Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Aurora se rozohní na všechny nepřátele lidstva, Jamie Kaufmanová, Jay Kriistoff: Aurora plane (Aurora 02)

Kristoff Jay, Kaufmanová Amie: Aurora 02: Aurora plane

Jamie Kaufmanová a Jay Kristoff před několika hvězdnými lety vystřelili do vesmíru partu mladých hrdinů a dokázali tak, že správné space opeře těžká neoriginalita neškodí, spíš jí naopak prospívá, když stále slouží k vykreslení barvitého dobrodružství. Není totiž pochyb, že boj o záchranu vesmíru v podání Tylera, Aurory, Kaliise a ostatních se dotkne toho správného místa v nitru dospívajících čtenářů a probudí dítě v nejednom dospělci. Nasaďte si sluneční brýle a natáhněte ochranné obleky, protože Aurora plane…

Po střetnutí s prastarými Ra´haam jsou členové jednotky 312 na útěku, hledáni kvůli masakru, který nespáchali. Mimo jiné je kvůli tomu rychle izolují na stanici Smaragdové město. Situaci nepomáhá ani to, že jsou pronásledováni skupinou militantních Syldrathanů, spojených přímo s minulostí jednoho z členů „party“ – Kaliise. Najednou se jim však naskytne nenadálá záchrana a jednotce je umožněno dál pátrat po tajemství pradávných Ešvarců a bojovat o budoucnost galaxie. Bohužel, Ra´haam a jejich lži nejsou jediným protivníkem našich hrdinů.

Stejně jako v první knize se zdá, že se autorům daří hůře rozpohybovat děj, když se jejich postavy dostaví na vesmírnou základnu, a díky tomu je celá čtvrtina příběhu méně čtivá, ať se ji snaží sebevíc oživit akcí. V tomto případě bohužel mluvíme přímo o úvodní části. Protagonisté se navíc do relativního bezpečí dostanou kvůli něčemu, co působí jako trapné deus ex machina.

Ve druhé části se naštěstí podaří tyto nedostatky překonat a pochybné zvraty jsou nyní zasazeny do rámce potenciálně chytré a promyšlené zápletky. Vše, co perfektně fungovalo v prvním díle v podobě efektivního vyprávění rozděleného do jednotlivých perspektiv nebo vtipný dialog, se osvědčuje i zde a co nebylo prokresleno, dostává v druhém díle jasnější obrysy.

Zila, jejíž perspektiva byla v předešlé knize omezena do několika odstavců, se nyní stává plnohodnotným členem vypravěčského týmu a postupně se seznamujeme s příčinami jejího traumatu. Autorům je samozřejmě jasné, že své dílo postavili na známých stereotypech a tentokrát jsou bohudík tyto prvky typu „prastaré rasy“, „všemocné zbraně“ a „vyvolené hrdinky“ použity v inovativním kontextu. Nervy drásající sci-fi příběh dokáže s přehledem spojit mezihvězdné bitvy, sladkobolnou love story a obligátní rodinné etudy. Mezi nové nápady patří například sekce ve virtuálním prostředí, kde se pravidelně střídají perspektivy Kala a Aurory.

Druhá Aurora má v sobě vtip, zábavu a víc než jen náznak hlubokých (lidských i mimozemských) citů. Jak tomu bývá v mnohých knihách dobrodružné literatury, možná najdete občasné škobrtnutí v logice, ale to vám určitě nezabrání zjišťovat, co bude následovat po otevřeném konci…

  • Jamie Kaufmanová, Jay Kriistoff: Aurora plane (Aurora 02)
  • CooBoo, 2021
  • Překlad: Kateřina Stupková
  • Obálka: Charlie Bowater
  • 448 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. října 2022, Jiří Kábrt

Aurora 02: Aurora plane

Aurora 02: Aurora plane
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč