahradit nelze, takže příběh získává i malinko emotivní rovinu.

Jako obvykle autor nešetří nadsázkou a černým humorem. Franks je sice vážný, ale jeho doslovné chápání a odpovědi čtenáře zaručeně pobaví. Nicméně mám pocit, že minulá týmovka „Legie“ byla díky zhmotnělým nočním můrám o fous větší sranda.

Děj v přítomnosti ubíhá velmi rychle a odehraje se jen během několika dní. Stránky čile odsýpají, čtenář se baví, ale nakonec v něm asi za pár dní zůstane pocit rudé šmouhy a mnoha stále volných, neuzavřených konců. Nejenže tu zůstal cliffhanger z Legie, ale v Nemesis k němu přibyl další. Nejzajímavějším partem knihy se tak zdá vyprávění o Franksově začátcích na tomto světě, kterým každá kapitola začíná, ale i rozhovor s „vyšetřovatelem“.

  • Larry Correia: Nemesis (Lovci monster 5)
  • Fantom Print; 2014
  • překlad: Jakub Mařík
  • 304 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 195 Kč)
3. ledna 2015, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lovci monster 5 - Nemesis

Lovci monster 5 - Nemesis
279 Kč 195 Kč