Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Black Manta vystrkuje růžky a chystá pro Aquamana nejedno překvapení, Dan Abnett: Aquaman 02 – Black Mantova pomsta

Abnett Dan: Aquaman 02 - Black Mantova pomsta

Když nám u příležitosti vstupu Aquamana na plátna kin přineslo nakladatelství BB Art jeho úvodní book rebirthové série, jednalo se vskutku o příjemné překvapení. Akce, fungující příběh, líbivá kresba – zkrátka opravdu povedený mainstream. Nyní o necelého půl roku později přichází Dan Abnett s druhou knihou, která má šanci navázat na úspěch prvního dílu. Podaří se však autorovi udržet nastavenou laťku, nebo nás čeká sešup jako v případě řady sérií, které nám přineslo Znovuzrození hrdinů DC? Black Mantova pomsta je zde!

Původně se sice mohlo zdát, že to Aquaman u nás nebude mít vůbec jednoduché, avšak už úvodní book naznačil, že tahle série by mohla patřit k tomu nejlepšímu, co u nás rebirth nabízí. Dan Abnett je zkrátka ostřílený scénárista, který moc dobře ví, co dělá, a tak u Aquamana v podstatě vsází na jistotu. Přináší jednoduchý, ale naprosto fungující příběh, jenž baví od začátku až do konce. A již teď mohu prozradit, že i Black Mantova pomsta pokračuje ve šlépějích prvního dílu. Aquaman nám tak opět vystrkuje růžky a rázem se řadí po bok Flashe a Batman Detective Comics, kteří u nás v rámci rebirthu svou kvalitou vládnou.

V úvodní knize série začal Abnett splétat příběh, v němž se Arthur, král Atlantidy, vládce oceánů a zakládající člen Ligy spravedlnosti, snaží konečně sblížit svět suchozemců s říší pod hladinou. Jeho snaha však vcelku záhy vzala za své a místo očekávaného míru stojí oba světy na pokraji nevyhnutelné války. A i když se Aquamanovi podařilo nejhorší krizi odvrátit, moc klidu si rozhodně neužije. Již teď totiž maskovaný terorista Black Manta spřádá další plán, jak Aquamana jednou provždy zničit. A ani tentokrát se nezastaví takřka před ničím. Hodlá totiž pustit ze řetězu nezastavitelnou bestii, aby zničila vše, co žije pod hladinou… i nad ní.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Jak již bylo řečeno, Dan Abnett pokračuje v nastoleném trendu z předchozí knihy a čtenářům tak v aktuální knize, která obsahuje sešity série Aquaman (Rebirth) #7–15, předkládá příběh plný akce, osobních problémů a příběhových zvratů, které vás nenechají jen tak vydechnout. Ano, sem tam sice sklouzáváme k lehké naivitě, Abnettovi se však podařilo více méně vše udržet na uzdě, a my tak opět dostáváme slušný superhrdinský mainstream, který si rozhodně na nic nehraje, naopak ale nabízí více než slušnou porci zábavy, což se o všech knihách ze Znovuzrození rozhodně říct nedá.

Jediná menší výtka tak opět míří k faktu, že se scénárista příliš nesnaží objasňovat věci z minulosti Aquamana, ale sází na to, že čtenáři mají „načteno“, což je v našich podmínkách možná maličko problém. Zkrátka specifikum úzkého trhu funguje i zde a čtenáři se na tento malý neduh chtě, nechtě musí připravit. Naštěstí těch odkazů v komiksu není tolik, aby to i českému čtenáři zcela zkazilo celkový dojem. Zde však budou mít nespornou výhodu ti čtenáři, kterým nedělá problém číst v angličtině. Ti totiž mohou sáhnout po předchozí sérii z runu New52 a doplnit si vzdělání.

Pochvalu si naopak tentokrát rozhodně zaslouží kresba, která je daleko soudržnější, než tomu bylo u úvodní knihy. Přechody mezi jednotlivými sešity, které kreslil někdo jiný, nyní tolik neruší, což bez pochyby nemalou dopomáhá celkové dynamice příběhu. Jinak se stále jedná o klasický líbivý mainstream, který rozhodně neurazí.

Dan Abnett tak opět dokázal, že je více než zkušeným scénáristou a moc dobře ví co s Aquamanem dělá. Samotný příběh pokračuje ve šlépějích úvodní knihy a nese se v klasickém superhrdinském duchu, kdy sice nepřináší výraznější inovace, rozhodně však dobře funguje a především pak baví od začátku do konce. A tak by to mělo být. Pro někoho možná trochu překvapivě, ale rozhodně po právu se Aquaman řadí k tomu nejlepšímu, co u nás v rámci Rebirthu vychází.

  • Dan Abnett: Aquaman 02 – Black Mantova pomsta
  • BB art, 2018
  • Překlad: Changer the Elder
  • Obálka: Brad Walker, Andrew Hennessy, Gabe Eltaeb
  • 176 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
10. července 2019, Petr Čapek

Aquaman 02 - Black Mantova pomsta

Aquaman 02 - Black Mantova pomsta
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč