Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bylo, nebylo a možná by mohlo být, Bianca Bellová: Ostrov

Bell: Ostrov

Příběhy jsou od toho, aby byly vyprávěny. A kupec Izar jim rozhodně dělá čest. Kdekoli se objeví, tam je najednou spousta zajímavých historek. Pravdivých pochopitelně. I když sem tam si dobrý vypravěč přeci jen musí něco upravit, aby se mu to lépe hodilo k přednesu. Izar nicméně netuší, že i on sám je součástí jednoho příběhu. Je to příběh se složitě jednoduchým dějem a dobrým i špatným koncem.

Starý kupec jednoho dne připluje na ostrov a téměř okamžitě je místní panovnicí poctěn pozváním na slavnostní hostinu. A protože navštívil spoustu míst a příběhy jsou jedinou měnou, s níž se nešetří na milodary, dává kupec mezi jednotlivými chody k dobru vybraná moudra, která si na svých cestách zapamatoval. Nebo taky možná vymyslel. A kdoví, třeba zase tak moc necestoval. Každopádně postupem času se zdá být více než zřejmé, že tohle není jeho první návštěva ostrova. I když klidně by mohla být tou poslední.

Hovnařův kluk nikdy ostrov neopustil. A pravděpodobně tak nikdy ani neučiní. Jeho životním posláním je sbírat to, co nikdo nechce, a nosit to tam, kde by to mohlo mít nějaké využití. Což zní mnohem poetičtěji, než kdyby chodil od domu k domu a sbíral hovna. Tohoto kluka se žádná audience u kněžny netýká. A přestože nemá ani tendence vyprávět příběhy, stává se postupně důležitou součástí Izárova osudu.

Bianca Bellová ve čtyřech bodech

  1. Narodila se roku 1970 v Praze.
  2. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou.
  3. Pracuje jako překladatelka a tlumočnice z angličtiny.
  4. Její novela Jezero v roce 2017 získala ocenění v kategorii Kniha roku literárních cen Magnesia Litera.

Ostrov má jednoho a půl hrdiny. A ani jeden z nich není příliš hrdinský. Kupec, který má vždy co říct a jehož příběhy jsou stejně fascinující jako vymyšlené. Takže jediné, co mu lze věřit, je jeho existence. V něm se čtenářům dostane naprosto dokonalého příkladu nespolehlivého vypravěče. Izar může být kýmkoli, dokud mu to někdo bude věřit. A potom tady máme kluka, jehož život působí zdánlivě bezvýznamným dojmem. Dokonce tak, že jde prostě jen o kluka, osobu s kýblem a jedinou funkcí ve svém zbytečném životě.

To celé ještě podtrhuje skutečnost, že se v knize příliš neobjevuje. Ale kde je, tam mají čtenáři možnost nahlédnout na jeho nikdy nevyslovené otázky a v podobném duchu se pídit po tom, co která symbolika v této knize znamená. Skoro jako kdyby byl Ostrov plný kupce Izara, ale mnohem důležitější by byla občasná návštěva kluka.

Touto knihou se lze prokousat během jednoho klidnějšího odpoledne. Ale stejně tak má Ostrov magickou moc zůstávat po ruce pro potřeby opětovného pročtení.

  • Bianca Bellová: Ostrov
  • Host, 2022
  • Obálka: Martin T. Pecina
  • 184 stran
14. prosince 2022, Tomáš R. Tokoš