Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Batman stane před Sovím tribunálem. V komiksu Scotta Snydera ožívá městská legenda, Scott Snyder, Greg Capullo: Batman – Soví tribunál

Snyder Scott a Capullo Greg : Batman - Soví tribunál - brož.

Města jsou živnou půdou pro celou řadu pověstí a Gotham není výjimkou. Podle dětské říkanky ovládá veškeré dění v ulicích tajný sněm nejmocnějších a nejbohatších lidí ve městě – Soví tribunál. Ten nyní odsoudil Bruce Waynea k smrti. Jenže Bruce Wayne v existenci tribunálu nevěří.

Nebývá zvykem zahájit recenzi poznámkou z nakladatelské historie, v případě Sovího tribunálu je však podobná odbočka zkratkou. Na podzim 2011 došlo na americkém trhu ke změně, která jednoznačně vešla do komiksových dějin. Nakladatelství DC zrušilo všechny tradiční měsíční série a spustilo očekávaný relaunch celkem 52 titulů, kterým se dostalo společného označení „The New 52“. S číslováním komiksů se začalo opět od jedničky, někteří hrdinové se dočkali drobného či většího faceliftingu a DC mohlo počítat zvýšené tržby.

Soví tribunál je součástí „The New 52“, konkrétně restartem klasické batmanovské řady, která vycházela už od roku 1940 a jejímiž čerstvě zakopanými pozůstatky jsou třeba nedávno vydané komiksy Batman a syn či Batman R.I.P.

Nový začátek pro starého Batmana

Naštěstí relaunch v tomto případě neznamená, že byli scenáristé donuceni papouškovat opět a znovu celou genezi postavy, a tak se v komiksu setkáváme s Batmanem na vrcholku jeho sil. Navíc má k ruce celou bandu parťáků – Nightwinga (Dick Grayson), Red Robina (Tim Drake) a současného Robina (Damian Wayne). Ti mu však v prvních sedmi číslech série, které komplet Soví tribunál obsahuje, zatím dělají jen kompars.

Jakkoliv to zní kýčovitě, scenárista Scott Snyder vrací Batmana k jeho detektivním kořenům. Na počátku všeho stojí bizarní vražda spáchaná vrhacími noži s tajemným symbolem sovy a pod nápisem na zdi, že dalším na řadě je Bruce Wayne. Wayneův podnikatelský záměr na přestavbu Gothamu upoutal zjevně nechtěnou pozornost.

Bruce varování nikterak nevzruší, dokud jej neznámý útočník v kostýmu sovy neprohodí nerozbitným sklem Wayneovy věže a nepokusí se jej terminovat. Když navíc maskovaný muž při převozu do márnice vstane z mrtvých, vyvraždí posádku sanitky a zmizí, rozhodne se Batman, že městské legendě je třeba věnovat mnohem větší pozornost.

Dědic televizní akce

Za rebootem „The New 52“ jednoznačně stojí snaha oslovit dorůstající generaci čtenářů a tatáž snaha je znát i na pozadí Sovího tribunálu. Scenárista Scott Snyder servíruje přímočarý, akční příběh s řadou tradičních, ale funkčních pastí, které lapí i zkušenějšího čtenáře. Člověk se rozhodně nemusí bát koupit Soví tribunál mladému teenagerovi, aniž by se tím sám vyřadil ze hry.

Scott Snyder a Greg Capullo

  1. Scott Snyder je americký spisovatel a komiksový scenárista.
  2. Vyzkoušel si Batmana, Bažináče či krátce marvelovského Iron-Mana.
  3. Českému fanouškovi se letos představil komiksem Americký upír, na němž spolupracoval se Stephenem Kingem.
  4. Greg Capullo je zkušený kreslíř, který dělal u Marvelu na méně známé sérii Quasar či x-menovském spin-offu X-Force.
  5. Radost si udělal vlastní minisérií The Creech, v níž se výsledek laboratorního pokusu stává lovnou zvěří.

Po komplexních a spíše dospělejších batmanovských příbězích Granta Morrisona, které u nás vycházejí v poslední době, lze Snyderova Batmana označit za příjemnou oddechovku. Jeho komiks má tah na branku, postupně odkrývá předestřené záhady a v návaznosti na jednotlivá odhalení pokládá nové otázky. Navíc jako každý správný akční seriál končí cliffhangerem.

Plusové body si Snyder zaslouží především za to, že neresuscituje vyčpělé Batmanovy padouchy, ale uvádí na scénu zcela nového protivníka – Pařát – elitního asasína Sovího tribunálu, který graficky skutečně připomíná sovu, aniž by to kupodivu vypadalo trapně.

Mezi švihákem a detektivem

Ostatně výtvarná stránka se celá povedla. Její podobu dostala na starost dvojice Greg Capullo (kreslíř) – Jonathan Glapion (inker), která pro Bruce Waynea připravila roli mladého lázeňského šviháka a z Batmana kráčejícího temnými uličkami učinila správného oldschoolového detektiva. Jen místo klobouku nosí netopýří uši.

Dodat není co. Nejnovější Batmanův příběh totiž lze doporučit nejen těm, kteří byli zklamáni Morrisonovou hrou na kočku a čtenáře, ale všem komiksovým fandům, kteří si vždycky plánovali s Batmanem něco začít, ale doposud k tomu nenašli odvahu. Odměnou jim bude vpravdě chytlavá akční podívaná, kterou si fajnšmekři navíc prodlouží u povedené galerie alternativních obálek.

  • Scott Snyder, Greg Capullo: Batman – Soví tribunál
  • Crew, 2013
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • 176 stran, 449 Kč brožovaná, 669 Kč pevná vazba (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč a 602 Kč)
30. července 2013, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Batman - Soví tribunál - brož.

Batman - Soví tribunál - brož.
449 Kč 404 Kč

Batman - Soví tribunál - váz.

Batman - Soví tribunál - váz.
669 Kč 602 Kč