Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Brutální, poetické světy M. L. Kossakowské vás spolknou jako malinu, Maja Lidia Kossakowska: Pouta krve

Kossakowská Maja Lydia: Pouta krve

Ti nejzajímavější spisovatelé to mají občas nejtěžší. Maja Lidia Kossakowska je přesně takový typ – píše výborné a originální příběhy z poetických a temných světů. Jenže každá její dosud vydaná kniha obdržela jen několik málo pochvalných komentářů od fajnšmekrů a pak zapadla. A přitom by neměla. Povídková sbírka Pouta krve ji opět ukazuje v tom nejlepším.

Pokud holdujete hororu třísetstránková Pouta krve už by vás v knihkupectví mohla zaujmout sama od sebe. Je to paperback s šedo-rudou obálkou, který přímo křičí: „Já jsem levný, bude ve mně spousta krve, mě si kup!“ Svým způsobem je to pravda. Povídková sbírka Maji Lidie Kossakowské skutečně je plná krve a znepokojujících a až hororových příběhů.

Není to ovšem takový horor, jaký by mohl čekat čtenář odkojený Stephenem Kingem či Joem Hillem, spíš možná něco temnějšího jako příběhy E. A. Poa nebo H. P. Lovecrafta. Obyčejná lidská dramata tu sice jsou přítomna, polská spisovatelka ale mnohem raději pracuje s motivy, které obyčejného člověka dalece přesahují. Ve svých povídkách vzdává hold bubákům zpod postelí, neznámým, krutým, nepochopitelným entitám, jakým jsou lidské osudy ukradené.

Uctívej mě

Začíná to už úvodním příběhem pojmenovaným Moucha, mimochodem vůbec první tiskem vydanou povídkou autorky, která je takřka obyčejná. Až na to, že se člověk při jejím čtení neubrání tomu, aby mu po zádech přeběhl mráz navzdory okolnímu letnímu vedru. Kossakowskou totiž v povídkách moc neužije na přímou řeč nebo akční příběh, o to víc se ale spisovatelka vyžívá v atmosféře a jejím detailním podání. Mouchy, kněží uctívající mamon supermarketů nebo božské hmyzí stvůry, to všechno jsou hlavní strašáci této polské autorky a v jejím podání jim jejich role padnou jako ulité.

Maja Lidia Kossakowská v pěti bodech

  • Vystudovala středomořskou archeologii na univerzitě ve Varšavě.
  • Externě spolupracuje s televizí, připravuje dokumentární pořady o etnografii a reportáže z folkových koncertů. Za svou hlavní profesi však považuje literární tvorbu.
  • Maja Kossakowská je manželkou jiného známého polského spisovatele Jaroslava Grzedowice.
  • V češtině vyšel i její debutový román Rozsévač větru.
  • Byla nominována celkem čtyřikrát na Cenu Janusze A. Zajdla v kategorii povídka.

Temná poetika vévodí i novele Zrcadlo, umístěné doprostřed sbírky, která vypráví příběh dívky, jež se jednoho dne propadne do světa za zrcadlem. Jenže místo alenkovské hravé šílenosti tam na ni čeká svět démonů, jakési temné zrcadlo lidské reality – tamější obyvatelé sice vypadají jako humanoidi, ale hrají mezi sebou kruté hry o moc. Něco jako Amber Rogera Zelaznyho, jen temnější. Temnější o to, že hlavní hrdinka se do jednoho z démonů zamiluje a navzdory vší fyzické i psychické bolesti, kterou jí to přinese, se této lásky nechce vzdát.

Kossakowska ale nepracuje jen s fantasy kulisami. Prvky hrůzy, krvavých obětí a nelidských božstev dokázala zapracovat i do sci-fi příběhu Smutek, v němž malý chlapec vyrůstá na kolonizované planetě se zvláštní cizí faunou a florou, nebo do Šarlatové vlny, v níž se někdejší voják z druhé světové války stane domorodým pralesním démonem. Vrcholem sbírky jsou pak titulní Pouta krve, která začínají jako tuctový příběh tuctového člověka, ale skrz několik dějových zvratů se vyvinou v něco mnohem brutálnějšího.

Obsah povídkové sbírky Pouta krve

  • Moucha
  • Schizma
  • Hekatomba
  • Diorama
  • Zrcadlo
  • Smutek
  • Pouta krve
  • Klid v Kalné Vodě
  • Šarlatová vlna

Víc než levné horory

Maja Lidia Kossakowska možná není jméno, které by český čtenář slýchal často navzdory tomu, že jí tu už vyšel originální Rozsévač větru a dvojdílný Řád Kraje světa. Svou pozornost si ale zaslouží o to víc. Její nově přeložená povídková sbírka Pouta krve možná na první pohled působí jako levný brak, je to ale velmi originální, temně poetické dílo, které na tuzemský velmi omezený trh s hororem ovládaný Stephenem Kingem přináší velmi svěží vítr.

  • Maja Lidia Kossakowska: Pouta krve
  • Zoner Press, 2014
  • překlad: Pavel Weigel a kol.
  • obálka: Lubomír Kupčík
  • 302 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
28. července 2014, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Pouta krve

Pouta krve
329 Kč 296 Kč