Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Armagedon ve slevě: Kryptozooložka na misi za záchranou New Yorku, Seanan McGuire: Armagedon ve slevě (InCryptid 1)

McGuire Seanan: Armagedon ve slevě

Seznamte se s Verity – blonďatou chodící zbrojnicí, nadějnou tanečnicí, číšnicí ve striptýzovém baru plném kryptidů, ochránkyní slabších a přidrzlou členkou rodiny Priceových, která měla být už před spoustou let vyvražděna Úmluvou. Že je její život sranda? Jak se to vezme…

Verity Priceová se trhla od své rodiny a přestěhovala se do New Yorku za účelem samostudia. Je to totiž kryptozooložka, která celý svůj život studuje kryptidy – nadpřirozené bytosti, co žijí nepozorovaně mezi lidskou populací. Její rodina již před několika lety dezertovala od tajné organizace jménem Úmluva, jež se snaží všechny kryptidy světa vyhubit. Priceovi ale vědí, že spousta z nich jsou inteligentní a neškodní tvorové a že je potřeba je chránit, aby byla zachována světová rovnováha.

Verity proto bojuje proti vrahům kryptidů, zachraňuje ty, kteří se neumí bránit, mapuje kryptidí obyvatelstvo na Manhattanu a do toho všeho obráží taneční soutěže s touhou stát se profesionální tanečnicí. To vše do té doby, než se ve městě objeví Dominic de Luca, jeden ze členů Úmluvy.

Něco se zvládne doma. V pěti letech jsem uměla zacházet se střelnou zbraní, nastražit past, ošetřit ránu. Vzpomínám si, jak jsem nastoupila na základku a s úžasem zjistila, že většina dětí hraje okleštěnou verzi her, které jsem znala; zábava v jejich pojetí mi připadala jako kočka bez drápů, která jen prská, ale nikomu neublíží. Co je to za hru na schovávanou, když nesmíte vykopat nepříteli jámu, ani ho přepadnout zezadu? Tehdy jsem poprvé zjistila, jak moc se náš rodinný život liší od všech ostatních. Nikdo jiný se doma neučil skutečnému boji. (str. 34)

Když Dominic začne zabíjet všechny kryptidy, na které v New Yorku narazí, je Verity přinucena vylézt ze stínu a odhalit fakt, že její rodina je stále naživu, aby se postarala o bytosti, které přísahala chránit. Riskuje vše pro velmi málo, ale k tomu byla odmalička vychovávána. A aby toho nebylo málo, v okolí se začnou beze stopy ztrácet mladé kryptidky a Dominic s tím očividně nemá nic společného.

Verity je proto nucena se s ním spojit, aby záhadným zmizením přišli na kloub, a aby si navzájem kryli záda před lidoještery, kteří se najednou z ničeho nic objevují v podzemních kanálech. A pokud by snad Verity napadlo, že tímhle jí osud naházel pod nohy už dostatek klacků, vždycky se najde někdo, kdo jí připomene kolující zvěsti o obřím drakovi, který podle všeho spí pod městem a někdo se ho snaží probudit. Na Verity čeká vskutku zajímavé léto…

Seanan McGuire v pěti bodech

  1. V dětství byla vychovávána na nejrůznějších místech s nebezpečnou dravou zvěří.
  2. Sama uvádí, že je jako magnet pro všechna jedovatá zvířata, a považuje za zázrak, že přežila tak dlouho, aniž by ji skolil pavoučí jed.
  3. V současnosti žije v rozvrzaném starém statku v severní Kalifornii, který sdílí se svými dvěma kočkami.
  4. Doma má rozsáhlou sbírku strašidelných panenek a hororových knih a filmů.
  5. Píše také pod pseudonymem „Mira Grant“.

Armagedon ve slevě je typická urban fantasy, která bohužel není nijak zvlášť originální, protože knih o celé populaci nadpřirozených bytostí, které se ukrývají mezi obyčejnými lidmi, není zrovna málo. I přesto se jedná o skvělé akční dílo, které je nabité spoustou překvapivých zvratů, které čtenáře nenechají chladnými.

Na své si přijdou i milovníci humorných situací, protože o ty v knize rozhodně není nouze. Verity je jedna z těch silných hlavních hrdinek s proříznutou pusou, takže vtipných hlášek se v příběhu objevuje vážně hodně. Kromě Verity se ale o humor stará i několik členů kryptidí společnosti v čele s kolonií chytromyší, jež žije u Verity ve skříni, a den co den slaví nějaký ze svých náboženských svátků.

Čtenáři, kteří si potrpí na knižní dodatky, určitě ocení i Průvodce kryptidy na konci svazku. Kryptidů se totiž v příběhu objevuje nespočet a ne všichni jsou natolik známí jako například Zoubkové víly, takže by mohl snadno během čtení nastat problém, kdy by si čtenář nedokázal konkrétného kryptida představit.

Seanan McGuire se bezpochyby podařil slibný start její nové fantaskní série. V Armageonu ve slevě se ukrývá hromada potenciálu, jež snad bude v budoucích dílech naplno využit.

  • Seanan McGuire: Armagedon ve slevě (InCryptid 1)
  • Fantom Print, 2015
  • překlad: Petra Kubášková
  • obálka: Aly Fell
  • 240 stran, 239 Kč (v e-shopu Fantasye již za 167 Kč)
29. července 2015, Adéla Kolářová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

InCriptid 1 - Armagedon ve slevě

InCriptid 1 - Armagedon ve slevě
Vložit do pytle na zboží  Koupit 239 Kč 129 Kč