Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Březnová Pevnost hraje všemi barvami od archeologie po mechy, Pevnost 03/2018

Ing. Kristina Nowakowska: Pevnost 03/2018

Zatímco únorová Pevnost se věnovala marvelovskému Black Pantherovi, březen patří půvabné Laře Croft. Z obálky nového čísla svým uhrančivým pohledem hypnotizuje čtenáře Alicia Vikander, která se do role legendární archeoložky vtělila v novém filmu Tomb Raider z režie Roara Uthauga. V březnové Pevnosti toho ale na vás čeká mnohem více než jen řádná dávka akční archeologie. Tohle číslo totiž slibuje opravdu pestrobarevnou škálu témat.

Fenomén Tomb Raider se zrodil před bezmála 22 lety a stále má co nabídnout. A to nejen díky hernímu restartu ságy z roku 2013, ale také prostřednictvím letošní filmové novinky v hlavní roli s Aliciou Vikander. Obsáhlý a zajímavý článek o historii tohoto fenoménu a jeho vlivu na herní, filmový či komiksový průmysl potěší nejen fanoušky této neohrožené archeoložky.

Z pátrání po historických artefaktech činí rubrika Fokus mohutný skok do vzdálené budoucnosti a světa mechů. Text se zaměřuje nejen na nejasné vymezení toho, co si pod tímto slovem vlastně představit, ale i na jednotlivé fenomény, v nichž jsme se mohli s mechy všeho druhu setkat. Celé to pak slouží jako úvod k článku o pokračování filmové série Pacific Rim: Povstání.

Na multižánrové pojetí březnové Pevnosti navazuje příspěvek s názvem Potterománie. Ta znovu vypukla (nebo možná nikdy neskončila) při příležitosti dvacátého výročí, které první díl legendární ságy oslavil minulý rok. Letos tato milá povinnost čeká Tajemnou komnatu. Narozeniny chlapce, který zůstal naživu, můžete v britské metropoli oslavit třeba návštěvou divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě či řadou výstav. Typy a triky na to, co by si žádný milovník brýlatého čaroděje neměl v Londýně nechat uniknout, nabízí rubrika Fenomén.

různí: Kladivo na čaroděje - O krok před peklem
Křivdy, ženy, zpěv…

Černobílé stránky patří jako již tradičně povídkám. První příspěvek čtenáře zavede do světa populární série Kladiva na čaroděje, v němž parta kolem Felixe Jonáše pozná sílu starých křivd. V povedeném textu od Jakuba Maříka se jasně ukáže, že dělat něco takříkajíc pro veřejné blaho neznamená vždy jen pořádnou dávku karmických bodů, ale i spoustu starostí. Hana Káňová v povídce s názvem Cherchez la Femme zase otestuje platnost starého přísloví, že kam čert nemůže, nastrčí ženu.

Bureš Roman: Propast času 3 - Impérium
Od pyramid až po 15. století

Nebyla by to Pevnost, abychom na jejích stránkách nenašli nějaký zajímavý rozhovor. Tentokrát zde neschází interview s atypickou autorskou dvojicí v podobě Camilly a Vivecy Stenovými. Dočtete se v něm nejen o strastech a slastech toho, když máma s dcerou píšou společně young adult krimi thriller.

Herní sekce mimo jiné nabízí recenzi na zajímavé, i když ne bezchybné RPG z českých luhů a hájů s názvem Kingdom Come: Deliverance či na pokračování japonské série Monster Hunter: World. Pestrobarevnou březnovou Pevnost uzavře příspěvek, který se obloukem vrací tematicky k úvodnímu článku, a to k tajům archeologie. Konkrétně přivede čtenáře mezi tajuplné egyptské pyramidy.

Novou Pevnost nejlépe charakterizuje velká rozmanitost a pestrá škála článků, které toho sice možná nemají moc společného, spojuje je ale kvalita, nálož informací a čtivost, pro něž stojí za to si nenechat toto číslo ujít.

Brett Peter V.: Démonská trilogie 5 - Jádro

Dále v Pevnosti 03/2018

  • Filmová recenze na Black Panthera
  • Nálož seriálových novinek
  • Interview s Romanem Burešem nejen o trilogii Propast času
  • Profíci radí, jak správně psát žhavé milostné scény
  • Komiksový Top Ten
  • Literární hlídka vyhlíží velkolepé finále Démonského cyklu
28. března 2018, Adéla Košařová