Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Batman v afghánské poušti, Peter J. Tomasi: Batman Detective Comics 9 – Gordon ve válce

Tomasi Peter J.: Batman Detective Comics 9 - Gordon ve válce

S oblibou se říká, že postava vede válku, ocitla se ve válce či podobně. Mluvčí tím zpravidla nemá na mysli skutečný válečný konflikt ve vojenských mundúrech a přilbách, ale střet dvou či více znesvářených stran, jenž válku v pravém slova smyslu jen připomíná. V komiksu Gordon ve válce to paradoxně znamená přesně to, co to obvykle neznamená: Bývalý komisař Jim Gordon, který toho času místo Bruce Waynea obléká kostým Batmana, cestuje na americkou vojenskou základnu někde v afghánské poušti, aby vypomohl v konfliktu s místním nepřítelem.

Peter J. Tomasi v předchozím svazku Krev hrdinů převzal štafetový kolík od scenáristické dvojice Manapul – Buccellato a po prvotním ostychu konečně pořádně přikládá pod kotel. V kontextu dvojice příběhů sebraných ve svazku Gordon ve válce jeho předchozí příspěvek z Krve hrdinů působí jen jako prvotní otrkávání či rozcvička před hlavní soutěží.

Peter J. Tomasi v pěti bodech:

  1. Peter J. Tomasi patří k předním komiksovým scenáristům ve službách nakladatelství DC.
  2. Začínal v 90. letech v pozici nakladatelského redaktora zodpovědného za určité série a teprve na počátku nového tisíciletí přesedlal na psaní scénářů.
  3. První ostrou zkouškou byla práce na sérii Green Lantern Corps, po níž následovaly další zajímavé tituly jako Nightwing či Batman and Robin.
  4. V posledních letech kočíroval série Superman/Wonder Woman, Superman a v neposlední řadě Detective Comics, kterou nejprve vedl v letech 2015–2016 a k níž se znovu vrátil v letech 2019–2021. Kromě toho psal například i sérii Super Sons soustřeďující se na Batmanova syna Damiana Waynea a Supermanova syna Jonathana Kenta.
  5. Česky zatím vyšly jen jeho komiksy v rámci Batman Detective Comics a drobný příspěvek ve svazku Temné noci – Metal: Temní rytíři.

Tentokrát začíná Tomasi pěkně zostra, konkrétně příběhem o šílenci, který v Gothamu vytváří lidské napodobeniny místních soch. Samozvaný umělec coby stavební materiál používá nevinné civilisty, lépe řečeno jejich mrtvoly navlečené do odpovídajících kostýmů, a tak musí Batman ve spolupráci s Harveym Bullockem rychle do akce. Zdá se totiž, že neznámý pachatel má naspěch.

Komiks v dobrém slova smyslu odkazuje na žánr, který má série Batman Detective Comics vetknutý v názvu. Jde o poměrně přímočarou detektivku, v níž musí být pachatel s pomocí indicií vypátrán dříve, než dojde k dalším vraždám. Tomasiho scénář využívá princip závodu s časem a napětí generuje především prostřednictvím prostřihů na pachatele, který se chystá k činu. Čtenář tak ví, že se schyluje k dalším vraždám, zatímco Batman ještě tápe ve tmě.

Komiksová série Batman Detective Comics v češtině

Původní restartovaná řada (The New 52)

Znovuzrození superhrdinů DC / Po Znovuzrození

  • Batman Detective Comics #1: Ve stínu netopýrů (2018)
  • Batman Detective Comics #2: Syndikát obětí (2018)
  • Batman Detective Comics #3: Liga stínů (2019)
  • Batman Detective Comics #4: Deus ex machina (2019)
  • Batman Detective Comics #5: Život v osamění (2019)
  • Batman Detective Comics #6: Stín nad netopýry (2020)

Druhá zápletka snad ani nemůže být odlišnější. Její děj sice opět začíná v ulicích Gothamu, bývalého mariňáka Jima Gordona, který za nepřítomnosti původního Batmana obléká netopýří kostým, však záhy zavede až na základnu americké námořní pěchoty někde v afghánské poušti. Ukáže se totiž, že tamní vojáky straší incident z jejich minulosti. Jim Gordon byl tehdy součástí skupiny provádějící průzkum terénu a dobře si ještě pamatuje, co zaskočená jednotka tehdy hluboko v poušti objevila. O řadu let později cítí povinnost pomoci svým kamarádům z maléru a kostým Batmana mu v tom může být jedině ku pomoci.

V předchozím odstavci úmyslně nezaznívá, co přesně se tehdy v Afgánistánu odehrálo, neboť právě moment překvapení a čtenářův prvotní šok jsou základními stavebními prvky tohoto příběhu. Ten je svou koncepcí možná trochu z levnějšího těsta, respektive nezdá se, že by se Tomasi příliš snažil jednoduchost svého scénáře zamaskovat. Místo toho se spoléhá na četné provařené literární motivy, k nimž by přednostně patřila neuchopitelná hrozba z minulosti, jíž je třeba se opětovně postavit. Navíc se vše odehrává tak trochu ve stylu Caesarova citátu „Přišel, viděl, zvítězil.“, což se k obvykle spíše tápajícímu a pochybujícímu Batmanovi v podání Jima Gordona příliš nehodí. A třebaže samotná postava vysloužilého mariňáka Jima Gordona do děje výborně zapadá, je znát, že nočnímu ochránci ulic Batmanovi písčité duny nesvědčí. Spíš než o Batmanovi je komiks o Jimu Gordonovi, který se toho času čistě náhodou dennodenně navléká do kostýmu Batmana.

Je-li třeba vystavit Tomasiho booku, mimochodem poslednímu svazku Batman Detective Comics před Zrovuzrozením hrdinů DC, závěrečné vysvědčení, převládají trochu rozpaky a hodnocení je nanejvýše střízlivé. Tomasi umí přijít s poměrně originálním nápadem a zpracovat jej způsobem, aby měl dostatečný šmrnc. Jenže taky si zjevně myslí, že když navleče obehranou a v jádru nepříliš pozoruhodnou písničku do netopýřího kabátku, má vyhráno. Ne, nemá. I z toho důvodu se čtenář, který se nenechá opít laciným rohlíkem, bude s Gordonem v masce loučit s trpkým úsměvem na rtech.

20. července 2021, Jakub Ehrenberger

Batman Detective Comics 9 - Gordon ve válce

Batman Detective Comics 9 - Gordon ve válce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč