Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Asasíni v komiksu potřetí, tentokrát ve staré známé Florencii, Anthony Del Col, Conor McCreery, Neil Edwards: Návrat domů (Assasin's Creed 3)

Del Col Anthony a McCreery Conor: Assassins Creed 03 - Návrat domů

I ti, které videohry neberou, mají v dnešní době alespoň povědomí o existenci universa Assassin's Creed. To, co původně začalo jako čistě herní série, se už dávno rozrostlo v něco mnohem většího. A kromě knih nesmějí v širším záběru chybět ani komiksy. Třetí a závěrečný díl série od autorů McCreeryho a Del Cola teď přináší nakladatelství Crew. Bude se jednat o důstojné zakončení?

Příběh navazuje přímo tam, kde předchozí díl skončil, a tak pro čtenáře jistě nebude od věci si před Návratem domů znova přečíst i předchozí dva díly. Po nečekaném zjištění, že babička hlavní postavy Charlotty vede tajemnou hackerskou skupinu Erudito, je trojice hlavních hrdinů přepravena na tajnou ostrovní high-tech základnu, kde se snaží domluvit dohodu mezi hackery a Bratrstvem asasínů. V průběhu toho se Char dozvídá, že Erudito též ví o bytosti jménem Consus (starý známý z prvního dílu) a opět se ponoří do Animu, aby pátrala po dalších stopách. Kdo předchozí díly nečetl, nemá zkrátka moc šanci příběh pochytit.

Linie v minulosti tentokrát není takové příjemné překvapení, jako tomu bylo u předchozích dvou dílů. Cílovým předkem je totiž asasín Hiram Stoddard, který žil v době renesance v Itálii – v období, které je pro universum Assassin‘s Creed snad nejklasičtější ze všech. Útěchou pro čtenáře, kteří čekali zajímavější zasazení, může být alespoň to, že Hiramovým mentorem není nikdo jiný než samotný Ezio Auditore. V získání důležitých informací ovšem Charlottě brání fakt, že některé ze vzpomínek někdo násilně upravil a snažil se je skrýt. A zatímco Char pátrá v minulosti, Galina pokračuje v lovu na odpadlíka Josepha.

Anthony Del Col, Conor McCreery a Neil Edwards v pěti bodech

  1. Anthony Del Col a Conor McCreery společně stojí také za počiny jako je Kill Shakespeare či Sherlock Holmes vs. Harry Houdini.
  2. Anthony vystudoval Canadian Film Centre, aktuálně žije v Brooklynu se svojí ženou Lisou.
  3. Conor McCreery se většinu svého života věnoval filmu a žurnalistice, než se pustil do projektu Kill Shakespeare. Nyní žije v Torontu.
  4. Neil Edwards pracoval mimo jiné pro Marvel, DC či Disneyho.
  5. Edwards má na svědomí třeba díly Justice League či Adventures of Superman.

Předchozí dva díly byly pro běžné smrtelníky průměrným čtením, přičemž pro fanoušky herní série se jednalo o lehce nadprůměrné dílo, pokud od něj nečekali příliš. Návrat domů je na tom ze všech tří ovšem po stránce děje úplně nejhůře a těžko říct, jestli má vůbec alespoň skalním příznivcům co nabídnout. V knize jsou pouze čtyři komiksové sešity (místo pěti jako u předchozích dvou dílů) a příběh skončí náhle mnohem dřív, než čtenář čeká. A při pohledu zpět nejspíš bude mít pocit, že se vlastně toho tolik v posledním díle ani neudálo.

Hlavní hrdinka se bohužel nenapravila a stále působí relativně nesympaticky, až skoro čtenář přemýšlí, kolika problémům by se bez ní vlastně asasíni vyhnuli. Bohužel stejně jako příběh, ani kresba nedosahuje kvalit minulých dílů. A to převážně proto, že hlavním tahákem bylo atmosférické vyobrazení historické linky, takže tentokrát kreslíř nedostal tolik prostoru se vyřádit. Navíc, i když všechny akční scény jako vždy disponují zajímavými záběry, nejsou často sekvence pohybů postav úplně jasné.

Návrat domů je posledním v sérii. Závěrečný sešit vyšel u Titan Comics na sklonku předchozího roku a souhrnné vydání pak letos v květnu. Celá asasínská série se dočkala restartu v podobě série Assasin's Creed: Uprising, v níž si Charlottu vzal na starost už nový kreativní tým. Je škoda, že fanoušci, kteří se rozhodli být Anthony Del Colovi a Conorovi McCreerymu věrní, se nakonec od autorů nikdy nedočkají řádného zakončení. Zatímco druhý díl série přinesl naději na zlepšení a ukázal, že autoři umí i kvalitní příběhy, Návrat domů je spíš zklamáním.

  • Anthony Del Col, Conor McCreery, Neil Edwards: Návrat domů (Assasin's Creed 3)
  • Crew, 2017
  • překlad: Kateřina Niklová
  • obálka: Neil Edwards
  • 128 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
15. prosince 2017, Jan Holan

Assassins Creed 03 - Návrat domů

Assassins Creed 03 - Návrat domů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč