Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cesta ze ztracena: Lze se vrátit z místa, o kterém nikdo neví, kde se nachází?, Cecelia Ahernová: Cesta ze ztracena

Ahernová Cecelia: Cesta ze ztracena

Sandy Shorttová neustále něco hledá, ať už je to ponožka, plyšák, nebo sousedovic dcera Jenny-May. Co se však stane, když se ztratí i sama Sandy? Při ranním běhání se ocitne na místě, kde se nacházejí všechny ztracené věci a samozřejmě i lidé. Městečko se jménem Zde se zdá jako dokonalá oblast pro nálezy ztracených předmětů. Najde Sandy své ztracené věci z mládí a vyřeší všechny své případy pohřešovaných lidí? A to nejdůležitější, najde cestu ze ztracena?

Sandy už od mala ztrácí věci, nikdy je však už znovu nenašla. A protože se stala hledáním posedlou, otevřela si úspěšnou agenturu na hledání pohřešovaných lidí. Jenže kovářova kobyla chodí bosa, a tak se jednou ráno ztratí i Sandy samotná. Objeví se v městečku se zvláštním jménem Zde, kde končí všechny ztracené věci a ztracení lidé. Co je však zvláštní, žádný z obyvatel nemá chuť vrátit se zpět do našeho světa. Žijí si pohodlnými životy, dokonce spolu mají děti, a jsou spokojení a šťastní. Všechno, co by mohli byť jen náhodou potřebovat, se totiž dřív nebo později ze skutečného světa ztratí právě sem.

Cesta ze ztracena může místy působit dost zmateně, vyprávění je totiž čtenáři poskytnuto hned z několika úhlů. Přítomnost vypráví hlavní hrdinka Sandy, druhá linie patří obyčejnému muži Jackovi, který pátrá po svém ztraceném bratrovi (a později po ztracené Sandy), a o střípky z minulosti se podělí mnoho různých postav, mimo jiné třeba středoškolský psycholog Bobby.

Cecelia Ahernová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1981 a žije v irském Dublinu.
  2. Vystudovala obor žurnalistika a mediální komunikace. V jedenadvaceti letech vydala svůj první román PS: Miluju tě, který začala psát už ve svých čtrnácti letech.
  3. Českým čtenářům je nejznámější kniha S láskou, Rosie (Kde končí duha), která byla i zfilmována.
  4. V roce 2008 byla při udělování cen úspěšným ženám roku v Londýně oceněna jako nejúspěšnější spisovatelka.
  5. Poslední dobou se kromě psaní románů začíná prosazovat také jako televizní producentka.

V množství postav Cesty ze ztracena se vůbec autorka velice vyřádila. Však ani nejde vyjmenovat všechny, jelikož velké množství z nich představují pohřešované osoby a jejich pátrající rodiny. Kromě hlavní hrdinky patří mezi nejdůležitější postavy právě psycholog Bobby, kterého zná Sandy už od školy, zmíněný Jack nebo Helena s dcerou Wandou, které se hlavní hrdince stanou nenahraditelnými průvodkyněmi po Zde. Na většině postav může čtenář vypozorovat vývoj jejich osobnosti i změny životních názorů. Sandy si například přijde na to, že není důležité vše najít a vlastnit, ale hlavně si pamatovat význam a pocity, který jsme se ztracenou věcí nebo osobou zažili.

Slavná autorka Cecelia Ahernová není v literárním světě žádná amatérka. Proslavila se například knihami Kdybys mě teď viděla nebo S láskou, Rosie. Cesta ze ztracena byla u nás vydána již podruhé a to samo o sobě naznačuje, co v ní dřímá. Ostatně je stejně skvělá jako autorčina ostatní díla. Poučením tedy zůstává: Nemusíte být zrovna pohřešovaní, abyste byli ztracení. Vždy vás někdo najde, ať už dříve nebo později.

  • Cecelia Ahernová: Cesta ze ztracena
  • Motto, 2015
  • překlad: Tomáš a Ludmila Havlíkovi
  • obálka: Natálie Pecková
  • 374 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
12. prosince 2015, Kamila Margietová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Cesta ze ztracena

Cesta ze ztracena
349 Kč 314 Kč