Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ať vyhraje ten nejhorší, Foody Amanda a Herman Christine Lynn: Pád všech neřádů (My všichni neřádi 02)

pad vsech neradu

Hry o přežití se v poslední dekádě těšily velké oblíbenosti hlavně díky popularitě Hunger Games. V jejich stopách následuje i dilogie Pád všech neřádů vycházející u nakladatelství Host. Ta se nedávno dočkala i druhého a závěrečného dílu. Podaří se ilnvernathským šampionům spojit síly a kletbu zlomit nebo dojde k velkému masakru?

Sedm původních rodin v Ilvernathu už velmi dlouho spojuje kletba postihující celé město po generace. Každých dvacet let vybraní šampioni bojují na život a na smrt v turnaji. Vítěz se na další dvě dekády stane vlastníkem zdroje vysoké mágie. Touha po moci otrávila mysl nejednoho šampiona. V letošním turnaji ale došlo ke zlomu. I když je již několik šampionů po smrti, objevila se skulina, jak kletbu zlomit jednou pro vždy. A ti zbývající se o to pokusí.

Nebudou to mít ale jednoduché. Bariéra ohraničující turnaj je pryč a reportéři jsou úplně všude. Mágie se pomalu ale jistě hroutí a divočí. Alistairův bratr vstal z mrtvých. A aby toho nebylo málo, do turnaje se nedobrovolně přidává další šampion. I přes vzrůstající chaos se Briony a její přátelé musí pokusit turnaj zastavit, než bude příliš pozdě. Na ramenou jim totiž neleží jen jejich životy, ale i osud veškeré ilvernathské mágie. Jak turnaj dopadne?

Jak zastavit kletbu?

Pád všech neřádů je druhým a závěrečným dílem dilogie My všichni neřádi z pera Amanady Foody a C.L.Herman. V prvním díle obě autorky představily a vybudovaly velmi unikátní systém mágie s vlastní hierarchií a způsobem, jak ji používat. Právě to je jedna z nejsilnějších stránek – originalita a hra s vlastními nápady. Ten ruku v ruce následuje i samotný mechanizmus ilvernathské kletby a turnaje. Oba jsou dále rozvíjeny i v pokračování, čtenáři se tak mohou těšit na zbrusu nová kouzla a kletby.

Amana Foody v pěti bodech

  1. Pochází z Pensylvánie.
  2. Se svým partnerem a kočkou Jelly Bean žije v Bostonu.
  3. Pracovala coby účetní pro nadnárodní korporace.
  4. Miluje vaření a nakládání a fermentování čehokoliv, co jí přijde pod ruku.
  5. Amazon vybral knihu My všichni neřádi jako Nejlepší young adult pro rok 2021.

Oproti jedničce má Pád o poznání pomalejší tempo. O akci samozřejmě není nouze, ve stejné míře se ale prolíná s pátráním hlavních hrdinů po tom, jak kletbu zastavit. Vše vede k epickému finále slibujícímu nečekané zvraty a dechberoucí rozuzlení. Co se týče romantiky, autorky rozhodně nezahálely. Odehrává se spíše na pozadí a hezky dokresluje hlavní příběh, ale je tam!

Padouch či hrdina?

Postavy jsou další silnou stránkou celé série. Už jen fakt, že je kniha vyprávěna hned z několika pohledů může napovědět, že vás čeká celá řada unikátních a občas velmi morálně šedých hrdinů. Všichni působí velmi realisticky, ať už svým chováním či svým myšlením, což má za úkol čtenáře s nimi daleko více sympatizovat. Od prvního dílu si (nejen) většina šampionů prošla osobním peklem a neskutečným vývojem, což je krásně vidět právě v druhém díle. Dalším plusem je i neustálá nejistota z toho, zda oblíbený hrdina každou chvílí nezemře. I přes snahy o zlomení kletby jde stále o hru na život a na smrt. Foody a Herman se zaměřily nejen na přátelské a romantické vztahy, ale i na rodinná pouta.

C.L.Herman v čtyřech bodech

  1. Se svým partnerem a kočkou žije v Massachusetts.
  2. Debutovala s YA duologií The Devouring Gray.
  3. S Amandou Foody plánují vydat další společnou sérii.
  4. Její další knihou pro mladé je The Drowning Summer, která vyšla v originále loni.

A po čem sáhnout po dočtení? Čtenáři si mohou volnou chvilku zpestřit například sérií Stínové eso od Amandy Foody, která v překladu vyšla u nakladatelství King Cool. Od C.L.Herman u nás bohužel zatím nic nevyšlo, angličtináři ale mohou zkusit její mystery young adult The Devouring Gray.

Pád všech neřádů je ideálním čtivem pro milovníky napínavých příběhů se zajímavým systémem magie, smrtící hrou o přežití a morálně šedými postavami.

  • Foody Amanda a Herman Christine Lynn: Pád všech neřádů (My všichni neřádi 02)
  • Host, 2023
  • překlad: Agáta Hamari
  • 558 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
13. března, Kateřina Kopišťová

My všichni neřádi 02 - Pád všech neřádů

My všichni neřádi 02 - Pád všech neřádů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč