Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čarodějka a čaroděj 2 ztratili domov, přátele, rodinu a teď i jeden druhého, James Patterson a Ned Rust: Dar (Čarodějka a čaroděj 2)

Patterson James a Rust Ned: Čaroděj a čarodějka 2 - Dar

Vše, co milovali, jim sebral Nový řád. Včetně knih, které zakázali, protože prý nosí chaos, strach a zlo. Běda tomu, kdo by se je opovážil ukrývat nebo číst. Jediný, který je jediný totiž potrestá každého provinilce. Nebude už čas litovat prohřešků, jež byly spáchány.

Druhý díl ze série Čarodějka a čaroděj s názvem Dar, který napsal James Patterson, je převyprávěn z pohledu Whita a Wisty Allgoodových – čarodějnických sourozenců. Kniha se oproti prvnímu dílu zaměřuje spíše na citové vazby a magickou moc sourozenců Allgoodových. V prvním svazku se autor zaměřil na seznámení čtenáře s prostředím a postavami, nyní už jde však ryze o akci.

Děj knihy volně navazuje na první díl v momentě, kdy Whit běží, aby zachránil sestru z veřejné popravy. Wisty sice zachrání, ale ani tak nemá vyhráno. V tomhle světě většinou nebývá příliš mnoho šťastných konců, a když už se nějaký najde, má vždy alespoň nějaký stinný bod. Tentokrát je to smrt kamarádky, která podnítí mladé čaroděje k ještě většímu odporu. A i když jde Wisty s Whitem pořád po krku spolu se svými stoupenci Jediný, který je jediný, mladí čarodějové si vedou vzhledem k okolnostem dost dobře. Mají na své straně pár děcek, potrhlou kung-fu stařenku a své dary.

Na počátku druhého dílu Whit seznamuje čtenáře souhrnem důležitých informací z prvního svazku, takže se dá dvojka číst i samostatně bez nutnosti čtení jedničky. Souvislosti se ale samozřejmě chápou lépe, když je na čem stavět. V tomto díle jde asi nejvíce o citové vazby a magické dary sourozenců Allgoodových.

Z Whita vyrostl čaroděj se vším všudy, stále se ale snaží pomáhat své mladší sestře, která už si umí pomoci sama. Wisty se stala mnohem silnější, než vypadá, a vždy najde jiskřičku naděje, ke které se dá upínat. Oba už nejsou žádní zelenáči a si umí poradit s kdejakým problémem. Ať se jedná o další uvěznění nebo nejedno setkání s Jediným, který je jediný.

James Patterson v pěti bodech

  1. James Patterson se narodil v březnu 1947.
  2. Za rok napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má stále víc, než stíhá sepsat.
  3. Velmi rád čte Gabriela Garcíu Márqueze a Jeana Geneta, ale ke psaní ho inspiroval Deník šakala a The Exorcist.
  4. Na svém kontě má dvě nejprodávanější detektivní série uplynulého desetiletí, řadu románů o Alexi Crossovi, mezi které patří bestsellery Čtyři slepé myšky, Sběratel polibků, Jack & Jill nebo Chuť krve.
  5. Žije se svou ženou a jejich malým synem v Palm Beach County na Floridě.

Děj Daru se odehrává v jednadvacátém století, a přesto je svět hlavních hrdinů o tolik jiný než ten náš. Liší se v tolika věcech, které jsou v knize velmi hezky popsány. Příběh se čte velmi rychle – a na tom nemá zásluhu jen fakt, že má jen něco přes dvě stě stran, ale i čtivý styl psaní a výstižný popis důležitých situací, významných míst a postav. K tomu všemu se čtenář může zasmát nad nemalým počtem vtipných hlášek a momentů.

Dar je příjemné čtení na odreagování, plné akce, pocitů a zvratů. Pokud čtenář dříve holdoval čarodějnické sérii s Harrym Potterem, budou pro něj White a Wisty něčím novým a neokoukaným. James Patterson totiž ukazuje pohled na neobvyklou situaci honu na čaroděje ve dvacátém prvním století, která tu ještě nebyla.

  • James Patterson a Ned Rust: Dar (Čarodějka a čaroděj 2)
  • Albatros, 2012
  • překlad: Milan Žáček
  • obálka: Gabriela Novotná
  • 240 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
18. května 2013, Kateřina Chloupková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Čarodějka a čaroděj 2 - Dar

Čarodějka a čaroděj 2 - Dar
249 Kč 224 Kč