Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Brasyl, Ian McDonald

BRASYL

Zkuste projít skrz. Není to jen hezký výraz, je to superpozicí knihy Iana McDonalda Brasyl, spojením mezi stejným atomem v různých stavech v různých universech. A nejkrásnější na tom je, že řešení může přijít z kteréhokoli možného stavu světa, z kterékoli časové dimenze. Tento příběh je vlastně logickým výpočtem. Matematika byla vždy dobrá na vysvětlování fyzikální reality. Idealisté knihu odkládají a syroví racionalisté a cynici s dychtivostí sobě vlastní a kyselým úšklebkem na rtech tiše šeptají: já to říkal.
Celé multiversum je jeden obrovský kvantový počítač. Všechno jsou informace. Všechno je myšlenka. Toto je fabulí příběhu roztříštěného do tří časových linií na jediném místě.
Jen málokomu je dovoleno se opravdu rozhodnout, jaký život žít. Zde v předloženém příběhu se několika málo postavám tato možnost nabídne. Universum ovládané čísly, která jako naděrované štítky běží skrz boží tkalcovský stav.

Toto jsou pouze zesložiťující informace. Rozhodně vás nemají odradit od čtení, pouze umožnit vidět přesah knihy již v samotném počátku. Bez předsudků čtěte příběh jezuity Tovaryšstva Ježíšova, jenž je vyslán do Brazílie za úkolem nejtěžším. Obrácení bezvěrců na pravou víru křesťanskou to není, protože když jsou svatí unavení, stěny mezi světy slábnou a lze se odvážit i těch nejmocnějších konání. Čtěte příběh televizní producentky hledající diváky a především oběti pro svou nově vznikající reality show se stále více pobuřujícími náplněmi. A co může být pro Brazílii větším magnetem, než strašná prohra fotbalového utkání na mistrovství v roce 1950?

A čtěte příběh muže beroucího a odkládajícího identity a jména tak, jak každý večer odkládáme staré a chystáme čisté spodní prádlo. Alibi, vícečetné totožnosti a náhradní já jsou nutnou součástí tohoto světa z uhlíkových vláken, kde vás šaty, boty a drobnosti v kapse díky monitorování prozradí všude. Není bezpečné být jednou osobností moc dlouho. Rychlost je všechno. Tento muž může prožít kousek světa třeba jako ochránce ženy, jež si nese na těle vytetovaný počítač, díky němuž se může nabourat do kvantové reality a pozměnit několik málo výpočtů. Pozměnit osudy několika ubožáků. Ona je mrtvá dívka, která oživla a on je další mrtvý sympatický hrdina.

Všechny světy jsou pravé; ať už tomu věříme nebo ne, žijeme v poslední šeptané slabice času. Ve snech. Brasyl je kniha snílků nacházejících se v jiných realitách, možných světech, kterým je dopřáno vysnít si společný příběh, protknout se v jediném časovém horizontu a věřit, že je možné změnit svět tak, aby nestagnoval, aby stále neopakoval proběhnuvší chyby, aby jednoduše nebyl věčným peklem.

Kniha Brasyl ukazuje ryzí zvrácenost jakékoli přítomnosti, bere postavu minulou, současnou a budoucí z jejího přirozeného prostředí a staví je na otáčející se, rezavějící a skřípající matematické kolo času. Není lehké vypořádat se s každodenností, „takzvanou“ realitou. A to si zkuste představit, že jich kolem vás a přímo vámi probíhá lhostejně nekonečně mnoho a nezáleží, co jste, kdo jste a kde jste. Jednoduše běžíte za tím rozjetým vozem, k němuž jste náhodně připoutáni. My si myslíme, že se můžeme rozhodovat, kterým směrem se chceme ubírat, ale o výsledku je rozhodnuto, ten byl dán v okamžiku, kdy byl svět stvořen a zároveň dokončen. Ano, svobodná vůle je jedna z největších iluzí života, tedy alespoň takto je to napsáno v této knize. Věřte či vězte, v každém případě neprohloupíte, pokud věnujete několik pozorných hodin četby tomuto vyváženému, žánrově stmelenému románu, jenž otevírá dveře vědecké fantastice opět trochu náročnějšího řádu.

– Ian McDonalad: Brasyl
- Překlad: Mirka Polová
- Argo/Triton, Praha 2010.
- Obal: Stephan Martini
- 328 stran / 359 Kč

4. listopadu 2010, Kamila Vozáková

Diskuze k článku

Ad Brasyl
David - 04. 11. 2010 14:30

A zase naprosto nestravitelna a necitelna recenze Kamily Vozákové, na zaklade ktere bych si tuto vynikajici knihu NIKDY nekoupil. Jeste ze jsem si ji koupil drive, nez ji ctena osoba, trpici nejakou zasadni poruchou osobnosti, nebo jedouci pri psani svych "recenzi" na silych halucinogenech. Je to běs, je to běs, je to běs.
RE: Ad Brasyl
Elinor - 04. 11. 2010 17:03

Nějak nechápu, co je na úvahovitě pojaté recenzi nestravitelného, necitelného a svědčícího buď o zásadní poruše osobnosti, nebo o jedení na "silych halucinogenech". Osobně se mi recenze Kamily Vozákové líbí a přijdou mi... fajn na čtení? Jo, to je ten správný výraz. :)
RE: Ad Brasyl
Jan Červenka - 05. 11. 2010 10:24

Je pravda, že Kamila píše dost nestandardní recenze, ale osobně to považuji spíše za přednost, i když občas se do svých úvah ponoří až příliš hluboko. Nejlepší rada pro tebe je její recenze ignorovat, pokud je její styl a názor podle tebe zcela nestravitelný.
ad brasyl
Trotr RC - 05. 11. 2010 12:38

Taková ostrá kritika, ve mě vzbudila tak silnou zvědavost, že sem si "recenzi" musel přečíst. Zajimavé čtení, akorát mi tam chybí hodnocení, které je zásadní pro žánr recenze. Dle mého soudu se to vymyká žánrovým hranicím, tudíž souhlasím úplně se vším výše zmíněným jenom ne s tím, že to je recenze;)
RE: ad brasyl
Pavel Jurčák - 06. 11. 2010 08:48

Já už od Vozákové recenze nečtu. Žádnou knihu, kterou recenzovala bych si na její "nedoporučení" nekoupil. Svými recenzemi knihám hlavně škodí a dělá i z dobré dobrodružné knihy čtení pro pseudointelektuály. Navíc její recenze zpravidla postrádají jakékoli hodnocení, prostě je to jen víceméně těžko srozumitelná úvaha o životě chrousta. Bohužel na Fantasyi je Vozáková jedním z nejaktivnějších recenzentů, proto už sem taky ani tak často nechodím. Tohle patří tak do nikým nečteného Tvaru než na web o fantastice, kam chodí asi hlavně mládež (ačkoli ti už si asi našli lepší místa).
RE: RE: ad brasyl
Elinor (Jana Poláčková) - 06. 11. 2010 10:50

Ono když se to vezme do důsledků, tak každá kniha je "pseudointelektuální blábol". A každá kniha vypráví příběh. Tyhle složky prostě ve vyprávění jsou už minimálně z časů starého Sumeru a je na každém spisovateli, čtenáři či kritikovi, aby se s tím nějak srovnal. Vzhledem k tomu, jak lidské podvědomí funguje, má i dobrá dobrodružná kniha zpravidla nějaký podtext. Ať už zamýšlený či nezamýšlený (většinou spíš to druhé) a ať už více či méně "řvavý"... ale předpokládám, že podobné filozofické úvahy nikoho nezajímají, tak si je nechám pro sebe. :) Když čtu (nebo v poslední době i píšu, i když tam je to složitější) recenzi, zajímá mě následující: - o čem kniha je (není myšlen jen a pouze děj, ale i prostředí, atmosféra...) - jaké vzbuzuje dojmy, jaká je - vodítka, jestli by se mi mohla líbit či jaké bych k ní zaujala stanovisko. Hodně také záleží na osobnosti recenzenta, jeho vkusu, náhledech, zkušenostech, způsobu, jakým přihlíží k cílovým skupinám. U recenzí a la Kamila Vozáková, si na ty zmíněné body a zejména na poslední dokážu odpovědět snadněji a lépe než v případě "kniha je o tom a tom, super akční řežba, bude se líbit". Omlouvám se za vrčení, ale tak jako na FantasyPlanet s oblibou pročítám recenze Borise Horkra, tak Fantasya mne zaujala právě recenzemi Kamily Vozákové. V tom pozitivním významu. Patří k té vzácné skupině recenzentů, kteří při psaní berou ohled i na těžké intelektuály a nenutí je se přizpůsobit víc, než je nezbytně nutné. Ano, i těžcí intelektuálové čtou fantastiku a i jinak jsou schopni plnohodnotného života. :) A vyskytují se i mezi mládeží, protože tato porucha bývá holt vrozená. :) Beru to moc emocionálně? Ano, beru. Protože snaha jakoukoli nadstavbu a intelektuálnějí pojetí fantastiky ocejchovat jako pseudointelektuální a na web o fantastice nepatřící a mládeži nesrozumitelnou mi prostě VADÍ. Většinu svého čtoucího života bojuji proti předsudkům vůči fantastice a snažím se ji prezentovat jako plnohodnotný literární žánr, dokonce jako v současné době jediný umožňující klasické vyprávění příběhu, jaké vždy bylo pro literaturu typické. Základní vlastností fantastiky je variabilita. Toho, co všechno do ní spadá - a také toho, jak ji vnímat. A právě tahle variabilita by měla dostávat prostor. Fantastika je o toleranci a otevřeném prostoru, ne o vymezování "tohle je příliš intelektuální a tak to nikdo nechápe a tak to tady nemá co dělat". Recenze Kamily Vozákové prostě pomáhají začlenit i tuhle dimenzi vnímání fantastické literatury. Což je hlavní věc, proč jsem si svého času Fantasyu oblíbila, protože ten prostor tu je v rámci velmi odlišných typů recenzí. Naprostá většina toho, co tu vychází, je totiž dost tradiční - a sem tam něco netradičního. :) No, je na čase skončit s psaním příspěvku, než šéfredaktor začne mít poznámky, že to tu vypadá pomalu jako jídelna po jistém incidentu ve Vzestupu. :D
RE: RE: ad brasyl
Jan Červenka - 06. 11. 2010 15:52

Rozhodně netvrdím, že Kamiliny recenze jsou určeny pro každého, ale jak píšu výše, každý čtenář si musí najít recenzenta který má podobný vkus a přístup ke knihám jako on sám. Je samozřejmě pravda, že se občas až příliš vzdaluje klasickému pojetí recenze, ale myslím že je dobře, že tady máme rozmanité přístupy k recenzování knih. A řekl bych že je hloupé zavrhnout celý web, kvůli tomu že někomu nesedí jeden recenzent;)
RE: RE: RE: ad brasyl
Renča - 06. 11. 2010 17:27

Tu diskuzi moc nechápu, každý už přece po čase musí vědět, který je ten "jeho" recenzent, se kterým se shodne, nebo jehož recenze se mu dobře čtou. Právě proto, že sama píšu velmi jednoduché recenze, tak mám ráda ty Kamiliny "úvahové" a obdivuju, že takhle umí psát, já to nedokážu.
RE: RE: RE: RE: ad brasyl
Jan Červenka - 10. 11. 2010 11:42

Já mám pocit, že spousta lidí své recenzenty vůbec nehledá - prostě čtou recenze a pokud je recenzuje někdo s odlišným pohledem tak s tím mají celkem velké problémy.
recenze?
Hanka - 10. 11. 2010 12:28

Souhlasím s Trotrem. Toto není recenze. Je to vylíčení subjektivního dojmu z knihy, které může být pro někoho přínosné, ale rozhodně to nesplňuje kritéria pro to, co je definováno jako recenze.
RE: recenze?
Gaarq - 12. 11. 2010 08:34

> Toto není recenze. Je to vylíčení > subjektivního dojmu z knihy, které může být pro někoho > přínosné, ale rozhodně to nesplňuje kritéria pro to, co je > definováno jako recenze. jaká kritéria máte na mysli? podle mnoha různých dostupných definic recenze (a neexistuje žádná jedna jediná), tahle recenze splňuje určitě většinu důležitých aspektů (základní charakteristika nejlépe jazykem příběhu, estetický dojem) při absenci nutnosti hodnotit jiné aspekty, protože je autor prostě naplnil (jazyková a vnitřní logická konzistence). to, že se někomu tahle konkrétní recenze nelíbí, to je sice legitimní názor, ale nemá s formálními aspekty recenze nic společného. prostě je třeba říct, že mi ta recenze nelíbí, ale nezaklínat se kritérii a tvrzeními, že "toto neí jim recenze beam". recenze je vždy subjektivní, co lze čekat více, to může být snaha o maximálně kritický pohled, ale i ten zase bude subjektivní. jediné "objektivno" recenze může být pranýřování nesourodosti ve vnitřní logice, jazykových chyb, plagiátorství atp. recenze "fungují" jen tehdy, máme-li své recenzenty, se kterými sdílíme vkus, protože vkus rozhoduje v umění, kde jiná srovnávací kritéria nejsou. dvě knihy nelze srovnávat jako dvě domácí pekárny chleba; pojem funkce a jejího naplnění je to, oč tu běží ;)
RE: RE: recenze?
Jan Červenka - 15. 11. 2010 18:17

Pěkné shrnutí toho co se tu snažím říct i já;)
Vozáková prostě NEUMÍ PSÁT
Jan Vaněk jr. - 17. 11. 2010 10:55

Není schopna své pocity vyargumentovat a jakkoli konkrétně vztáhnout k textu; takže si myslí, že to vynahradí "neklasickým" podáním (v tom u nás není jediná, ale dovádí to do extrému), a utápí se v rozbředlých pokusech o lyričnost, které na prosťáčky dělají dojem "těžké intelektuálnosti" (sancta simplicitas!), když ve skutečnosti jen ohýbají českou syntaxi za bod zlomu, ohánějí se odbornými termíny zcela jejich mimo skutečný význam (jak Gaarq může přejít třeba zneužití pojmu "fabule", to nepochopím) a zakrývají absenci obsahu. Vozáková neumí ani číst: těch pár věcných detailů, jež se z její stylistické břečky dají vyprostit, s obsahem recenzovaných knih pojívá jen nejvzdálenější podobnost (např. když si Edson občas vypůjčí kamarádovu totožnost, ona z toho dělá "muže beroucího a odkládajícího identity a jména tak, jak každý večer odkládáme staré a chystáme čisté spodní prádlo", atd. atd.). A "šéfredaktor" Červenka neumí ani opravit v databázi pokroucená jména McDonalad a Martini, natož v článku gramatické chyby na úrovni základní školy ("do třech", "četbě tomuto ... stmelenému románu"). Takže, co je nového?
RE: Vozáková prostě umí psát
Gaarq - 17. 11. 2010 13:49

dovolím si nesouhlasit s vaším názorem ;) autorka recenze sice pominula mnoho konkrétního z příběhu a dopustila se i nepřesností a zmatku (právě v onom případě s edsonem), co ale dokázala, to je soustředěním se na přesah jej zprostředkovat čtenáři recenze a připravit ho na to, co bude číst. nepíše recenzi "o tom, co je popisováno", ale "co ten příběh vyjadřuje", jde to "za knihu". tak mnohovrstevnatá kniha jako brasyl se do rozměru recenze nevejde ve všech svých konkrétních aspektech (např. kontext brazílie, neuvěřitelně vzdálené kultury, ekleziomorfní fotbal, reality show atp.). jistě, použít slovo podstata místo fabule by bylo přesnější, ale mluvit o zneužití je zkrátka jen silácké gesto. to, že jazyk recenze nedělá na tebe žádný dojem, je právě to, o čem mluvím; vozáková není prostě tvůj recenzent. naopak, např. sarken ji považuje za velmi dobrou recenzentku a tu těžko můžeš podezřívat z prosťáčkovství laických čtenářů. když už jsme u toho kritizování, jak tak čtu tvůj příspěvek, mám také neodbytný dojem např. beztvarosti a navíc i slepé útočnosti připomínek (těch v prvním odstavci), také poněkud nepodložených argumenty, ale kovbojku z toho nedělám, je to tvůj styl a často je přínosný ve své neúprosnosti; teď ovšem míří mírně stranou. tož tak.
RE: Ad Brasyl
Tornes - 17. 11. 2010 15:40

> A zase naprosto nestravitelna a necitelna > recenze Kamily Vozákové, na > zaklade ktere bych si tuto vynikajici knihu NIKDY nekoupil. Jeste ze > jsem si ji koupil drive, nez ji ctena osoba, trpici nejakou zasadni > poruchou osobnosti, nebo jedouci pri psani svych > "recenzi" na silych halucinogenech. Je to > běs, je to běs, je to běs. Pro ty, kdo to stále nepochopili: Každý má jiný vkus. Což znamená, že se každému líbí něco jiného. A někomu se tato recenze, pro kterou mají jiní pouze slova odsouzení, dokonce může líbit. A proto prosím trošku klid. Pokud se vám autorčiny recenze nelíbí, nečtěte je. Najdou se jiní, kteří je s radostí číst budou. A vy si najděte jiné, pro vás stravitelnější autory recenzí. A budou spokojeni všichni. PS: Nezapomínejte na základní pravdilo debaty: Vždy se napadá pouze názor oponenta, nikdy ne oponent osobně.
RE: Vozáková prostě NEUMÍ PSÁT
Jan Červenka - 18. 11. 2010 10:17

Kolegovi Vaňkovi děkuji za upozornění na chyby, ale ke zbytku se nevyjádřím, protože jsem se zapřísahal nevstupovat do zbytečných flameů. A jiným směrem by se ta debata nevydala;)
Gaarq prostě neumí opěvovat neobhajitelné
Jan Vaněk jr. - 18. 11. 2010 11:53

V první řadě je nutno upozornit na, důkladně si vychutnat v jeho absurditě a razantně odmítnout groteskní východisko, že Brasyl není prostě sci-fi román jako každý jiný, nýbrž zjevené slovo boží a meteorit spadlý z říše platónské dokonalosti, takže jej smrtelníci nemohou postihnout obyčejnou recenzí a musí se povolat speciální citlivec, který po dostatečném ponoření do pýthických mlh začne mysticky souznít. > dokázala [...] soustředěním se na přesah jej zprostředkovat Jaký přesah, proboha? Tohle není žádná báseň, abychom se soustředili na enjambment. > čtenáři recenze a připravit ho na to, co bude číst. Nikoli: jak čtenáři dostatečně dokládají výše, není jim právě zprostředkováno nic, natožpak informace o románu (jaký, resp. jak [by] jej mohli, ale taky vůbec nemuseli číst), kromě pár detailů fabule (snad dokonce i syžetu) dobře známých z anotací a celkového dojmu "knížka se mi líbila hezky". > jistě, použít slovo > podstata místo > fabule by bylo přesnější, ale mluvit > o zneužití je zkrátka jen silácké gesto. Mluvit o zneužití znamená používat slova v jejich významu, k čemuž jsou určena. "Podstatou příběhu ve třech liniích na jediném místě [tj. v téže zemi, stovky a tisíce kilometrů od sebe], je, že všechno je myšlenka"? Sorry, furt žádný doutník. Chceš-li, setrvej v obdivu k hloubce a objevnosti výroku "používat cizí termity znamená rizoto katastrálního fiakru", dyk si přece takňák lidsky rozumíme, co chcem říct, jako jo, vole; já zůstanu u hodnocení podle výsledků (a postupů), ne snahy nebo záměru. > že jazyk recenze nedělá na tebe žádný dojem, je právě to, o > čem mluvím; A právě nevíš, o čem mluvíš: jazyk článku na mne dělá silný dojem, jednoznačně negativní. > vozáková není prostě tvůj recenzent. Samozřejme: Vozáková totiž není ničí a vůbec žádný recenzent. Její texty by se mnohem spíš nežli recenze měly nazývat ne ani reflexe, nýbrž imprese: pokud člověk zná knihu, jež se stala předlohou, je zajímavé (ve smyslu bizarní) sledovat, které z jejích motivů, topoi a formulací se ve článku objeví, a jak přežvýkané. Ale vlastní myšlenka nebo pozorování tam není jediné. > naopak, např. > sarken ji považuje za velmi dobrou recenzentku a tu těžko můžeš > podezřívat z prosťáčkovství laických čtenářů. Má-li to být argument ad auctoritatem, musím říci, že doposud jsem nezískal dostatek podkladů k rozhodnutí, zda zaslouží být brána jako autorita. Mohu ji lehko podezírat z profesionální deformace a zvrácené záliby v zaumnosti. > jak tak čtu tvůj příspěvek, mám také > neodbytný dojem např. beztvarosti a navíc i slepé útočnosti > připomínek Já zase mám problém tvou vazbu zparsovat: máš čta dojem beztvarosti jako takové/ý (a co prokleté píšťaly Azathothovy, slýcháš?), anebo snad ten, že mé připomínky jsou nejen slepě [???] útočné, ale navíc i beztvaré? > (těch v prvním odstavci), také poněkud > nepodložených argumenty Pochopitelně: šlo mi o to problém stručně pojmenovat, ne ztrácet čas podrobným dokládáním jeho existence. Kdo má oči k vidění, vidí; kdo je kam dal, tomu není rady. Ostatně soudím, že člověka (abych do toho nezatahoval nepřítomnou; co já vím, třeba jenom blouzníš a realita je docela jiná?), který se kdysi angažoval za lepší psaní a nyní může obdivovat text s vazbami jako "příběh jezuity Tovaryšstva Ježíšova" nebo "obrácení [sic] bezvěrců [!!!] na pravou víru křesťanskou", bych si měl vymazat aspoň z adresáře, když už nemohu z mobilu, abych se nenakazil (vskutku, tvá prvotní obhajoba je gramaticko-syntakticko-sémanticky zmate[č]ná, nesouvislá a nejasná). Ale pokud bys mi dovedl vysvětlil, co že v hned druhé větě toho… textu "Není to jen hezký výraz, je to superpozicí knihy Iana McDonalda Brasyl" má být první "to" a druhé "to" (nevím, jak ty, ale já si ze školy ještě pamatuju, že na superpozici musejí být dva – nejmíň), byl bych ti vděčný.
RE: Gaarq toho neumí...
Gaarq - 18. 11. 2010 19:16

tento text kamily vozákové neobdivuji, ale ani marně nepitvám (nedokázal mě naštvat, žádné emoce). jen jsem hájil její právo na to psát recenze, jak uzná za vhodné, proti zcestnému názoru ID Hanka (to mě nadzvedlo). jsem poučen vlastními zkušenostmi, že něco jako "univerzální forma recenze" neexistuje. obsah, to je iné kafe. well, taky si to dělám, jak chci, jen se líp starám o redakci svých textů. btw, silně pochybuju, že jsi někdy považoval nějaký můj publicistický text za hodný čtení, takže neboj, nákaza ti, viz poslední část tvého příspěvku, nehrozí. to že kamila vozáková má (podivné) jazykové vyjadřování nekorigované redakcí je její chyba jen zčásti. jistě, vzdělaný člověk by se měl vyvarovat vypuštění z úst sousloví jako "jezuita tovaryšstva ježíšova", ale pak by tu měla být redakce (a zpětná vazba, bez té se nikdo nic nenaučí, proto tě máme rádi, když jsi věcný a nezabýváš je dojmy). a při vší své aroganci a jazykové pýše, já jsem sám v životě řekl/napsal horší krávoviny. sme lidi, nejsme stroje. to není omluva, to je konstatování. zase klíčový pojem REDAKCE (a kritika), která má odstraňovat nedostatky autorské sněžné slepoty. a ono první "to" i "to" druhé jsou obě odkazem na větu v textu předchozí. alespoň tak to chápeme my, gramaticko-syntakticko-sémanticky zmate[č]ní. já bych to tak neřekl, ale já nejsem kamila vozáková, gott sei dank. jazyk je živý! komunikace je interakce! :-D another log in the flame.
RE: Gaarq prostě neumí opěvovat neobhajitelné
Elinor (Jana Poláčková) - 19. 11. 2010 14:45

> > vozáková není prostě tvůj recenzent. > > Samozřejme: Vozáková totiž není ničí a vůbec žádný > recenzent. Její texty by se mnohem spíš nežli recenze měly > nazývat ne ani reflexe, nýbrž imprese: pokud > člověk zná knihu, jež se stala předlohou, je zajímavé (ve > smyslu bizarní) sledovat, které z jejích > motivů, topoi a formulací se ve článku > objeví, a jak přežvýkané. Ale vlastní myšlenka nebo > pozorování tam není jediné. > Poslušně se hlásím, že můj ano. :) Sice rozhodně ne jediný a sice ne ve všem se způsobem, jak píše, souhlasím - ale subjektivně se mi její styl líbí a na Brasyl mne každopádně navnadila. :) Občas se sice objeví patvar a občas to zavání obžerstvím slov, ale pokaždé mi dokáže předat z knihy DOJEM, bezprostřední dotyk atmosféry, která z knížky sálá. Což se mi líbí a jako čtenářce recenzí mi to i vyhovoje (jinak bych její recenze nečetla). btw. bylo by možné debatovat méně... eh... zapáleně? Přijde mi, že diskuze v některých částech přecházela do příliš osobní roviny.
RE: RE: Gaarq toho neumí...
Jan Vaněk jr. - 20. 11. 2010 05:50

> tento text kamily vozákové neobdivuji, No prosím, začínáme se někam dostávat. :-) A můžeš mi teda dát pár příkladů, které považujete za "velmi dobré", potažmo umně psané, vyhovující definicím recenze (ještě) lépe, dokázavší více a ne tolik zmatečné? > ale ani marně nepitvám (nedokázal mě naštvat, žádné emoce). To má být jedovatá narážka? Jak snadno nahlédneš, ani já nemám ve zvyku se k jejím článkům vyjadřovat: pokud na ně vůbec náhodou narazím (ani já už na Fantasyu nechodím často), povzdychnu si a pokračuju jinam, protože aspoň v postoji ke zbytečným flamům jsme s p. Červenkou skutečně kolegiální. Přidal jsem se do rozjeté diskuse, protože mělo smysl doplnit, co předřečníci nakousli a nebyli s to (do)říci, respektive opravit tvá autoritativní tvrzení. K "pitvání" jsi mě výslovně vyzval, a jak je vidět, nebylo úplně nadarmo. > jen jsem hájil její > právo na to psát recenze, jak uzná za vhodné, On jí snad chtěl někdo upírat právo psát blbě? > proti zcestnému Snad raději scestnému. > názoru ID Hanka (to mě nadzvedlo). Je samozřejmě pravda, že příspěvky mnoha účastníků jsou prosté ("jako čerpadlo", © Vladimír Jiránek 198*) a ve vztahu k problému nevynahradí analytickou laboratoř, ale důlního kanárka nebo kapitolské husy rozhodně. Hanka selhává spíše v pokusu o pozitivní deskripci (co to teda má být za ftáka, když to není recenze), ale jinak jen opakuje předchozí vyjádření toho, že "funkce a její naplnění" textu jsou zásadně odlišné od běžných recenzí. Ty ses rozhodl potřít ji bod po bodu – no prosím, ale proč jsi nezůstal u konceptu legitimního nesouhlasu a zpětně se rozohňuješ o právu? > btw, silně > pochybuju, že jsi někdy považoval nějaký můj publicistický text > za hodný čtení Souhlasím, že bys neměl do diskuse tahat takováto ad hominem, ale věz tedy, že já si mohu dovolit luxus upřímnosti: když jsem věnoval jejich beta-četbě tolik času, měl jsem k tomu dobrý důvod. > ono první > "to" i "to" druhé jsou obě odkazem na větu v textu předchozí. Hmm: smyslu v "Předchozí věta 'Zkuste projít skrz.' není hezký výraz" se ještě s úsilím doberu, ale nemohl bys mi vysvětlit fakt jako pro blbé, co si mám představit pod "Úvodní věta 'Zkuste projít skrz.' je superpozicí knihy Iana McDonalda Brasyl, úvodní věta 'Zkuste projít skrz.' je spojením mezi stejným atomem v různých stavech v různých universech", proč je na sponu na rozdíl od předchozí připojen instrumentál a jak s tím souvisí následující "A nejkrásnější na tom je, že řešení [čeho?] může přijít z kteréhokoli možného stavu světa"? > že kamila vozáková má (podivné) jazykové vyjadřování Hm, existuje i nejazykové vyjadřování (respektive je její mimika, gestika a květomluva pro tuto diskusi relevantní)? > nekorigované redakcí je její chyba jen > zčásti. jistě, vzdělaný člověk by se měl vyvarovat > vypuštění z úst sousloví jako "jezuita tovaryšstva > ježíšova", ale pak by tu měla být redakce [...], která má > odstraňovat nedostatky autorské sněžné slepoty. A opět kult mystického média: to nevadí, že se potácí sem tam, poráží věci a má pěnu u zadrhávajících úst, je morální povinností obyčejných smrtelníků neobdařených její božskou jiskrou ji vodit, otírat a doříkávat (nebo aspoň předstírat, že se nic zvláštního neděje), celou dobu pějíce chválu na to, že její celoživotně zakalené bulvy vidí jinak, lépe, hlouběji, "za knihu". (Ach ano: Recenzenti jen recenzují / přesah je bez nich někde za / a je tu dávno, od pradávna / Vozáková ho nalézá!) Srovnej též tvé naivně mechanistické přesvědčení, že "obsah, to je jiné kafe" než forma a dají se oddělit tak dokonale, že je možné a správné subkontrahovat každé z nich někomu jinému. Já shledávám mnohem produktivnějším holistický strukturalismus: takováto neschopnost poskládat dohromady slova na podvětné úrovni je symptom téže blátivosti myšlení, jež se projevuje ve vyšších textových a konceptuálních celcích. > při vší své aroganci a > jazykové pýše, já jsem sám v životě řekl/napsal horší krávoviny. To máš svatou pravdu, tak si to pojďme rozebrat, protože zvláště ve světle > zpětná vazba, > bez té se nikdo nic nenaučí, proto tě máme rádi, když jsi věcný myslím, že ti to může prospět: Hanka začala "rozhodně to nesplňuje kritéria [...] recenze", což ty jsi zpochybnil rétorickou otázkou a po vágním uhýbání, že definic existuje spousta různých, přišel s tvrzením "tahle recenze splňuje určitě většinu důležitých aspektů (základní charakteristika nejlépe jazykem příběhu, estetický dojem)". Za prvé, slovníková definice aspektu je vzhled, hledisko, zřetel, pojetí, podle excerpcí řekněme ještě stránka; jak se splňuje hledisko? Splňovat se dají požadavky, ještě tak kritéria, ale kolokace "splňovat aspekty" se na webu vyskytuje jen v pár od pohledu stylisticky substandardních textech (z nějakého důvodu často v souvislosti s fantastikou). Ale dejme tomu, že rozumíme, co jsi chtěl říci, navzdory tomu, žes tak neučinil – dál už se fakt nechytám. Hodlal jsi tvrdit, že aspektem správné recenze je, že sama o sobě budí estetický dojem (jak oblibuje Elinor)? Nebo podle kontextu ostatních prvků závorkových výčtů spíš, že recenze má vyjádřit (recenzentův subjektivní) estetický dojem z předlohy? Podle té "základní charakteristiky jazykem příběhu" se ovšem obávám, že se ti ve Slovníku literárních žánrů slepily listy a mícháš recenzi s parafrází. (V této souvislosti připomínám bod 2 a zejména 3 http://clairelight.typepad.com/seelight/2009/06/john-updikes-golden-rules-for-book-reviewing-via-youll-have-to-catch-this-link-quickly-since-it-forwards-after-a-few-secon.html : co jsme se od Vozákové dozvěděli o McDonaldově nepopiratelně jedinečném jazyce?) A pokračuješ "... při absenci nutnosti [au!] hodnotit jiné aspekty, protože je autor [zjevně románu a ne článku] prostě naplnil (jazyková a vnitřní logická konzistence)." Rekapitulace v kostce: článek splňuje většinu aspektů recenze, přičemž McDonald Brasylem naplnil (auauau!) jiné aspekty (eh, čeho vlastně? definice recenze mu jistě byly ukradené). To je opravdu křišťálově srozumitelná výstavba argumentu, jen co je pravda. A kýžený smysl je jako ten, že recenze má také hodnotit jazykovou a vnitřní (vnější nemusí) logickou soudržnost knihy, ale v přítomném případě ta nutnost absentuje, protože Brasyl naplnil… řekněme požadavky naň kladené, takže recenze to nemusí ani explicitně odškrtnout a postupuje dle vzoru Fr. Nebojsy (mlčení znamená nebylo důvodu ke stížnostem)? Pak přichází záhadná run-on sentence "recenze je vždy subjektivní, co lze čekat více, to může být snaha o maximálně kritický pohled, ale i ten zase bude subjektivní." Snaha může být tím, co se může čekat více než co? Více než že recenze je subjektivní vždy? Můj tip: "helejte, lidičky, recenzuje každej úplně jinak a tak to taky má bejt; je legitimní názor, že když už si chce říkat recenzent, měl by se snažit o co nejvěčí přísnost, najít i malý hnidy, ale ty taky každej vidí jinde". Na závěr to otřepané pitomé klišé, že funkcí recenze je sdílet náš vkus, a "dvě knihy nelze srovnávat jako dvě domácí pekárny chleba; pojem funkce a jejího naplnění je to, oč tu běží ;)", což taky nedává moc smysl: funkce domácího spotřebiče je jasná a snadno porovnatelná ve spotřebitelských časopisech, ale jak definuješ funkci dvou různých knih? A co to je "pojem naplnění funkce"? Jdi a nehřeš více.
RE: RE: RE: Gaarq toho neumí...
Gaarq - 20. 11. 2010 16:16

amen. ego se absolvo.
ještě jedno zhodnocení recenze
sicco - 22. 11. 2010 19:28

Je pravda, že recenze Kamily Vozákové spíše ocení ti, kdož už knihu četli. Je to čtivé sumarizování myšlenek v knize obsažených
Priligy Costo Farmacia
Keldryday - 18. 06. 2017 05:16

Viagra For Sale In 3 Days Female Cialis Female Viagra Buy Clomid Apres 10 Jours Buy Vardenafil Cialis Ou Acheter Forum
Secure Ordering Progesterone Amex Accepted Tablets
Keldryday - 25. 06. 2017 18:12

Viagra 8 Stuck Buy Cialis Online Nolvadex Vendre
Secure Ordering Progesterone Amex Accepted Tablets
Keldryday - 25. 06. 2017 18:12

Viagra 8 Stuck Buy Cialis Online Nolvadex Vendre
Secure Ordering Progesterone Amex Accepted Tablets
Keldryday - 25. 06. 2017 18:12

Viagra 8 Stuck Buy Cialis Online Nolvadex Vendre
Secure Ordering Progesterone Amex Accepted Tablets
Keldryday - 25. 06. 2017 18:12

Viagra 8 Stuck Buy Cialis Online Nolvadex Vendre
Secure Ordering Progesterone Amex Accepted Tablets
Keldryday - 25. 06. 2017 18:12

Viagra 8 Stuck Buy Cialis Online Nolvadex Vendre
Secure Ordering Progesterone Amex Accepted Tablets
Keldryday - 25. 06. 2017 18:12

Viagra 8 Stuck Buy Cialis Online Nolvadex Vendre
Secure Ordering Progesterone Amex Accepted Tablets
Keldryday - 25. 06. 2017 18:12

Viagra 8 Stuck Buy Cialis Online Nolvadex Vendre
Secure Ordering Progesterone Amex Accepted Tablets
Keldryday - 25. 06. 2017 18:12

Viagra 8 Stuck Buy Cialis Online Nolvadex Vendre
Achat Amoxicillin Prescrire Nato Medicament
Keldryday - 29. 06. 2017 17:37

Levitra De 20 Mg cheap cialis Propecia Originales
Achat Amoxicillin Prescrire Nato Medicament
Keldryday - 29. 06. 2017 17:37

Levitra De 20 Mg cheap cialis Propecia Originales
Achat Amoxicillin Prescrire Nato Medicament
Keldryday - 29. 06. 2017 17:37

Levitra De 20 Mg cheap cialis Propecia Originales
Achat Amoxicillin Prescrire Nato Medicament
Keldryday - 29. 06. 2017 17:37

Levitra De 20 Mg cheap cialis Propecia Originales
Achat Amoxicillin Prescrire Nato Medicament
Keldryday - 29. 06. 2017 17:37

Levitra De 20 Mg cheap cialis Propecia Originales
Achat Amoxicillin Prescrire Nato Medicament
Keldryday - 29. 06. 2017 17:37

Levitra De 20 Mg cheap cialis Propecia Originales
Achat Amoxicillin Prescrire Nato Medicament
Keldryday - 29. 06. 2017 17:37

Levitra De 20 Mg cheap cialis Propecia Originales
Achat Amoxicillin Prescrire Nato Medicament
Keldryday - 29. 06. 2017 17:37

Levitra De 20 Mg cheap cialis Propecia Originales
Kamagra Vs Silagra
Keldryday - 02. 07. 2017 11:40

Viagra Cialis Levitra Kaufen viagra cialis Cod Provera
Kamagra Vs Silagra
Keldryday - 02. 07. 2017 11:41

Viagra Cialis Levitra Kaufen viagra cialis Cod Provera
Kamagra Vs Silagra
Keldryday - 02. 07. 2017 11:41

Viagra Cialis Levitra Kaufen viagra cialis Cod Provera
Kamagra Vs Silagra
Keldryday - 02. 07. 2017 11:41

Viagra Cialis Levitra Kaufen viagra cialis Cod Provera
Kamagra Vs Silagra
Keldryday - 02. 07. 2017 11:41

Viagra Cialis Levitra Kaufen viagra cialis Cod Provera
Kamagra Vs Silagra
Keldryday - 02. 07. 2017 11:41

Viagra Cialis Levitra Kaufen viagra cialis Cod Provera
Kamagra Vs Silagra
Keldryday - 02. 07. 2017 11:41

Viagra Cialis Levitra Kaufen viagra cialis Cod Provera
Kamagra Vs Silagra
Keldryday - 02. 07. 2017 11:41

Viagra Cialis Levitra Kaufen viagra cialis Cod Provera
Safe Online Viagra
Keldryday - 07. 07. 2017 17:41

Acheter Cialis Fiable buy viagra Levitra Verschreiben Lassen
Safe Online Viagra
Keldryday - 07. 07. 2017 17:41

Acheter Cialis Fiable buy viagra Levitra Verschreiben Lassen
Safe Online Viagra
Keldryday - 07. 07. 2017 17:41

Acheter Cialis Fiable buy viagra Levitra Verschreiben Lassen
Safe Online Viagra
Keldryday - 07. 07. 2017 17:41

Acheter Cialis Fiable buy viagra Levitra Verschreiben Lassen
Safe Online Viagra
Keldryday - 07. 07. 2017 17:41

Acheter Cialis Fiable buy viagra Levitra Verschreiben Lassen
Safe Online Viagra
Keldryday - 07. 07. 2017 17:41

Acheter Cialis Fiable buy viagra Levitra Verschreiben Lassen
Safe Online Viagra
Keldryday - 07. 07. 2017 17:41

Acheter Cialis Fiable buy viagra Levitra Verschreiben Lassen
Safe Online Viagra
Keldryday - 07. 07. 2017 17:41

Acheter Cialis Fiable buy viagra Levitra Verschreiben Lassen
Priligy 60 Mg Preisvergleich
Chasengave - 08. 07. 2017 19:02

Secure Ordering Isotretinoin With Free Shipping Direct cialis Cialis Generika Per Uberweisung
Priligy 60 Mg Preisvergleich
Chasengave - 08. 07. 2017 19:02

Secure Ordering Isotretinoin With Free Shipping Direct cialis Cialis Generika Per Uberweisung
Priligy 60 Mg Preisvergleich
Chasengave - 08. 07. 2017 19:02

Secure Ordering Isotretinoin With Free Shipping Direct cialis Cialis Generika Per Uberweisung
Priligy 60 Mg Preisvergleich
Chasengave - 08. 07. 2017 19:02

Secure Ordering Isotretinoin With Free Shipping Direct cialis Cialis Generika Per Uberweisung
Priligy 60 Mg Preisvergleich
Chasengave - 08. 07. 2017 19:02

Secure Ordering Isotretinoin With Free Shipping Direct cialis Cialis Generika Per Uberweisung
Priligy 60 Mg Preisvergleich
Chasengave - 08. 07. 2017 19:02

Secure Ordering Isotretinoin With Free Shipping Direct cialis Cialis Generika Per Uberweisung
Priligy 60 Mg Preisvergleich
Chasengave - 08. 07. 2017 19:02

Secure Ordering Isotretinoin With Free Shipping Direct cialis Cialis Generika Per Uberweisung
Priligy 60 Mg Preisvergleich
Chasengave - 08. 07. 2017 19:02

Secure Ordering Isotretinoin With Free Shipping Direct cialis Cialis Generika Per Uberweisung
Cialis Generico Contrareembolso
KennCheery - 08. 07. 2017 19:22

Preise Cialis C20 viagra Viagra Avec Ou Sans Prescription
Cialis Generico Contrareembolso
KennCheery - 08. 07. 2017 19:23

Preise Cialis C20 viagra Viagra Avec Ou Sans Prescription
Cialis Generico Contrareembolso
KennCheery - 08. 07. 2017 19:23

Preise Cialis C20 viagra Viagra Avec Ou Sans Prescription
Cialis Generico Contrareembolso
KennCheery - 08. 07. 2017 19:23

Preise Cialis C20 viagra Viagra Avec Ou Sans Prescription
Cialis Generico Contrareembolso
KennCheery - 08. 07. 2017 19:23

Preise Cialis C20 viagra Viagra Avec Ou Sans Prescription
Cialis Generico Contrareembolso
KennCheery - 08. 07. 2017 19:23

Preise Cialis C20 viagra Viagra Avec Ou Sans Prescription
Cialis Generico Contrareembolso
KennCheery - 08. 07. 2017 19:23

Preise Cialis C20 viagra Viagra Avec Ou Sans Prescription
Cialis Generico Contrareembolso
KennCheery - 08. 07. 2017 19:23

Preise Cialis C20 viagra Viagra Avec Ou Sans Prescription
Le Viagra Homme
Keldryday - 12. 07. 2017 05:09

Cephalexin And Chlamydia cialis buy online Macrobid 100mg Cystitis Direct Secure Overseas
Le Viagra Homme
Keldryday - 12. 07. 2017 05:09

Cephalexin And Chlamydia cialis buy online Macrobid 100mg Cystitis Direct Secure Overseas
Le Viagra Homme
Keldryday - 12. 07. 2017 05:09

Cephalexin And Chlamydia cialis buy online Macrobid 100mg Cystitis Direct Secure Overseas
Le Viagra Homme
Keldryday - 12. 07. 2017 05:09

Cephalexin And Chlamydia cialis buy online Macrobid 100mg Cystitis Direct Secure Overseas
Le Viagra Homme
Keldryday - 12. 07. 2017 05:09

Cephalexin And Chlamydia cialis buy online Macrobid 100mg Cystitis Direct Secure Overseas
Le Viagra Homme
Keldryday - 12. 07. 2017 05:09

Cephalexin And Chlamydia cialis buy online Macrobid 100mg Cystitis Direct Secure Overseas
Le Viagra Homme
Keldryday - 12. 07. 2017 05:09

Cephalexin And Chlamydia cialis buy online Macrobid 100mg Cystitis Direct Secure Overseas
Le Viagra Homme
Keldryday - 12. 07. 2017 05:09

Cephalexin And Chlamydia cialis buy online Macrobid 100mg Cystitis Direct Secure Overseas
Source Of Canadian Viagra
Chasengave - 14. 07. 2017 04:33

Generic Viagra 100mg Next Day cialis Brand Name Cialis For Sale Online
Source Of Canadian Viagra
Chasengave - 14. 07. 2017 04:34

Generic Viagra 100mg Next Day cialis Brand Name Cialis For Sale Online
Source Of Canadian Viagra
Chasengave - 14. 07. 2017 04:34

Generic Viagra 100mg Next Day cialis Brand Name Cialis For Sale Online
Source Of Canadian Viagra
Chasengave - 14. 07. 2017 04:34

Generic Viagra 100mg Next Day cialis Brand Name Cialis For Sale Online
Source Of Canadian Viagra
Chasengave - 14. 07. 2017 04:34

Generic Viagra 100mg Next Day cialis Brand Name Cialis For Sale Online
Source Of Canadian Viagra
Chasengave - 14. 07. 2017 04:34

Generic Viagra 100mg Next Day cialis Brand Name Cialis For Sale Online
Source Of Canadian Viagra
Chasengave - 14. 07. 2017 04:34

Generic Viagra 100mg Next Day cialis Brand Name Cialis For Sale Online
Source Of Canadian Viagra
Chasengave - 14. 07. 2017 04:34

Generic Viagra 100mg Next Day cialis Brand Name Cialis For Sale Online
Propecia United Kingdom
KennCheery - 14. 07. 2017 08:18

Buy Viagra 100mg Online cialis Will Cephalexin Heal Tooth Infection
Propecia United Kingdom
KennCheery - 14. 07. 2017 08:19

Buy Viagra 100mg Online cialis Will Cephalexin Heal Tooth Infection
Propecia United Kingdom
KennCheery - 14. 07. 2017 08:19

Buy Viagra 100mg Online cialis Will Cephalexin Heal Tooth Infection
Propecia United Kingdom
KennCheery - 14. 07. 2017 08:19

Buy Viagra 100mg Online cialis Will Cephalexin Heal Tooth Infection
Propecia United Kingdom
KennCheery - 14. 07. 2017 08:19

Buy Viagra 100mg Online cialis Will Cephalexin Heal Tooth Infection
Propecia United Kingdom
KennCheery - 14. 07. 2017 08:19

Buy Viagra 100mg Online cialis Will Cephalexin Heal Tooth Infection
Propecia United Kingdom
KennCheery - 14. 07. 2017 08:19

Buy Viagra 100mg Online cialis Will Cephalexin Heal Tooth Infection
Propecia United Kingdom
KennCheery - 14. 07. 2017 08:19

Buy Viagra 100mg Online cialis Will Cephalexin Heal Tooth Infection
Predison No Scrip
Chasengave - 19. 07. 2017 02:05

Baclofen En Canada online pharmacy Viagra Anziani
Predison No Scrip
Chasengave - 19. 07. 2017 02:05

Baclofen En Canada online pharmacy Viagra Anziani
Predison No Scrip
Chasengave - 19. 07. 2017 02:05

Baclofen En Canada online pharmacy Viagra Anziani
Predison No Scrip
Chasengave - 19. 07. 2017 02:05

Baclofen En Canada online pharmacy Viagra Anziani
Predison No Scrip
Chasengave - 19. 07. 2017 02:05

Baclofen En Canada online pharmacy Viagra Anziani
Predison No Scrip
Chasengave - 19. 07. 2017 02:05

Baclofen En Canada online pharmacy Viagra Anziani
Predison No Scrip
Chasengave - 19. 07. 2017 02:05

Baclofen En Canada online pharmacy Viagra Anziani
Predison No Scrip
Chasengave - 19. 07. 2017 02:05

Baclofen En Canada online pharmacy Viagra Anziani
Generic Finasteride
KennCheery - 19. 07. 2017 16:37

Vente Cialis Au Canada online pharmacy Amoxicillin Bmp 202 Blue Pill
Generic Finasteride
KennCheery - 19. 07. 2017 16:37

Vente Cialis Au Canada online pharmacy Amoxicillin Bmp 202 Blue Pill
Generic Finasteride
KennCheery - 19. 07. 2017 16:37

Vente Cialis Au Canada online pharmacy Amoxicillin Bmp 202 Blue Pill
Generic Finasteride
KennCheery - 19. 07. 2017 16:37

Vente Cialis Au Canada online pharmacy Amoxicillin Bmp 202 Blue Pill
Generic Finasteride
KennCheery - 19. 07. 2017 16:37

Vente Cialis Au Canada online pharmacy Amoxicillin Bmp 202 Blue Pill
Generic Finasteride
KennCheery - 19. 07. 2017 16:37

Vente Cialis Au Canada online pharmacy Amoxicillin Bmp 202 Blue Pill
Generic Finasteride
KennCheery - 19. 07. 2017 16:37

Vente Cialis Au Canada online pharmacy Amoxicillin Bmp 202 Blue Pill
Generic Finasteride
KennCheery - 19. 07. 2017 16:37

Vente Cialis Au Canada online pharmacy Amoxicillin Bmp 202 Blue Pill
When Is Alli Coming Back
Keldryday - 19. 07. 2017 20:10

Ou Acheter Du Vrais Viagra viagra Cheapest Generic Viagra Uk
When Is Alli Coming Back
Keldryday - 19. 07. 2017 20:10

Ou Acheter Du Vrais Viagra viagra Cheapest Generic Viagra Uk
When Is Alli Coming Back
Keldryday - 19. 07. 2017 20:10

Ou Acheter Du Vrais Viagra viagra Cheapest Generic Viagra Uk
When Is Alli Coming Back
Keldryday - 19. 07. 2017 20:10

Ou Acheter Du Vrais Viagra viagra Cheapest Generic Viagra Uk
When Is Alli Coming Back
Keldryday - 19. 07. 2017 20:10

Ou Acheter Du Vrais Viagra viagra Cheapest Generic Viagra Uk
When Is Alli Coming Back
Keldryday - 19. 07. 2017 20:11

Ou Acheter Du Vrais Viagra viagra Cheapest Generic Viagra Uk
When Is Alli Coming Back
Keldryday - 19. 07. 2017 20:11

Ou Acheter Du Vrais Viagra viagra Cheapest Generic Viagra Uk
When Is Alli Coming Back
Keldryday - 19. 07. 2017 20:11

Ou Acheter Du Vrais Viagra viagra Cheapest Generic Viagra Uk
Lowest Price Levitra Evenign
Evenign - 21. 02. 2018 12:00

Amoxicillin For Dental online pharmacy Acheter Du Clomid Cialis 20mg Lilly France Propecia Apeplus
cialis why seperate tubs
Sypeanype - 17. 03. 2021 16:01

https://fcialisj.com/ - where can i buy cialis on line
best cialis price
Envense - 28. 08. 2021 17:35

https://buysildenshop.com/ - Viagra
best prices cialis
beidome - 30. 08. 2021 01:47

https://buytadalafshop.com/ - Cialis
tv props and reply cialis
Propecia - 30. 08. 2021 04:50

Can I Take Cipro With Amoxicillin
cialis vs lev
inserve - 31. 08. 2021 15:28

https://buypropeciaon.com/ - Propecia
directions for taking cialis soft tabs
refsiterb - 05. 09. 2021 02:50

Viagra
stories cialis
derioge - 10. 09. 2021 08:18

Stromectol
lowest price for brand cialis
Cialis - 12. 09. 2021 10:28

prix viagra pas cher
buy cialis doctor online
shoupssew - 16. 09. 2021 22:48

http://buyplaquenilcv.com/ - hydroxychloroquine cost at costco
cialis kaufen rezeptfrei
Zithromax - 17. 09. 2021 03:23

viagra pastilla azul
buy canada cialis
Freebra - 17. 09. 2021 07:38

https://buylasixshop.com/ - lasix delivered overnight
how much cialis does it take
CypeRetet - 20. 09. 2021 08:48

Zithromax
marocco cialis
speannacy - 20. 09. 2021 21:05

plaquenil rheumatoid arthritis
cialis muscle aches
ecohigree - 22. 09. 2021 15:11

buy lasix uk
buy cialis pharmacy
argupsDar - 23. 09. 2021 12:59

priligy canada
viagra and cialis cheap
Plaquenil - 25. 09. 2021 20:58

Kamagra Viagra Erfahrung
super cialis active review
Prednisone - 02. 10. 2021 22:49

Levitra Prix Orodispersible
subaction showcomments cialis optional posted
Mizanibra - 03. 10. 2021 01:52

http://buyneurontine.com/ - use gabapentin
generic cialis tabs
Beequekic - 04. 10. 2021 03:10

http://prednisonebuyon.com/ - prednisolone injection side effects
cialis levitra strong strong viagra
unlonsits - 08. 10. 2021 05:52

Neurontine
free cialis 2007 jelsoft enterprises ltd
Neurontine - 10. 10. 2021 13:04

Propecia En Famosas
tadalafil generic cialis review
Seissepar - 31. 10. 2021 16:06

Cialis
cialis side effects mental
Propecia - 31. 10. 2021 19:41

buy prescription levitra
results of cialis
viagra toronto - 31. 10. 2021 22:14

Buy Fluoxetine Uk
cialis en ligne
how was viagra invented - 01. 11. 2021 07:32

Kaufen Viagra 100mg
cialis costs
amonges - 04. 11. 2021 04:46

canadian pharmacy cialis
buying cialis on line
GoloSoalo - 04. 11. 2021 06:14

Propecia
examples of cialis print ads
Traphon - 05. 11. 2021 21:37

viagra drug classification
generic cialis prescription
Broonee - 08. 11. 2021 12:34

buy furosemide cheapest
key achat cialis
Hoxobre - 09. 11. 2021 01:29

Priligy
get tadalafil
buy cialis uk - 09. 11. 2021 10:49

Canada Cialis
legitimate cialis
Lasix - 09. 11. 2021 18:51

Doxycycline Online Pharmacy No Prescription
cialis and diabetics
shoudge - 10. 11. 2021 00:01

Stromectol
generic cialis price
Skevaneks - 11. 11. 2021 02:28

buy prednisone without rx
generic cialis canadian pharmacy
Prednisone - 11. 11. 2021 06:49

cialis et hypertension
when will fda approve dapoxetine
Priligy - 13. 11. 2021 06:56

Generic Propecia No Prescription
tadalafil 50 mg bulk
does plaquenil cause weight gain - 03. 12. 2021 20:09

Myrx Olanzapine
cheapest generic cialis professional
cialis prescription online - 03. 12. 2021 22:09

Viagra In Nero
taking cialis with viagra
gabapentin safe - 03. 12. 2021 22:51

Cialis Comprime
cialis or levitra stronger
buy hydroxychloroquine over the counter - 04. 12. 2021 22:34

Dapoxetine Approbation De La Fda
cuba gooding cialis
buy zithromax one dose - 05. 12. 2021 01:10

Krankenkasse Levitra Rezeptfrei
cialis homepage
tadalafil cialis from india - 09. 12. 2021 14:31

Super Kamagra Einnahme
cialis thailand
beapsuh - 09. 12. 2021 17:24

cialis super active
how often can cialis be taken
Inerway - 09. 12. 2021 23:17

is gabapentin
generic cialis canadian mfg
real propecia from canadian pharmacy - 18. 12. 2021 14:38

Propecia Madrid
cialis side effects alcohol
morgezoop - 19. 12. 2021 10:49

zithromax non prescription
cialis chewable
disguby - 19. 12. 2021 21:27

order viagra online without a prescription
is he taking cialis
azithromycin 500 mg tab - 20. 12. 2021 09:31

cialis does it work for everyone
cialis label
astogue - 22. 01. 2022 11:04

cost of levitra 20mg Amoxicillin For Nocturia
Wjyhbn Wlffho
sityReree - 28. 01. 2022 07:27

how long does prednisone stay in your system part of the brain below the cerebrum relay center that conducts impulses between the spinal cord and the cerebrum
Eavvfr Konrrr
exhinue - 31. 01. 2022 09:15

Kamagra Australia Shop Ddtyxb Plaquenil Bjsleu
Geymgk Cfluai
exhinue - 15. 02. 2022 06:19

and Hellstrom J. hcq for sale Cialis Genrico Canada Mazcaf
drtadywhhuzo
zeokmv - 07. 05. 2022 07:43

can hydroxychloroquine chloroquine buy on line
buy accutane isotretinoin online isotretinoinonline.live
ctjssdbz - 21. 06. 2023 05:09

Get your accutane cost online from accutane cost online and improve your skin's appearance.
how to get accutane over the counter isotretinoinonline.live
hkudphyi - 21. 06. 2023 05:09

Save on your accutane generic with discounted offers from accutane generic.
accutane no prescription isotretinoin20mg.shop
sbfslwdf - 21. 06. 2023 08:19

cheap accutane for sale generic accutane rx cost

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).