Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Barbarella: Další komiksová legenda si k nám našla cestu, Jean-Claude Forest: Barbarella

Forest Jean-Claude: Barbarella

To to trvalo. Zhruba 55 let si musela Barbarella komiksového tvůrce Jeana-Clauda Foresta počkat, než se probojovala i na český trh. A my teď můžeme konečně zjišťovat, proč je tenhle komiks zapsaný v análech média písmem nesmazatelným.

Svým způsobem je to akorát včas. Vzhledem k nesčetným hnutím (no vážně, na všechno dneska existuje nějaké hnutí) a tlakům na politickou korektnost se prostě hodí, když stojaté vody zčeří plnokrevná, vášnivá ženská, která neváhá vystavovat na svět svoje druhotné sexuální znaky a jít si za svým stůj co stůj (nebo lež s kým lež).

Pozemská astronautka Barbarella sebevědomě prostupuje jedním pulpovým sci-fi dobrodružstvím za druhým, poznává matriarchální i patriarchální mimozemské civilizace (u obou se automaticky stává kýženým sexuálním objektem), tu zachraňuje utlačované, tamhle se vyspí s kýmkoliv (nebo čímkoliv), kdo je zrovna po ruce… A u všeho vypadá jako dokonalé spojení andělské krásy s vášnivým ďáblem v těle. Ostatně, tak ji znáte i z filmové adaptace s Jane Fondovou v hlavní roli (přestože komiksový předobraz je inspirovaný jinou sexbombou stříbrného plátna – Brigitte Bardottovou) snímku režírovaného Rogerem Vadimem, který je notně ovlivněný především prvním albem ze dvou, jež české vydání komiksu obsahuje.

Barbarella je kultovním symbolem. Popkulturním. Sexuálním. Symbolem svobody. Podle některých i feminismu (čímž si nejsem úplně jistý – když ženu podobného ražení napíše chlap, nejde jen o touhu po sexuálně svobodných ženách, s nimiž je snazší se vyspat?) – ženských protagonistek na stránkách komiksů v té době nepobíhala zrovna kvanta. A definitivně symbolem odvahy – vždyť z počátku „zlatých šedesátých“ se komiksové médium „těšilo“ spíše cenzuře než autorské svobodě, léta hippie revoluce byla ještě za dveřmi a najednou tu byl chlapík, který totálně popustil uzdu fantazii a vytvořil tohle. Není divu, že se jeho komiks stal inspiračním zdrojem pro mnohé další tvůrce – včetně těch českých (Saudek, Macourek).

Jasně, z pohledu dnešního čtenáře je tohle počtení roztomile naivní a i co se týče té sexuality poměrně „zdrženlivé“ (taková Druuna – Barbarellou samozřejmě také notně inspirovaná – jde v tomhle směru co do explicity výrazně dále), nikdo však Barbarelle nemůže upřít důležitost, díky níž zakotvila v komiksové historii – nikdo Forestovi nemůže upřít, že měl koule.

  • Jean-Claude Forest: Barbarella
  • Argo, 2017
  • Překlad: Richard Podaný
  • Obálka: Jean-Claude Forest
  • 168 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
4. února 2018, Josef Horký

Barbarella

Barbarella
Vložit do pytle na zboží  Koupit 398 Kč 358 Kč