Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čistá krev koluje v žilách smrtícího bodyguarda bezcitného mafiána, Nancy Gideon: Čistá krev (Měsíční svit 1)

Gideon Nancy: Čistá krev

Přitažlivé vyšetřovatelce Charlotte leží v žaludku stárnoucí zločinec. Stále jí uniká a má pekelně nebezpečného osobního strážce Maxe. Muže věrného, smrtícího i tajemného, který nedělá chyby. Do chvíle, kdy si uvědomí, že miluje podezíravou policistku s chladným srdcem. Otázkou je, vydrží-li mu loajalita tváří tvář lásce nebo vězení. Tak nebo tak, těžko může ve zdraví vše přežít.

Nový přírůstek do rodiny paranormálních romancí má „na svědomí“ zkušená autorka Nancy Gideonová. V úvodním dílu své série představuje uzavřenou a osamělou policistku s hlubokými šrámy v duši, Charlotte Caissiesovou. Dále jejího zločinného protivníka zosobněného invalidním mafiánským kmotrem a charizmatického i znepokojivého bodyguarda Maxe. Čistá krev v sobě účelně spojuje městskou fantasy, milostný román i klasickou gangsterku.

Mafie vyžaduje věrnost a neodpouští přešlápnutí

Život detektiva Caissiesové má několik jistot. Nenávist k napohled bezmocnému bossovi tamějšího podsvětí, single život a přátelství Kristovy nevěsty, s níž ji poutá dávná tragédie. Prozatím. Sympatie k mafiánově jednočlenné ochrance Maxovi, se stávají něčím víc. Ani svalnatý bodyguard už není schopen tajit emoce, které jej zaplavují při pohledu na sličnou policistku. Problém nastane, když vše zjistí jejich blízcí z opačných stran zákona. A totální průšvih je, když začnou umírat lidé, protože všechny stopy vedou k jejímu hrůzu nahánějícímu milému. Charlotta mu zatím věří, ale ještě nezná všechna jeho tajemství.

Al Capone a sexy vlkodlaci? Zajímavá kombinace

Čtenáři, snad spíše čtenářky, jsou v současnosti zavaleni stále novými sériemi paranormálních romancí. Tenhle poddruh městské fantasy slaví úspěchy, protože dokáže úspěšně spojit a využít to nejlepší hned z několika literárních žánrů. Základní ingredience, jež paranormální laskomina musí obsahovat, aby byla čím má, je nadpřirozeno a lovestory. Ostatní věci jsou navíc. Hlavní hrdinové, většinou chrabré nekonvenční ženy, bývají vyšetřovatelé, kteří ještě mohou ovládat magii či nějakou zvláštní schopnost nebo proměnu, popřípadě do téhle skupiny spadají jejich milovaní.

V případě Čisté krve autorka dle tradice vsadila na policejní důstojnici a temného i tajemného zlého chlapce, ale jinak hrdinka s paranormálnem zkušenosti nemá. To není zcela obvyklé, stejně jako málokdy stojí jeden z ústřední dvojice na „špatné“ straně zákona. Jistě to ale znamená zpestření a osvěžení hlavní dějové linie.

Nancy Gideonová v pěti bodech

  1. Získala bakalářský titul na Western Michigan University v oboru žurnalistika i historie a komunikace.
  2. Svou první knihu prodala již v roce 1987.
  3. Neomezuje se pouze na jeden žánr – píše příběhy historické, romány fantastické i pro ženy.
  4. Mimo série o detektivce Charlottě píše i cykly Romance to Die for, Romance with a Bite či Romance with a Past.
  5. Je matkou dvou dospělých synů a kromě psaní pracuje i v právnické fir­mě.

Tahle skutečnost je velmi pozitivní, protože zpočátku je třeba představit hlavní postavy a jejich vzájemné vztahy, což dynamice příliš nenahrává. Úvod ale netrvá déle, než je nezbytně nutné, a po něm se vyprávění rozjede. Čistá krev není klasickou žánrovou romancí, protože se v ní paranormálno téměř neobjevuje, to jí však nebrání stát se nadmíru příjemnou oddechovkou. Dokonce něčím víc, protože je zvláštnější, než jiné série.

Není to obyčejná gangsterka

Kdo v příběhu ze současnosti s minimem nadpřirozených kulis očekává bytosti z nočních můr či prastarých legend, kdo nemůže žít bez spektakulárního boje za vítězství dobra nebo si bez kouzel milostný příběh neužije, asi bude dost zklamán. Ve světě Nancy Gideon se válka magických bytostí nenosí, a pokud vůbec existují, hlavní hrdinka o nich spolu s většinou lidstva neví.

Ti z milovníků fantastiky, kteří preferují spíše civilnější vyprávění a dívají se na nadpřirozeno a čáry jako na příjemný, avšak nikoli nezbytný detail, určitě budou spokojení. A pokud ještě dávají přednost klasické mafiánské zápletce okořeněné jiskřením mezi hlavními hrdiny, budou nadšení. Některé čtenáře snad potěší (ovšem jiné znechutí) prvoplánově svlečený svalovec na obálce, která není tak úplně v duchu románu. Další drobnost, jež může občas nadšené čtenáře rozladit, je Charlottina přezdívka Cé Cé, ale hlavně zpočátku jim slovní přestřelky hlavního páru vše vynahradí.

Vzhledem k tomu, že by druhý díl s názvem Pod vlivem úplňku měl pokračovat v tempu, které opustil v díle úvodním, a tam, kde hlavní postavy zanechal, mohou se čtenáři těšit na slušnou porci akce i romantiky. S ohledem na některé drobnosti poodhalené v Čisté krvi a snad i název jejího pokračování se dá předpokládat také mnohem více magie.

  • Nancy Gideon: Čistá krev (Měsíční svit 1)
  • Fragment, 2012
  • překlad: Olga Staníčková
  • 336 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
1. září 2013, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Měsíční svit 1 - Čistá krev

Měsíční svit 1 - Čistá krev
249 Kč 224 Kč