Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Četnické humoresky z Babylonu Ostrava, Marek Skřipský: Ostravská mystéria

Skřipský Marek: Ostravská mystéria

Těžko říct, čím to je, ale Ostrava zažívá v české fantastice nečekané vzepětí. Nedávno jsme tady měli ostravskou paranormální romanci, teď přichází na řadu paranormální detektivky. Zatímco Střípky času využívaly prostředí Ostravy jen velmi volně a mohly se odehrávat kdekoli, Ostravská mystéria jsou Ostravou prorostlá skrz na skrz.

Ostravských mystérií se ale není příliš čemu divit, protože pro příběh z období první republiky představuje Ostrava ideální město, které se neustále mění a pulzuje železem a životem. Ale to rozhodně není vše, ostravština se u Tomáše Skřipského probourala i do jazyka knihy – a věřte, vidět tento dialekt na papíře, to už chce mít nervy doslova ze železa. Ne, že by to byla špatná volba, přece jenom kdyby ostravští horníci házeli hlášky spisovnou češtinou, tak by to vypadalo spíš trapně. Autor si tím ovšem trochu zkomplikoval situaci, protože se občas objeví drobná nekonzistentnost ve vyjadřování postav – ne snad, že by gymnaziální profesor nemohl v hospodě trochu přitvrdit v dialektu, ale občas mezi spisovnou řečí a ostravštinou postavy přeskakují poněkud bezdůvodně.

To je ale naprosto marginální problém, který jen podtrhuje úsilí, které autor věnoval nastudování a popisu reálií. Jeho prvorepubliková Ostrava má neskutečně hustou atmosféru (a to nejen díky všudypřítomnému kouři z továren). O tom, jak důležitá Ostrava pro knihu je, svědčí i to, že když si postavy v jedné povídce odskočí do Prahy, rázem je na světě slabší povídka. Jak jsem psal výše, tahle kniha je Ostravou prorostlá a když ji přesadíte a přetrháte její kořeny, tak prostě uschne.

Co už se tak úplně nepovedlo je vývoj hlavních postav. I když jde o povídkovou sbírku, a tak mezi jednotlivými příběhy uplyne docela dost času, je na pováženou, když se skoro veškerý charakterový vývoj ústředního tria hrdinů odehrává v prolukách mezi povídkami. Přitom zpočátku to vypadalo nadějně – Martin Vácha, legionář s posttraumatickou stresovou poruchou, kterou si lečí nemírným pitím alkoholu; „Sikorka“, mzdová účetní z Vítkovic, která se musí vypořádat s tím, že jde o dobrodružně laděnou ženu ve světe mužů, a jihočeský katolický kněz ve městě, kde se náboženství moc nepřeje, poskytují skvělý odrazový můstek. Bohužel si autor vypustil bazén, a tak se vývoj odehrává v prázdém prostoru. A dopad na knihu to má tvrdý.

Podobně autor pracuje i s nadpřirozenem. Najdeme tu všechno možné od klasických nacistických mágů, gnómů, vlkodlaků až po utajovaný rytířský řád a rosolovité mimozemšťany ze Sibiřského podzemí. Škála je to veliká a autor občasně vysekne nějakou libůstku, ale ve většině případů je fantastično tak trochu navíc. V podstatě slouží jenom k tomu, aby se do případu mohl zapojit ústřední trojlístek hrdinů, který se o paranormální případy zajímá. Ale úplně stejnou dějovou kostru by bylo možné použít i bez jakékoli fantastiky. Ne, že by nadpřirozeno kvality knihy nějak shazovalo, ale ani ji nikam dále moc neposouvá. Síla tohoto díla je totiž někde jinde. A to v prostředí a v historické době, do které je zasazeno.

O Ostravě jsem se už namluvil dost, ale autor maximálně těží i z historie. Takže nám v Ostravě sovětstká tajná služba nahání bělogvardějce v emigraci, hakenkreuzleři se snaží rozbít mladou republiku, katolíci zuří kvůli oslavám Husova výročí a srbský důstojník na Malodohodové misi prohání ostravská děvčata. Jistě častokrát jsou to spíše drobné detaily, ale právě ony dodávají Ostravským mystériím tu pravou šťávu.

Nakonec se nedokážu ubránit hned několikanásobnému přirovnání. Ve ztvárnění doby Ostravská mystéria připomínají populární seriál Babylon Berlin, ve kterém fenomenálně zpracované prostředí přehlušuje detektivní linku. V práci s nadpřirozenem zase v lecčems připomínají paranormální detektivky Arnošta Vašíčka, kde se vezme jedna nějaká záhada a kolem toho se namotá vcelku obyčejný lidský příběh. V lecčems připomínají i Četnické humoresky, kromě doby a velké role četnictva v příběhu hlavně odlehčeným a mírně staromódním stylem vyprávění, který sice nemusí sednout každému, ale dobře doplňuje atmosféru knihy.

Jde o celkem divoký mix, ale pokud máte rádi historii první republiky a nevadí vám kratke zobaky, tak nedřiztejte a hura čist. Bo nigdy nevite, kdy vas nějaky cyp z Prahy zestřeli na dalnici…

  • Marek Skřipský: Ostravská mystéria
  • Straky na vrbě, 2019
  • 592 stran, 350 Kč (v e-shopu Fantasye již za 315 Kč)
10. června 2020, Jan Červenka

Ostravská mystéria

Ostravská mystéria
350 Kč 315 Kč