Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Červený drak je nezapomenutelnou sondou do duše psychopata, Thomas Harris: Červený drak (Hannibal Lecter 01)

Thomas Harris: Červený drak

Skrývá se zárodek temnoty v každém z nás nebo je její vývoj determinován lidmi a okolím, v kterém vyrůstáme? Hannibal Lecter ví své a nebojí se o tom ve svých knihách promluvit.

Americký spisovatel Thomas Harris na podzim tohoto roku oslaví životní jubileum. Nakladatelství Argo se rozhodlo udělat radost nejen autorovi, ale především fanouškům, kteří mají jedinečnou příležitost mít kompletní Harrisovu bibliografii ve své sbírce. Poprvé u nás vyšla autorova novinka Cari Mora a kompletní série o slavném psychopatovi Hannibalu Lecterovi v novém vydání.

Postava Hannibala Lectera se každoročně umísťuje na seznamu nejděsivějších filmových monster v historii kinematografie a po právu. Thomas Harris ve svých temných thrillerech představil postavu geniálního terapeuta s vytříbeným apetitem. Román Červený drak se dočkal filmové adaptace s Anthonym Hopkinsem jako třetí v řadě, avšak v rámci knižní série se chronologicky řadí na první místo.

V osmdesátých letech dojde k sérii brutálních vražd šťastných amerických rodin. Policie je bezradná, neboť na místě nejsou žádné stopy po vrahovi, ale povaha vražd napovídá o mystickém motivu. Vyšetřovatel FBI Jack Crawford osloví bývalého detektiva Willa Grahama, aby mu pomohl dopadnout vraha. Will zprvu odmítá, protože se stále psychicky vzpamatovává z hrůzného dopadení psychoterapeuta Hannibala Lectera. Své rozhodnutí přehodnotí v momentě, kdy se mu naskytne možnost případ s tzv. červeným drakem konzultovat právě s Lecterem. Má poslední příležitost konfrontovat stín minulosti a zabránit dalším brutálním vraždám.

Thomas Harris v pěti bodech

  1. Při psaní románové tetralogie o Hannibalu Lecterovi spolupracoval s FBI.
  2. Při tvorbě Červeného draka se inspiroval skutečným případem o zabijáku z Green River.
  3. Filmová adaptace Mlčení jehňátek je třetím filmem, který si odnesl všech pět hlavních Oscarů (film, režie, scénář, herec, herečka).
  4. Na svém kontě má pouze sérii o Hannibalu Lecterovi, Černou neděli a Cari Mora.
  5. Jeho doposud poslední román, Cari Mora, vyšel v roce 2019.

Thomas Harris se po svém knižním debutu Černá neděle vrhl na ambiciózní projekt. Série o Hannibalu Lecterovi měla za úkol s takřka chladným procedurálním popisem čtenáři přiblížit práci agentů FBI. FBI otevřeně spolupracovalo s Harrisem a nabídlo mu několik svých agentů ke konzultacím a možnost zúčastnit se série přednášek na téma sestavování profilu vraha. V průběhu sbírání podkladů autorovi bohužel onemocněl otec, a tak se Harris stáhl na osmnáct měsíců do naprosté izolace. V odloučení od světa se staral o otce a zároveň pracoval na svém románě. Díky izolaci se dokázal vžít do postav Hannibala Lectera a Francise Dolarhyda. Myšlenkové pochody literárních monster působí sugestivním dojmem a dodávají knize na mrazivé realističnosti.

Červený drak je jediným dílem série, který se dočkal dvou filmových a jedné televizní adaptace. Kniha se od následujících částí navíc odlišuje minimální přítomnosti Lectera, který zde působí pouze jako vedlejší postava tahající za nitky. Hlavním protagonistou románu je zranitelný agent Will Graham, jemuž vyšetřování vražd a konzultace s kanibalem postupně rozvrací vlastní identitu. Otázka identity a čistoty duše je hlavním motivem knihy, který je demonstrován na vývoji zprvu rozpolceného Willa a temnotou sžíraného Dolarhyda.

První kniha série představuje náročný, temný román o vyšetřování brutálních vražd šťastných rodin. Thomas Harris bez emocí popisuje vyšetřování FBI a postupný rozklad osobnosti hlavních postav. Červený drak je příběhem manipulace, smrti a hledání světla v temnotě. Román není snadnou četbou, ale svou precizní rešeršní prací a postupným psychologickým profilováním postav se řadí mezi nezapomenutelné klasiky. Hannibal Lecter se sice ukáže jenom na chvíli, ale každý jeho monolog se zaryje hluboko do paměti a chuť po pokračování Mlčení jehňátek vzroste.

  • Thomas Harris: Červený drak (Hannibal Lecter 01)
  • Argo, 2019
  • Překlad: Alice Nellis
  • 356 stran, 358 Kč
31. července 2020, Ladislav Svatoš