Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Co skutečně znamená láska moc nebo chudobu?, Kiera Cassová: Zaslíbená (Zaslíbená 01)

Cassová Kiera: Zaslíbená 01

Hollis odjakživa věděla, kde je její místo. Bude budoucí královnou, tím symbolem, o němž si celá generace vypráví legendy. Její tvář brzy budou znát všichni poddaní království. Stane se ikonou, idolem a vzorem pro mnohé. K uskutečnění tohoto zářivého snu potřebuje pouze jednu poslední přísadu, srdce mladičkého panovníka Jamesona, pohledného a chytrého vládce, o jehož přízeň a korunu usiluje nejméně stovka dalších šlechtických dam. Jenže Lady není jen tak někdo, nějaká tuctová naivní holka, je to budoucí elita, své místo zná – musí se stát zaslíbenou.

Štěstí ji skutečně přeje, postupuje výše a výše společenským žebříčkem. Jenže s přicházející popularitou a uznáním se objevuje stále více a více povinností. Je třeba se vypořádat nejen se znalostí etikety, či diplomacie, ale také s nepříliš lichotivými stereotypy své doby, jež pohlíží na ženy pouze jako na krásnou část interiéru, s níž si mohou muži dělat doslova a do písmene to, co se jim zlíbí. Opravdu je tohle tím, co si děvče vysnilo? Chce celý svůj život promarnit ve zlaté kleci a sloužit mocenským zájmům?

Od Zaslíbené z pera Kiery Cassové si toho mnozí slibovali opravdu spoustu, vždyť kdo jiný, když ne ona, autorka legendární Selekce, by měla stvořit skvělý romantický příběh? Právě na lásce to tu všechno stojí, respektive v tomto případě padá. Působí totiž značně našroubovaným dojmem a na předešlé kvality spisovatelky dosahuje jen velmi těžko. Zamilovanost na první pohled je skvělým tématem, které nabízí řadu nejrůznějších cestiček pro zpracování. Takto zkušený matador, jakým je Kiera, by si s ním měl bez problémů poradit, bohužel opak zůstává pravdou.

Vztah a jednání pilotní trojce protagonistů je úsměvné, vlastně až dětinské. Nejen, že jako postavy jsou nevýrazně vykreslené a bez špetky osobitosti. Navíc ještě jednají opravdu hloupě. Během čtení tak budete nejednou odmítavě kroutit hlavou a obracet oči v sloup nad jejich absurditou a nevyužitým potenciálem. Posledních šedesát stran zvratu tak ve skutečnosti žádným zvratem není a snaha o záchranu a akčnost nepadá na úrodnou půdu.

Kiera Cassová v pěti bodech

  1. Vyrůstala v Jižní Karolíně.
  2. Vystudovala historii na Radford University.
  3. Miluje tanec, knihy a natáčení videí.
  4. Svou první knihu (The Siren) vydala sama v roce 2009.
  5. V současné době žije se svým manželem a dvěma dětmi v Blackburgu ve Virginii.

Ne nadarmo se říká „nesuď knihu podle obalu“ a v případě tohoto díla to platí dvojnásob. Přebal knihy vám doslova vezme dech a stane se rozhodně skvostem ve vaší knihovně. Jestliže se vám zamlouval styl provedení předchozí trilogie, tak i v tomto případě budete z vizuálu nadšení.

Zaslíbená nezklame ani samotnou čtivostí, byť po dějové stránce hrozí, že se čtenáři ukoušou nudou. Jde o jednu z těch jednohubek, kterou sloupnete jako malinu na jeden zátah a strávíte s ní příjemné odpoledne. Jestliže se ale pídíte po čtivu, které ve vás zanechá něco hlubšího, mocnou emoci nebo špetku ponaučení, či nějaké to moudro, tak bude lepší porozhlédnout se jinde.

  • Kiera Cassová: Zaslíbená (Zaslíbená 01)
  • CooBoo, 2020
  • Překlad: Ivana Svobodová
  • 272 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
30. ledna 2021, Anastasja Višťalová

Zaslíbená 01

Zaslíbená 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč