Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Autor Percyho Jacksona míří dvacet tisíc mil pod moře, Rick Riordan: Dcera hlubin

big_dcera-hlubin-wpi-487410

Rick Riordan bez pochyby patří mezi velmi populární a plodné autory. Ostatně má na svém kontě přes 20 titulů určených pro mladé i odrostlejší čtenáře, které jsou součástí oblíbených sérií jako Percy Jackson, Bohové Olympu či Magnus Chase a bohové Ásgardu. Tentokrát se však Riordan rozhodl napsat samostatnou knihu na motivy díla Julesa Verna. A jde o jeden z jeho nejlepších nápadů…

Stačí si přečíst prvních pár stran Dcery Hlubin a pozorný čtenář znalý klasik začne hloubat nad tím, zda se Rick Riordan nerozhodl vydat na cestu literárního bandity a plagiátora. Ostatně posuďte sami… Hlavní hrdinka Ana Dakkarová je mladá studentka prvního ročníku Hardingovy-Pencroftovy akademie, která připravuje své studenty na práci v různých odvětvích spojených se studiem oceánů a na budoucí souboj pracovním trhu s jejich největšími rivaly z Landova institutu. Podobnost s díly Julesa Verna Dvacet tisíc mil pod mořem (1870) a Tajuplný ostrov (1875) je tu však čistě záměrná a sám spisovatel v úvodu představuje nejen oba zmíněné romány, ale i zdůvodňuje, proč se tímhle způsobem rozhodl vzdát hold svému oblíbenému autorovi.

A jedná se hold vskutku povedený, který po otočení poslední stránky doslova vyzívá k tomu, aby si čtenář Verneho původní příběh přečetl, a to ať už má s dílem francouzského klasika předchozí zkušenosti, nebo jde o jeho první exkurzi. Riordan totiž ve svém díle na obě výše zmíněné knihy navazuje citlivě, nebojí se původní příběh zajímavým způsobem rozvíjet, ale zároveň Dceru hlubin dělá svou vlastní invencí zcela bez problému srozumitelnou i pro čtenáře neznalé předlohy.

Ponořte se do světa kapitána Nema

Dcera hlubin začíná v momentě, kdy hlavní hrdinku Anu čekají obávané závěrečné zkoušky, o kterých nikdo pořádně nic neví a nikdo o nich nechce mluvit. Jak už to tak ale bývá, stávající problém nahradí jeden podstatě větší… Nastalá tragédie totiž stanoví, že nezkušení prváci budou muset zužitkovat vše, co se dosud naučili a ještě víc. Začíná boj o přežití, při němž se navíc pomalu odkrývá skutečný účel Hardingovy-Pencroftovy akademie, který sahá daleko do dob tajemného kapitána Nema.

Samotný děj představuje přímočarou jízdu, v níž Riordan jen ojediněle odbočuje z hlavního příběhu a nakousnutá témata pouze stručně, byť srozumitelně nastiňuje čtenáři, ale více nerozvíjí. S ohledem na tloušťku knihy a fakt, že se jedná o samostatný titul, je tento přístup více než logický. Byť se v jistých pasážích objevuje lítost nad tím, že do některých zákoutí máme možnost jen nahlédnout, protože tak nějak tušíme, že by se za nimi skrývalo další skvělé dobrodružství.

Rick Riordan ve svém samostatném románu Dcera hlubin vzdává hold Julesovi Vernovi a v čele se sympatickou hrdinkou Anou Dakkarovou rozvíjí poutavý a napínavý příběh, kterému neschází nečekané zvraty a kvalitně vystavený děj. Jedinou lítost tak po dočtení poslední strany utváří fakt, že se do tohoto fascinujícího světa (patrně) znovu nepodíváme. U Riordana ale člověk nikdy neví…

  • Rick Riordan: Dcera hlubin
  • Fragment, 2022
  • Překlad: Dana Chodilová
  • 392 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
30. července 2022, Adéla Košařová

Dcera hlubin

Dcera hlubin
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč

Dračí dcera

Dračí dcera
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč