Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Co zapříčinilo Kalonův pád v podání P. C. a Kristin Castových?, P. C. Castová a Kristin Castová: Škola noci - Kalonův pád

Castová P. C. a Castová Kristin: Škola noci - Kalonův pád

Upíří série Škola noci se pomalu ale jistě blíží ke svému konci. V originále již vyšel poslední dvanáctý díl, u nás ho následovala poslední z řady novel ke Škole noci, Kalonův pád. Každého jistě zajímá, co zapříčinilo, že se z padlého anděla stala nenávistná bytost sžíraná hněvem a žárlivostí. Dva bratři bojující o lásku nesmrtelné bohyně – který z nich ji nakonec dostane? A co je důležitější, láska nebo bratrství?

Spravedlivá a nesmrtelná bohyně Nyx má vše, co by si mohla přát – vlastní říši a milující přátele z řad elementárních bytostí. Přesto se cítí osamělá, a tak se vydá ze své říše za Matkou Zemí, která jí nabídne řešení. S pomocí Slunce, Měsíce a mocné magie jí stvoří dva okřídlené společníky – Ereba, zábavného a věrného společníka a přítele, a Kalonu, nelítostného bojovníka a vášnivého milence.

Kalona svou bohyni bezmezně miluje a je ochoten zúčastnit se tří zkoušek, které povedou k tomu, že on i jeho bratr budou moci stanout po boku Nykty. Kalona se o svou lásku ale nechce dělit a pomalu ho začíná sžírat nenávist a žárlivost. Dokáže se okřídlený nesmrtelný smířit s vlastním bratrem a udělat vše pro bohynino štěstí, nebo jej čeká cesta nenávisti a zla a ztráta jeho milované?

Stvoření světa

P. C. Cast ve spolupráci se svou dcerou Kristin umístila děj své knihy do stejného prostředí jako předchozí novely a sérii Škola noci, ve kterém obě vybudovaly promyšlený upíří svět s vlastní mytologií. Na rozdíl od předchozích děl se ale autorky ve čtvrté a poslední novele vracejí až na samý začátek – prostřednictvím nesmrtelného Kalony ukazují čtenářům, jak jejich mytologický svět vlastně vznikl a jakou úlohu v tom hraje Kalona i bohyně Nyx, která provází Zoey, hlavní hrdinku ze Školy noci.

P. C. a Kristin Castovy v pěti bodech

  1. P. C. Cast strávila své dětství v Illinois a Oklahomě, kde se zamilovala do mytologie a koně plemene Quarter horse.
  2. P. C. Cast učila patnáct let na střední škole, než se vrátila k plnohodnotné­mu psaní.
  3. Bestsellerovou sérii Škola noci napsala ve spolupráci se svou dcerou Kristin.
  4. Knihy Castových můžete v současné době najít ve více než 42 zemích.
  5. V současné době žije P. C. Cast se svým početným zvířectvem v Oklahomě.

Díky tématu příběhu tak Kalonův pád působí především jako mýtus, kterým ostatně i je – autorky se zaměřují na vznik světa lidského i podsvětního včetně nesmrtelných a neopomenou dokonce ani vznik samotné rasy upírů. Díky kratšímu rozsahu a ucelenosti příběhu je proto tato novela vhodná i pro ty, kteří nečetli ústřední sérii, zvláště pokud hledají dobrý příběh s atmosférou staré mytologie.

Bratr nebo láska?

Kalonovu pádu nelze upřít čtivost. Kapitoly ubíhají jedna báseň. Čtenáři také dostanou možnost nahlédnout do mysli Kalony, který v ústřední sérii hraje roli padoucha. Vše ale není tak, jak se zdá – Kalona má dobrý důvod pro to, co udělal. Autorky jeho charakter skvěle vykreslily, stejně jako ten Nyktin a Erebův. Na své si kromě fanoušků propracovaných postav přijdou i milovníci romantiky – zápletka je totiž založena především na Kalonově vášnivé lásce k Nyktě.

Třešničkou na dortu jsou nádherné ilustrace na začátku každé kapitoly z dílny tatérky Aury Dalian, které doplňují a skvěle podtrhují celý příběh. Vydání novel k ústřední sérii byl skvělý marketingový tah, protože čtenáři mají možnost pochopit chování svých oblíbenců či nenáviděných postav. U Kalony to platí dvojnásob, především v souvislosti s jeho činy, jejichž následky se odrazí i v závěrečném dvanáctém díle, který by u nás měl vyjít ještě v roce 2015.

Kalonův pád nadchne především milovníky série Škola noci, kteří se touží dovědět něco o minulosti svého oblíbence. Vhodný je však i pro ty, kteří sérii vůbec nečetli – kniha nabízí mytologický příběh o lásce a nenávisti s rychlým spádem a dechberoucími ilustracemi.

  • P. C. Castová a Kristin Castová: Škola noci – Kalonův pád
  • Euromedia Group, 2015
  • překlad: Jana Kunová
  • obálka: Diana Delevová
  • 150 stran, 179 Kč (v e-shopu Fantasye již za 161 Kč)
3. dubna 2015, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Škola noci - Kalonův pád

Škola noci - Kalonův pád
179 Kč 161 Kč