Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Christopher Paolini zdraví své odrostlé čtenáře, Christopher Paolini: Spát v moři hvězd – Kniha 1.

Paolini Ch.: Spát v moři hvězd 01

Autorova první a velmi úspěšná série Eragon už je na českém knižním trhu nějaký ten pátek. Paolini ji napsal v mládí (první díl v pouhých patnácti letech) a následně si dal mnohaletou pauzu, kdy sice psal, ale dlouho nedopisoval. Že v té pauze na nějaké knize pracuje, se všeobecně vědělo, ale mnohé jistě překvapilo, když vyšlo najevo, že se jedná o sci-fi román pro dospělé, což je oproti Eragonovi rozhodně velká změna. Jak se autorovi přesun z pole dětské fantasy do světa dospělého sci-fi vydařil?

V roce 2020 čekání všech fanoušků definitivně skončilo, když autor vydal svou téměř devítisetstránkovou bichli Spát v moři hvězd. Čeští čtenáři se ovšem nemusí strachovat, že by museli vymýšlet nové čtecí strategie, aby takovou tloušťku a tíhu zvládli udržet v rukou, jelikož se nakladatelství Fragment rozhodlo příslušný román rozdělit na bichle dvě. To není vůbec na škodu, protože nejen, že se díky tomu dostane čtenářům do ruky o něco sympatičtější formát knihy, ale také si budou moct mezi oběma „díly“ trochu odpočinout, budou-li to potřebovat. Christopher Paolini se značně rozepisoval už v dobách Eragona, ale jak to tak vypadá, se svým sci-fi románem se to rozhodl dotáhnout ještě dál.

Hlavní hrdinkou příběhu je Kira Navarézová, xenobioložka, která žije v době, kdy je cestování vesmírem a obydlování dalších planet pro lidi v podstatě denním chlebem. Její cesta na neobydlenou planetu je tak pro Kiru zcela obyčejnou událostí, od které neočekává problémy ani překvapení. Jak to tak však u příběhů většinou bývá, přesně k něčemu takovému nakonec přece jen dojde. Kira se ocitne přímo uprostřed galaktické bitvy, jíž se účastní mimozemské druhy, o kterých lidstvo nemělo do té doby nejmenší tušení. Kiře se v tu ránu obrátí celý život vzhůru nohama, protože si z tohoto střetu odnese trvalou mimozemskou „památku“, se kterou se musí naučit pracovat.

Na knize je bez nejmenších pochybností znát ta mnoholetá příprava, protože Paolini má celý svět i příběh dopodrobna promyšlený a rozhodně se se čtenáři nezdráhá podělit o jednotlivé detaily, a to ať už mimozemských druhů, nebo vesmírného cestování. Jak už by člověk u sci-fi příběhu čekal, nachází se tu mnoho technických popisů, jejichž detailnosti se autor rozhodně nebál, ačkoliv nezacházel do tak velkých detailů jako někteří velcí sci-fi autoři. Díky tomu technická stránka knihy vůbec nenudí a s trochou pozornosti se v ní dá poměrně snadno zorientovat.

Christopher Paolini v pěti bodech

  1. První verzi své celosvětově úspěšné prvotiny Eragon napsal v pouhých patnácti letech.
  2. Tři roky po sepsání, v r. 2001, vydali Eragona Christopherovi rodiče na vlastní náklady.
  3. Za další dva roky pak vyšel Eragon podruhé, tentokrát už v oficiálním nakladatelství na doporučení spisovatele Carla Hiaasena, kterému Eragona představil jeho syn.
  4. Spolu se svou sestrou Angelou, po které v Eragonovi pojmenoval jednu z postav, byl v dětství vyučován doma svými rodiči.
  5. Dětství prožil v Montaně, jejíž příroda ho inspirovala k sepsání Alagaësie, a žije tam dodnes.

Kniha je velmi výpravná a obsahuje mnoho akce, ačkoliv o opravdovém napětí se dá mluvit spíše až ve druhé půlce svazku, když se čtenář seznámí se všemi postavami a stihne si udělat „své oblíbence“, které si rozhodně nepřeje vidět na hrobníkově lopatě. Velmi brzy jde totiž pochopit, že se tu autor nebojí zabíjet a že nikdo není v bezpečí. Příběh tak ve své druhé půlce nabere ty správné „grády“.

Spát v moři hvězd je oproti autorovu Eragonovi poněkud výrazná změna, jež činí jakékoliv případné porovnávání obou příběhů zbytečné. A přesto se mezi nimi dají najít nějaké podobnosti, a to jak v jistých příběhových liniích, tak i v osazenstvu. Obzvlášť určité vedlejší postavy budou autora znalým čtenářům jistě připomínat ty, se kterými už Paolini přišel právě ve své fantasy prvotině. Jelikož se ale jedná o typy postav, které v Eragonovi krásně fungovaly a doplňovaly se, určitě není mínusem, že na své nové hrdiny použil autor stejnou šablonu.

Třebaže v originále vyšlo Spát v moři hvězd jako jedna samostatná kniha, redakci Fragmentu se rozhodně podařilo najít velmi vhodnou chvíli na ukončení první části, aby mohli příběh rozdělit do dvou knih. Čtenáři, kteří o této vydavatelské změně nebudou vědět předem, ani nepoznají, že se původně o žádnou vícedílnou sérii nejednalo. Naopak se o rozdělení příběhu do více dílů mohl pokusit už sám Paolini, protože i když se jedná o opravdu velmi čtivý a propracovaný příběh, místy stagnuje a zbytečně se táhne, díky čemuž nakonec funguje „rozkouskovaný“ lépe, než kdyby se měl číst v kuse.

10. července 2022, Adéla Kolářová

Spát v moři hvězd 01

Spát v moři hvězd 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč