Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Avengers: Do boje! koncentrují superhrdinského patosu, Kurt Busiek a George Pérez: Avengers: Do Boje!

Busiek Kurt a Pérez George : Avengers: Do boje!

Captain America, Iron Man, Thor, Spider Man, Hulk a všichni jejich kolegové v převleku. To jsou Avengers. Ve světě nakladatelství Marvel jsou to nejstatečnější, nejoblíbenější a nejlepší hrdinové. Konfrontace se skutečností na ně ale hází nepříjemný stín švihlé party pomatenců v barevných kostýmech. Thor nás ochaňuj, pokud by tito měli nad Zemí držet ochannou ruku.

Souboj je jedním ze stavebních kamenů amerického komiksu. A v rámci konkurenčního boje vznikli i samotní Avengers. Dva nejmocnější muži nakladatelství Marvel, Stan Lee a Jack Kirby, touto sérií na začátku 60. let opětovali palbu, když na čtenáře DC Comics vytasilo Ligu spravedlnosti.

Za těch padesát let se Marvel Universe rozrostl do nečekaných rozměrů. První, co po otevření omnibu Avengers: Do boje! čtenáře zarazí, je počet postav. Jejich encyklopedický seznam čítá 44 položek. Pohled na skupinové ilustrace zachycující všechny pestrobarevné hrdiny v akčních pózách evokuje něco mezi přehlídkou exotického ptactva a halucinogenním tripem.

Ten se dostaví hned v první kapitole. Celý tým Avengers se nechá nalákat do pasti čarodějky Morgany Le Fay, která ukradne Meč zkázy, čímž se jí podaří změnit realitu. Neohroženým hrdinům se jí podaří vnuknout představu, že žijí ve středověku, ona je královna a oni její stráž a poddaní. Jako všechny pohádky, i tato dopadne dobře. Už tady se objevuje zvláštní víra v lidskou dobrotu, která patří k jednomu z leitmotivů celé knížky.

Vesmír Avengers je striktně rozdělen na dobré a zlé. Na jedné straně bojují Avengers, přátelé v kostýmech a další superhrdinské týmy. Proti nim stojí zlem posedlé postavy. Těch je o něco méně. Jsou silnější a Avengers musí vždy prokázat týmového ducha, aby je zvládli zpacifikovat. Tak jako čarodějka Morgana, i další zloduši rádi manipulují těmi hodnými. Avengers mnohdy bojují se svými kolegy, jejichž mysl kdosi ovládá. Autoři tak mezi okny naznačují, že člověk je z podstaty dobrosrdečný a zlo páchá pouze, když nad ním někdo vládne. Tenhle trik se použil tolikrát, že si z toho dělají legraci i samotní Avengers.

Avengers v pěti bodech

  • První číslo Avengers vyšlo v září 1963 a tehdejší tým měl pět členů: Iron Man (Anthony Edward „Tony“ Stark), Thor Odinson (Dr. Donald Blake), Ant-Man (Giant-Man, Dr. Henry „Hank“ Jonathan Pym), Hulk (Dr. Bruce Banner) a The Wasp (Janet van Dyne) jako jediná žena v týmu.
  • Obsazení týmu Avengers se neustále mění podle nebezpečí, které Zemi hrozí.
  • Nejdůležitější členové jsou Captain Amerika (velitel a mozek týmu), Iron Man (finanční zabezpečení a technologie) a bůh Thor (vyšší princip a duch týmu).
  • Za fyzicky nejsilnějšího člena je považován Hulk. Jeho problémy se sebeovládáním jsou všeobecně známy a v této knize se zelený mužík pohřešuje.
  • V roce 2012 vyšel stejnojmenný film, který drží rekord v tržbách za první víkend promítání v kinech. Kvalitou průměrný akční film vydělal během tří dnů 207,4 milionů dolarů.

Říká se, že Alan Moore dekonstruoval superhrdinský svět svými Strážci a Frank Miller zase Návratem Temného rytíře v roce 1986. Každý svět komiksu dekonstruoval po svém, a pokud tápete, co že to vlastně dekonstruovali Avengers, Do boje! vám poskytne odpověď. Přestože byly tyto příběhy sepsány kolem roku 1998, jejich diskurz pokračuje v cestě, po níž Marvel kráčí od svého znovuzrození v šedesátých letech: naivní superhrdinské příběhy s důrazem na akční scény.

Scénáristé kolem Kurta Busieka přesto místy překvapí odkazem na realitu. Mimozemská rasa zkoumá lidské pokolení v koncentračních táborech a jeden člen týmu si tu čas od času rád přihne. Není překvapením, že na Avengera alkoholika je nahlíženo skrz všechna myslitelná klišé o alkoholismu. V tomhle naleštěném vesmíru je ale každý odkaz na realitu požehnáním.

Přes všechnu okatou monumentálnost týmu Avengers jsou jejich příběhy i styl vyprávění překvapivě jednoduché. Většinu stran okupují akční scény, v nichž figurují desítky postav. Výsledkem je miš maš výbuchů a rádoby drsných hlášek, které do puntíku kopírují ilustrace. Text a obraz splývají v jedno, což popírá smysl komiksového média jako takového. Komiks zůstává kouzelný právě díky koexistenci psaného textu a ilustrace.

Velikost celého Marvel Universe působí jako klad i zápor najednou. Jak je obrovský, tak je matoucí, a čtenáři chvíli trvá, než se v něm zorientuje. Po čtyřech stovkách stran už si je ale člověk jistější a trochu žasne, že se scénáristům daří takový moloch udržet pohromadě. Pokud chcete ve vašem desetiletém bratrovi probudit vášeň v komiksech Avengers: Do boje! jsou dobrou volbou. Jestli jste navyklí na kvalitnější čtivo, sáhněte raději po knihách, které se věnují jednotlivým postavám týmu a jdou více do hloubky.

  • Kurt Busiek a George Pérez: Avengers – Do Boje!
  • BB/art, 2011
  • překlad: Jaroslava Kočová
  • 408 stran, 890 Kč (v e-shopu Fantasye již za 801 Kč)
22. ledna 2013, Ondřej Horák

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).