Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cesta za záchranou lidstva je ohrožena Svůdným nebezpečím, Wendy Higgins: Svůdné nebezpečí (Svůdná trilogie 2)

Higginsová Wendy: Svůdné nebezpečí

Anna patří mezi nefily, potomky padlých andělů, kteří jsou nuceni vykonávat poslání svých otců. Jako dcera knížete závislosti se má snažit svádět lidi na scestí, jenže svou práci nesnáší, a tak tajně hledá podobně smýšlející nefily, aby s jejich pomocí naplnila pradávné proroctví, které říká, že právě ona má navždy zlomit moc démonů nad světem lidí.

Před několika měsíci byla Anna tichá a pilná studentka, která by nikdy neudělala nic proti pravidlům. Dnes má piercing, stala se z ní královna mejdanů a jako dcera démona hříchu se poctivě snaží svádět lidi na scestí. Pravdou ale je, že svou práci nenávidí a společně s kamarádem Kopanem vyráží na cestu za ostatními nefily, aby naplnila proroctví ducha zemřelé sestřičky Ruth.

A zatímco cestuje po celém světě, nedokáže Anna přestat myslet na Kaidana, krásného a tajemného nefila, který si získal její srdce. Když je nakonec osud svede dohromady, zůstává otázkou, zda budou schopni odsunout stranou touhu a soustředit se na boj proti zlu. Má zakázaná láska šanci zvítězit nad démonickou přirozeností?

Svou prvotinou, knihou Svůdné zlo, přestavila Wendy Higgins světu novou andělskou trilogii, která si brzy získala zástupy fanoušků. V druhém díle autorka navazuje přesně tam, kde skončila, a pokračuje v boji o záchranu světa i srdce své hrdinky.

Anna prošla drastickou proměnou z nevinné a trochu uťápnuté holky na královnu večírků, která tajně bere lekce sebeobrany, učí se vrhat noži, šermovat a zabíjet. Alespoň na první pohled se tedy může zdát, že ta naivní a příliš důvěřivá dívka zmizela. Opak je však pravdou a Anna má do pořádně hrdinky bojující o záchranu světa stále hodně daleko. Neustále zkoumá tajemství svého srdce a sladkobolně vzpomíná na Kaidana, syna démona smilstva, který v druhém dílu přešel na vedlejší kolej, aby dal prostor i několika novým postavám.

Wendy Higgins v pěti bodech

  1. Už jako malá věděla, že by se jednou ráda stala spisovatelkou.
  2. Svou první „knihu“ napsala v pěti letech a její kopie prodávala sousedům za pět dolarů.
  3. Svůdné zlo je první kniha, kterou dokončila.
  4. Autorce trvalo rok Svůdné zlo napsat a šest měsíců jej publikovat.
  5. Wendy Higgins dříve učila angličtinu na střední škole, nyní žije v severní Virginii se svým manželem, dcerou a synem.

To však nevadí, protože jak už to v Young Adult sériích bývá, na scénu přichází milostný trojúhelník, jenž byl naznačen už v prvním díle. Zatímco se Anna dostává do občasných střetů s Kaidanem, z nichž oba vychází spíš jako nenávistná a zlostná verze sama sebe, cestuje kolem světa společně s nefilem Kopanem, který se netají svými city k ní a tím zajišťuje hned několik peprných scén.

O děj ani milostné scény proto není v knize Svůdné nebezpečí nouze. Kde se předchozí díl občas táhl díky nedostatku akce, tady je to dokonale vyváženo. Ovšem některá dramata občas působí jaksi vynuceným dojmem, protože autorka se snaží „až moc“ a některé situace tak působí až infantilním dojmem, kde se čtenář prostě mučí ptát, kolik že vlastně hrdinům má být let.

Ve ostatních všech směrech je Svůdné nebezpečí spíš nevyvážené. Nápad i propracování světa nejsou originální, přesto působí zajímavě a svým způsobem i jedinečně. Styl psaní je čtivý, příběh odsýpá jedna báseň, ale Higgins někdy příliš tlačí na pilu, a místo aby hrdinům přidávala další dramata, měla by se spíš zamyslet nad svými nesmyslnými dialogy a propracovaností plochých charakterů – což je u nefilů bojujících s vlastní přirozeností, která dává možnost dokonale si vyhrát s jejich psychikou, docela smutné. Faktem ale je, že čtenář nemusí otevření knihy litovat, protože děj plyne jako voda a autorka i její svět určitě mají co nabídnout.

  • Wendy Higgins: Svůdné nebezpečí (Svůdné zlo 2)
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Jana Jašová
  • obálka: Howard Huang
  • 356 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
28. února 2015, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Svůdné nebezpečí

Svůdné nebezpečí
299 Kč 269 Kč

Svůdné zlo

Svůdné zlo
299 Kč 269 Kč