Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cestopis s dinosaury podle Doyla je i po letech stejně napínavý, Arthur Conan Doyle: Ztracený svět

Doyle Arthur Conan: Ztracený svět

Co si počít, když všechny důležité objevitelské cesty již byly vykonány a na mapě světa je bílých míst jen poskrovnu? Jak nejlépe ukojit typickou evropskou zvědavost? Stačí si zajet do Jižní Ameriky, navštívit země kolem Amazonky a objevit tam náhorní plošinu, kde se zachovala prehistorická zvířata včetně dinosaurů. A jsou pěkně živá.

Když se rozhodne mladý novinář Edward Malone ucházet o dívku svých snů, dostane se mu nečekané odpovědi. Má příliš málo dobrodružnou povahu. Naštěstí pro něj se zrovna profesor Challenger chystá oznámit světu, že objevil náhorní plošinu, na níž se zachoval prehistorický život. Pochopitelně se mu dostane upřímného výsměchu. Nikdo z odborné veřejnosti nevěří, že by něco takového bylo možné.

Po dlouhé debatě mezi vědci dojde k zorganizování výpravy, která má za cíl profesorova tvrzení buď potvrdit, nebo s konečnou platností vyvrátit. Edward u toho pochopitelně nemůže chybět. Profesora Challengera v cestě do Amazonie doprovodí jeho kolega a největší oponent Summerlee a profesionální dobrodruh lord Roxton.

Jakkoli jsou obyvatelé náhorní plošiny opravdu dokonalým studijním a loveckým materiálem, neohrožení badatelé rychle zjistí, že dostat se do dávno zmizelého světa je mnohem snazší, než opustit ho. A zatímco se den za dne pokouší o návrat do vlasti, objevují se stále další a další zástupci jedinečného ekosystému, kteří by si dobrodruhy nejraději nechali pro sebe. Nejlépe k obědu.

Arthur Conan Doyle v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1859 v Edinburghu.
  2. Do šlechtického stavy byl povýšen za zásluhy v tzv. búrské válce.
  3. Významně se angažoval v problematice životních podmínek v Belgickém Kongu.
  4. Ačkoli se proslavil povídkami o Sherlocku Holmesovi, sám Doyle svými detektivkami pohrdal.
  5. Jeho román Ztracený svět je považován za klasické dílo science fiction.

Základní premisa je jednoduchá. Při dávné vulkanické činnosti došlo k vyzdvižení části povrchu Země tak, až vznikla jakási náhorní plošina. Díky tomu se na této plošině udržel život, který všude jinde svůj boj o místo v potravním řetězci prohrál. Není přitom podstatné, zda by k něčemu podobnému skutečně mohlo dojít. Jde o geniální stroj času, který vmžiku transportuje hlavní postavy do prehistorických časů. To vše bez pomoci moderní techniky.

Autorovo vyprávění je samotnou esencí dobrodružství v dobách, kdy se za tou pravou exotikou v literatuře ještě nemuselo nutit lidi opouštět gravitační náruč naší planety. Ne náhodou připomíná Ztracený svět povahou svého příběhu romány Julese Vernea. Oba autoři dnes platí za jedny z největších ikon moderní literatury.

Ztracený svět, psaný formou deníkových zápisů a malých reportáží mladého novináře je délkou krátký, leč napínavý román. Vše zde dokonale funguje. Již od samého počátku je zřejmé, že půjde o typickou cestu tam a zase zpátky, přičemž tím nejdůležitějším cílem je udělat z hlavní postavy opravdového hrdinu a dobrodruha. A autorovi to jde náramně. V pravidelných odstupech sází před čtenáře jeden kousek skládačky za druhým, až se dopracuje k otevřenému konci.

Maloneho čeká ještě spousta jiných příběhů, byť tentokráte bez přítomnosti zvědavých čtenářů. Bohužel, tato kniha je pouze o krátké výpravě do neznáma a o transformaci obyčejného člověka ve slavného cestovatele a objevitele. Sir Doyle, vysype ze svého kouzelného rukávu jen tolik, kolik je nezbytně nutné k okouzlení. K nějakému uhranutí či dokonce unešení je třeba sáhnout po jiných dílech tohoto geniálního spisovatele.

  • Arthur Conan Doyle: Ztracený svět
  • Dobrovský, 2015
  • Obálka: Jiří Miňovský
  • Překlad: Pavel Tůma
  • 204 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
13. října 2015, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ztracený svět

Ztracený svět
199 Kč 179 Kč