Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nadějní nováčci roku 2007 - Cena J. W. Campbella,

Nowiková Naomi: Temeraire 1 - Drak Jeho veličenstva

Cenu Johna W. Campbella si v roce 2007 dle očekávání odnesla Naomi Noviková, ale i mezi „poraženými“ se skrývá řada zajímavých jmen, na všechny autory se můžeme podívat trochu podrobněji. Jde především o romanopisce. Zdá se, že doba, kdy si pro tyhle ceny chodili začínající autoři kratších prací, se pomalu vytrácí, i když se v blízké době třeba dočkáme překvapivého zvratu.

Naomi Noviková (1973 – ) http://www.temeraire.org/

Jasný vítěz ceny, autorka si bleskově podmanila srdce čtenářů trojicí románů His Majesty's Dragon (2006, č. Drak Jeho Veličenstva/Triton-Argo 2007), The Throne of Jade (2006) a Black Powder War (2006). Zopakovala tak stejný postup jako Elizabeth Bearová se svou trilogií vydanou o dva roky dříve. Nedávno Noviková publikovala čtvrtý díl pod názvem Empire of Ivory (2007) a teď pracuje na pátém Victory of Eagles (2008). Prozatím je jich plánováno šest, ale úspěch série si možná vyžádá další svazky. Není se co divit, dobrodružství kapitána britského letectva a jeho odvážného draka jsou lehkým a atraktivním fantasy čtením se zajímavým historickým podtextem (odehrávají se za doby napoleonských válek v alternativním světě, kde existují různé druhy dračího plemene). Ten, kdo váhá nad koupí, ať si počká na listopadovou Pevnost, bude tam o ní rozsáhlý materiál doplněný snad i rozhovorem a povídkou ze stejného prostředí, o všem se dosud jedná. Druhý díl vyjde u nás co nevidět.

Scott Lynch (1978 – ) http://www.scottlynch.us/

Scott Lynch na sebe podobně jako Naomi Noviková upozornil rázným vstupem do fantastiky hned s mnohasvazkovou románovou sérií. Stejně jako u Novikové jde o dobrodružnou fantasy, svěží, ale ne přehnaně a za každou cenu originální. První díl nese název The Lies of Locke Lamora (2006, č. Lži Lockeho Lamory/Laser-books 2008) a již vydaný druhý se jmenuje Red Seas Under Red Skies (2007). Plánováno je celkem sedm svazků, k těm dalším patří The Republic of Thieves (2008), The Thorn of Emberlain (plánováno), The Ministry of Necessity (plánováno), The Mage and Master Spy (plánováno) a Inherit the Night (plánováno). Nemusíte se lekat, každý svazek je samostatným a uzavřeným příběhem. Jde o příběhy Lockeho Lamory, v mládí prodaného do zločinecké bandy. Díky svému talentu pro podvodné praktiky se rychle dostane do čela vlastní tlupy zlodějů a vnese do letitého řádu prastarého města hodně vzruchu tím, že vůbec neuznává zažité dohody a okrádá bohaté bez rozdílu. Rychle se kolem něho vytvoří legenda, ne zcela pravdivá, protože rozdávat chudým ho ani nenapadne. Ovšem porušování nepsaných pravidel má následky a Lamora se stane trnem v oku nejen strážcům pořádku, ale i ostatním členům rozsáhlého zločineckého podsvětí.

Brandon Sanderson (1975 – ) http://www.brandonsanderson.com/

Sandersona už u nás dobře známe prostřednictvím jeho skvělému debutu Elantris (2005, č. Elantris/Talpress 2005), v němž magické město plné zázraků a krás rychle ztrácí na svém lesku díky děsivému zvratu v transformaci, která jeho obyvatele dříve měnila v doslova andělská stvoření a dnes je naopak mrzačí na těle i na duchu. O nic horší není ani dobře rozjetá trilogie Mistborn: The Final Empire (2006) a The Well of Ascension (2007), která zobrazuje svět, v němž vyvolený hrdina ve svém boji proti zlu zklamal a temný pán se na celá tisíciletí ujal ničím neohrožované nadvlády. Podle všeho jde opět o zajímavou fantasy a úvodní díl trilogie se u nás podle Talpressu objeví již příští rok. Snad dopadne lépe i obálka, ta se u Elantrisu přes všechnu snahu nedá s tou původní srovnávat.

Sarah Monetteová (19?? – ) http://www.sarahmonette.com/

Tuhle Američanku se zájmem sleduji delší dobu, však také u nás poprvé dostala prostor v povídce Three Letters from the Queen of Elfland (2002, č. Tři dopisy pro královnu Elfie-Trochu divné kusy 2). Jde samozřejmě také o to, že předchozí autoři nepíší povídky, dost dobře se tak nemohli objevit u nás již dříve. Monetteová se prosadila především tetralogií Melusine (2005), The Virtu (2006), The Mirador (2007) a Summerdown (2008). Jde o moderně pojatou reminiscenci příběhů Fafhrda a Šedého Myšilova, tzn. že tu máme nesourodou dvojici nerozlučných dobrodruhů (mág a zloděj) v uličkách barvitě popsaného magického velkoměsta. Zatím nevím o tom, že by někdo koupil práva, i když pár nakladatelů už o tom uvažovalo (jmenovitě Polaris a Laser-books, když už to mám prásknout). Bohužel, fantasy z pera ženských autorek se tu nijak zvlášť neprodává, nemluvě o tom, že se autorka nevyhýbá ani tématu homosexuality, což pro českou fantasy scénu prozatím není nijak obvyklé. Přesto věřím, že Monetteová se tu dřív nebo později objeví (a to nejen na stránkách antologie Trochu divné kusy 3). V poslední době spolupracuje s Elizabeth Bearovou, společně chystají román A Companion to Wolves (2007).

Lawrence M. Schoen (19?? – ) http://www.lawrencemschoen.com/

Přiznám se, že nominace Lawrence M. Schoena je pro mě docela záhadou, ale bude to asi tím, že jsem se s jeho povídkovou tvorbou dosud zcela míjel (povídky vydává od roku 1990, ale publikuje mimo okruh mnou sledovaných periodik a antologií). Zprvu jsem si ho dokonce spletl s Lawrencem Schimmelem, budiž to důkazem, že můj „přehled" bývá často přeceňován. Prozatím na sebe asi nejvíc upozornil sérií povídek o meziplanetárních cestách hypnotizéra Conroye, které dýchají atmosférou science fiction z dob Henryho Kuttnera či A. C. Clarka. Série vychází v útlých a v malém nákladu vydávaných knihách. Za zmínku stojí i to, že Schoen je ředitelem Klingonského jazykového institutu a velkou měrou se zasloužil i o vydání klingonského zpracování Hamleta (vyšel v angličtině a klingonštině).

Zdroj: Internetové stránky české edice The Magazine of Fantasy and Science Fiction na adrese www.fandsf.cz

4. září 2007, Martin Šust

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).