Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Black Jackovu kosmickou partii s ufouny komplikují pozemské intriky, epidemie i vražedný Dvojník, Jack Campbell: Dvojník (Ztracená flotila – Za hranicí 4)

Campbell Jack: Ztracená flotila - Za hranicí 04 - Dvojník

Admirálovi Gearymu se přese všechny nesnáze podařilo vrátit na území Aliance vesmírnou flotilu i s posádkou. Dokonce s sebou přibral také zástupce přátelských mimozemšťanů a zabavený artefakt těch zlých. Málokdo by ale čekal, že Black Jackovi a jeho lidem povolí návrat domů. Do cesty se jim staví nejprve rozkaz vydat se s částí flotily na planetu Zemi, kde ztratí několik členů posádky, a vzápětí se jejich síly tříští ještě více.

Literární cyklus z pera bývalého mariňáka Jacka Campbella ke ctitelům military science fiction přivádí celkem již podesáté hrdinného admirála Johna Gearyho s neméně odvážnou posádkou i dalšími postavami. Šestidílná série Ztracená flotila se totiž díky svému úspěchu dočkala ještě o poznání velkolepějšího pokračování nazvaného Ztracená flotila – Za hranicí.

„Black Jacka“ a jeho věrnou posádku v Alianci nečekal slavný návrat domů, ale jen další porce smrtících nástrah, politických intrik a vyčerpávajících kosmických bitev. Ve čtvrté knize navazujícího cyklu s podtitulem Dvojník se alianční flotila, po setkání s enigmami (způsobily staletou válku Aliance se Syndiky), závami a Tanečníky (ti jediní lidem pomohli a letí s nimi na jejich území) i návratu téměř domů, vydává na další cestu mezi hvězdy.

Geary s posádkou se opět snaží zachránit jednotlivce, planety i celé říše

Admirál John „Black Jack“ Geary dokázal překonat všechny potíže a vrátit se do Aliance, dokonce i s nečekanými benefity. Ani to však o jeho loajalitě vůdce Aliance nepřesvědčilo a Geary musí čelit dalším kládám, jež mu politikové házejí pod nohy. Tentokrát jej i s posádkou a aliančními zástupci čeká pouť na Starou Zemi. I při této radostné události ale všem hrozí smrtelné nebezpečí. Admirál a jeho lidé jsou cílem atentátu i únosu, který skončil přistáním teroristů s rukojmími na Europě. Ta je desetiletí pod nemilosrdnou karanténou.

Když se problém vyřešil dle nejlepšího vědomí spravedlivého Gearyho a zlomek flotily pod jeho velením se dostal zpět na území Aliance, rozkazy je všechny opět ženou jinam. Po návratu ke zbytku flotily Black Jacka na místě nečeká ani větší část loďstva, ani Neochvějný s milovanou kapitánkou. Dle pokynů tak při krocení zrádných Syndiků, neviditelných vesmírných lodí útočících na každého i syndických uprchlíků zůstává admirál téměř sám. Poprvé po svém „návratu“ ztrácí nejen Táňu.

Smrtící nebezpečí hrozí všude

Charizmatický, čestný a statečný admirál Geary je pro alianční politiky stále nepohodlný, jeho posádka i další přátelé jsou mu nachlup stejně loajální a pořád se žádný z nich nedostane domů. Syndikové přes všechny mírové smlouvy stále zlobí. Ti z nich, kdo se vůči svým ředitelům vzbouřili, se snaží uchránit nezávislost, zatímco ostatní se pokoušejí vyrovnat se sílícím tlakem veřejného mínění. A Black Jack i se svými lidmi se pořád někam žene. Vlastně celá globální situace „poslední alianční flotily“ zůstává víceméně neměnná. Tedy, až na pár výjimek, jež se možná ukáží právě ve Dvojníkovi. První z nich souvisí s faktem, že Gearyho vesmírné loďstvo již není posledním aliančním zbrojním počinem. Nikdo však netuší, kde se nejnovější fantomová flotila nachází, kdo jí skutečně velí a co je jejím úkolem. Ví se pouze to, že odčerpává válečné finance.

Kvůli novému loďstvu není dost peněz na opravy „Black Jackovy“ flotily, jež se vesmírem protlouká v rozpadajících se lodích a stejně tak se nedostává prostředků na podporu osvobozených světů nebo pomoci uprchlíkům. S tím vším pak souvisí nutnost Gearyho (překvapivého) znovuopuštění Aliance. Opět v doprovodu tajemných Tanečníků, jejichž pohnutky jsou sice evidentně přátelské, ale kromě touhy navštívit Zemi stále neznámé.

Pokračování napínavé cesty tam a zase zpátky

Black Jackova flotila i s velvyslanci a Tanečníky zavítá na Starou Zemi, na epidemiologickou hrozbu Jupiterova měsíce, do systémů sousedících s Aliancí a ještě mnohem dále. Mimozemšťané se sice každou chvíli zatoulají, aby se vrátili s podivnými hláškami o správných vzorech, ale je jasné, že admirál a jeho lidé hrají pro potenciálně šťastnou budoucnost klíčovou roli. Stejně jako je evidentní, že cizí návštěvníci nehodlají poslouchat alianční politiky.

Podobně nečitelné jako pohnutky či tendence mimozemšťanů jsou také důvody k rozkazům a činům pozemských politiků i velvyslanců a vůdců Aliance. Zkrátka jako obvykle je zákulisí jednání všech důležitých aktérů skryté a dají se vypátrat jen jeho zlomky, aby bylo co rozvíjet v dalších svazcích. Jak znalí čtenáři předpokládají, čeká je exkurze na paluby Gearyho lodí, na povrchy planet i do kosmického vakua, kde se odehrávají epické bitvy a souboje.

Jediné, co se nyní trochu liší, je odloučení admirála a větší části jeho lidí, ale jak fanoušci doufají, i s tím si Geary a jeho zredukovaná posádka poradí bez katastrofičtějších následků. Čtenáři se tak opět mohou těšit na pár větších či menších překvapení, včetně zmizení očitých svědků aliančních válečných kostlivců.

Jack Campbell v pěti bodech

  1. Vlastním jménem John G. Hemry je autorem vojenské a válečné sci-fi.
  2. Při psaní využíval svých zážitků důstojníka amerického námořnictva, zejména v sérii Stark‘s War a Paul Sinclair (JAG ve vesmíru).
  3. Ztracenou flotilu napsal pod pseudonymem Campbell a jejích šest částí Neochvějný, Smělý, Odvážný, Chrabrý, Neúprosný a Vítězný vydal v letech 2006 až 2010.
  4. Kromě ní napsal i další dvě série – Za hranicí a The Lost Stars.
  5. Napsal i mnoho povídek a několik antologií mimo žánr.

Autorova vojenská zkušenost podtrhuje uvěřitelnost použité terminologie i celé série a činí z vesmírných cest něco příjemně normálního. Díky tomu se čtenáři rádi a bez problému již od úvodní stránky vžijí do příběhu odehrávajícího se stovky let v budoucnosti na místě vzdáleném miliony kilometrů. Jeho postavy s barvitými charaktery navíc ožívají před očima, nutí fanoušky obávat se o jejich osud i bezpečí a prožívat jednotlivé skvěle propracované zápletky.

Každý fanoušek Campbellovy čtivé akční série se na další vyprávění ze světa admirála Gearyho velmi těší. Svět, který je na první pohled stroze zelený, svázaný suchopárnou disciplínou a neměnnou hierarchií, je ve skutečnosti úžasně barevný a pobývat v něm, byť jen na stránkách knihy, je neskutečně zábavné i napínavé.

A protože je z dosavadního vývoje událostí i nepřehledné situace jisté, že se najde ještě nespočet zápletek k rozmotání, problémů k vyřešení a tajemství k odhalení, mohou si být všichni milovníci série jistí, že je čeká ještě mnoho příběhů z nelehkého života ctěného admirála. A to je pro nadšené čtenáře ta nejlepší zpráva.

  • Jack Cambell: Dvojník (Ztracená flotila – Za hranicí 4)
  • FANTOM Print, 2015
  • překlad: Jiří Matyskiewicz
  • obálka: Michael Komarck
  • 304 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 202 Kč)
5. ledna 2016, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ztracená flotila - Za hranicí 04 - Dvojník

Ztracená flotila - Za hranicí 04 - Dvojník
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 202 Kč