Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čeho se bojí Temný rytíř? V komiksu Temné děsy jej straší Bílý králík v sexy prádle, kol.: Batman – Temný rytíř 1 – Temné děsy

kol.: Temný rytíř 1 - Temné děsy

Četl Bruce Wayne Alenku v říši divů? Pokud ano, pak dobře ví, že pronásledovat Bílého králíka do jeho nory může vést až k tomu, že člověk přijde o hlavu. Jenže Batman nemá na vybranou. Chce-li ochránit Gotham, bude muset na místního Bílého králíka políčit.

Arkhamova léčebna se opět doslova otřásá v základech. Chlapci z ochranky umírají ve vteřinových intervalech a horda krvežíznivých masových vrahů se valí do ulic. Batman se pokouší zastavit Two-Face, jenže ten z neznámých příčin vypadá trochu jako Hulk a malého netopýrka téměř roztrhá na kousky. Naštěstí pro gothamského strážce zákona Two-Face ztratí vědomí dřív, než stihne Batmanovi přistřihnout křídla.

Jak se zdá, za běsnění v léčebně může neznámá látka, která zbavuje člověka strachu a dělá jej tím nepoměrně silnějším. Bohužel pro poživatele pouze na omezenou dobu. Stín podezření ulpí na Scarecrowovi, který si se strachem rád zahrává. Jenže Batman tuší, že za celým plánem stojí někdo mnohem chytřejší. O koho jde, by mu mohl prozradit Bílý králík, neznámá dívka v sexy králičí masce, která do Arkhamova ústavu vnikla. Jenže ta Temnému rytíři s chichotem uniká.

Batman sem, Batman tam

Rok 2013 na české komiksové scéně jednoznačně ovládl ochránce Gothamu. Temné děsy jsou letos už čtvrtým batmanovským svazkem a otevřený účet tím ani zdaleka nekončí. V mezičase už totiž vyšel i Kameňák a Batman & Robin: Batman znovuzrozený. I díky tomu má tuzemský fanoušek letos skutečně bohatý výběr a nemusí se bezhlavě vrhat všude tam, kde se netopýří křídlo jen šustne:

Batman vydaný v českém překladu v roce 2013

  • Batman R.I.P. (BB art) – zásadní příběh z dílny Granta Morrisona, který navazuje na komiks Batman a syn (2012). Bruce Wayne bojuje s tajemnou Černou rukavicí a ocitá se zcela na dně svých sil. Když se zdá, že jej nepřítel definitivně porazil, přepíná na děsivou záložní verzi Batmana ze „Zur En Arrh“.
  • Batman – Soví tribunál (Crew) – Scott Snyder odstartoval relaunch nového DC univerza velkolepým příběhem o skupině mocných, která vládne Gothamu a odsoudila Bruce Waynea k smrti. Dějová linka komiksu má přesah i do jiných sérií.
  • Batman Detective Comics – Tváře smrti (BB art) – podobně jako Soví tribunál součástí „nové dvaapadesátky“. V komiksu Tonyho S. Daniela debutuje záporák Dollmaker a Jokerův obličej se ocitá přibitý na zdi.
  • Batman: Temný rytíř – Temné děsy (BB art) – třetí titul v rámci nového univerza, v němž Batman musí čelit celé řadě svých protivníků, kteří unikli z Arkhamovy léčebny. Navíc obsahuje crossover zobrazující události z Noci sov Scotta Snydera.
  • Batman – Kameňák a další příběhy (Crew) – dnes už klasický příběh z konce 80. let, za nímž nestojí nikdo menší než Alan Moore, doplňuje v novém knižním vydání neméně významný střípek z Batmanovy minulosti, první setkání Batmana s Jokerem v podání Eda Brubakera.
  • Batman & Robin – Batman znovuzrozený (BB art) –volně navazuje na události z komiksu Batman R.I.P. Po zmizení Bruce Waynea se bývalý Robin Dick Grayson stává novým Batmanem, zatímco Bruceův syn Damian navléká Robinovu kápi.

Podobně jako Tváře smrti se může i svazek Temné děsy pyšnit perfektní mainstreamovou kresbou, za niž je z velké části (8 z 9 sešitů) zodpovědný David Finch. Finch hodně operuje na menším prostoru a s celou řadou různě velkých panelů a okének, ale nemine sešit, v němž by se neobjevila alespoň jedna celostránková ilustrace. A že je na co se koukat!

Jednoduchost na druhou

Jak už tomu však často bývá, scénář za výtvarným provedením trochu pokulhává. Centrální příběh se točí jen a pouze kolem pátrání po prapůvodci arkhamské rebelie. Během vyšetřování se Batman postupně utká s řadou svých nepřátel, od nichž často dostane pořádně nařezáno, aby nakonec jako vždy zvítězil. Když už mu totiž skutečně teče do bot, pomůže mu náhoda v podobě vedlejších účinků zmiňovaného séra nebo překvapivě se objevivších kamarádů z Ligy spravedlnosti – Flashe a Supermana.

Jen o něco lépe se daří vedlejším postavám. Z komorníka Alfreda udělala tvůrčí dvojice Paul Jenkins – David Finch laškujícího pána v letech, psychicky zničený komisař Gordon se vypořádává s inspekcí, která mu jde tvrdě po krku, a zbytek netopýří party se v komiksu jen mihne, nejspíš aby na ně čtenář nezapomněl. Snad jen závěrečný crossover, který dá alespoň vzdáleně vzpomenout na promyšlený scénář Snyderova Sovího tribunálu, na chvíli nasytí čtenáře, který hladově očekává Město sov.

David Finch a Paul Jenkins

  1. David Finch je komiksový tvůrce původem z Kanady.
  2. Spolupracoval s Brianem Michaelem Bendisem na Ultimate X-Men či Avengers, na jejichž rozpadu se podílel coby kreslíř.
  3. V roce 2010 opustil Marvel a stal se exkluzivním kreslířem u DC, kde taktéž coby scenárista zahájil novou sérii Batman: The Dark Knight a později i její restart v rámci „The New 52“.
  4. Paul Jenkins je britský komiksový scenárista, který se po studiích přesunul do zámoří.
  5. Napsal příběhy pro celou řadu hrdinů včetně Wolverinea, Hellblazera či Hulka. Za minisérii Inhumans si roku 1999 vysloužil Eisnerovu cenu.

Ne, Temné děsy nejsou novým kultovním příběhem, o němž se budou vykládat zkazky ještě v dalším desetiletí, ale průměrným superhrdinským komiksem určeným zejména pro mladší čtenáře. Na tom samo o sobě není nic špatného, pokud chce člověk u komiksu jen relaxovat. Očekává-li však alespoň špetku originality, musí jít o příběh dál.

29. září 2013, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Temný rytíř 1 - Temné děsy

Temný rytíř 1 - Temné děsy
399 Kč 359 Kč