Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Černá můra míří do Paříže, Samantha Shannonová: Když spadne maska (Kostičas 4)

big_kdyz-spadne-maska-Pia-487623

Od vydání třetího dílu série Kostičas uplynulo již několik let a pokračování stále nikde. Fanoušci se ale nakonec přeci jen dočkali. Čtvrtý díl Paige a Arctura zavede do zbrusu nového prostředí – Paříže. Bez spojenců a bez přátel čeká dvojici vskutku nelehký úkol. Dokáže se Kmotryně vzpamatovat a využít pomoc z míst, o kterých ani nevěděla, že existují? A co doopravdy skrývají pařížské katakomby?

Paige Mahoneyová, Kmotryně a Černá můra, je na útěku. Po zničení detektoru Senshield a krutém mučení, při kterém málem přišla o život, ale přežila, se z ní sice stala hrdinka, avšak za jakou cenu? Nikde není bezpečno a jedinou možnost představuje úprk do Francie. Ve spolupráci s tajemnou špionážní organizací Domino se Paige v doprovodu Arctura pomalu zotavuje. Jako jejich agentka je mladá jasnovidka vyslána na důležitou misi sloužící jako odboj proti Scionu.

Paige má však vlastní plány. Kromě špionské mise pro Domino se vydává vlastní cestou do pařížského podzemí, ve kterém by mohla najít potřebné spojence pro svůj vlastní boj s Nashirou a Řádem kotvy. Scion je třeba zastavit co nejdříve, jelikož pomalu rozšiřuje své hranice a má zálusk na Španělsko s Portugalskem. Podaří se Paige s Arcturem spojit špionskou misi s vlastní agendou a k tomu se ještě pomstít?

Kdo si počká, ten se dočká

Čeští čtenáři se konečně dočkali čtvrtého dílu sedmidílné fantasy ságy Kostičas z pera Samanthy Shannonové. Několikaleté čekání se vyplatilo. Když spadne maska totiž nabízí zbrusu nové dobrodružství Paige Mahoneyové z jasnovidné Paříže. Ta s sebou přináší úplně nový režim, diktátora a odboj, o kterém mladá Kmotryně neměla ani tušení. Přesto si kniha zachovala čtivost a dynamičnost předchozích dílů. Po prvotním, lehce pomalejším seznámením s novým prostředím si autorka pro čtenáře připravila kupu akce, napětí a nečekaných zvratů, z kterých se jim bude tajit dech.

Je načase strhnout jim masku z tváře a zjistit, kdo nebo co tuhle citadelu řídí.

Hned ze začátku je třeba varovat před jednou věcí, která by mohla slabším povahám vadit. Kniha obsahuje poměrně rozsáhlé popisy posttraumatické poruchy spojené s krutým mučením, které hlavní hrdinka absolvovala v minulém díle. Autorka se rozhodně se svými postavami nemazlí a dává jim co pro to. I přes jasnovidné schopnosti Paige ukazuje, že je to stále jen člověk, který má nějaké fyzické limity, jež nemůže překročit.

Lidská hrdinka

Když je řeč o Paige… rozhodně to snadné nemá. S každým dílem se na ni valí čím dál větší zodpovědnost spojená s různými rolemi, které musí zastat. Samantha Shannon si s jejím charakterem vážně pohrála. Paige působí velmi realisticky a lidsky. Její rozhodnutí rozhodně nekončí jen a pouze vítězstvím, občas to dostane i sežrat. To platí i o vedlejších postavách. Odvrácenou stranou lidstva jsou Refájci – bytosti bez emocí, které se pasou na jasnovidcích.

Samantha Shannonová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1991 v Západním Londýně.
  2. Vystudovala anglický jazyk a literaturu na Oxfordu.
  3. Svůj první román Aurora napsala již v patnácti letech, ale jejím prvním publikovaným dílem je právě Kostičas.
  4. Na ten se již před vydáním prodala filmová práva a kniha byla zatím přeložena do pětadvaceti jazyků.
  5. Momentálně spisovatelka pracuje na dalších částech téhle sedmidílné série.

Ve čtvrtém díle se autorka zaměřila i na historii Refájských rodů a nemoci, které je můžou postihnout. Pro zapomnětlivé čtenáře se na konci nachází knihy seznam postav a důležitých pojmů, které je třeba ke čtení znát. Vůbec tedy nevadí, pokud si člověk nepamatuje předchozí díly – stačí si přečíst slovníček a bude brzy v obraze. Zajímavost představuje také to, že sama autorka na konci listopadu navštívila Českou republiku jako host knižního festivalu Humbook.

Když spadne maska nabízí zajímavý příběh mladé ženy, která neví, čím chce být více – symbolem revoluce nebo pěšákem v plánech někoho jiného.

  • Samantha Shannonová: Když spadne maska (Kostičas 4)
  • Host, 2022
  • překlad: Lenka Kapsová
  • obálka: David Mann
  • 550 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasye již za 494 Kč)
26. prosince 2022, Kateřina Kopišťová

Kostičas 4 - Když spadne maska

Kostičas 4 - Když spadne maska
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč