Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Anitě Blakeové znovu hrozí nebezpečí, tentokrát spíš emocionální, Laurell K. Hamiltonová: Danse Macabre (Anita Blake 14)

Hamiltonová Laurell K.: Anita Blakeová 14 - Danse Macabre

Anita Blakeová se vrací ve svém čtrnáctém pokračování, aby znovu padla do pasti upířího politikaření a intrik i do náruče svých mnoha milenců a prošla si emoční bouří, jež sevře její srdce i mysl. Tentokrát nepůjde o bitvu svalů a zbraní, ale naopak o nárůst nové moci a nebezpečí za hranicemi snů i lidských schopností.

Ardeur, neovladatelná sexuální moc, jíž Anita zdědila jako přívažek ke svému poutu s Vládcem města, upírem Jean-Claudem, a vlkodlačím králem Richardem, dosahuje nové úrovně síly a ohrožuje tím nejen Anitin život, ale i její duši.

Anita je nucena se pravidelně krmit sexem, a protože nejen její první triumvirát moci, ale především ten druhý, který stvořila s upírem Damienem a leopardodlakem Nathanielem, vyžaduje hodně energie, dělá to často. Dříve byl pro Anitu sex spojen jedině s láskou, byl to obrovský závazek, dnes spí pravidelně se sedmi muži, z nichž ani jeden není člověk, a ani to, zdá se, nestačí.

Ze tmy znovu vystupují staří a mocní nepřátelé a Jean-Claude je nucen posílit svoji alianci tím, že na své území dobrovolně pozve i další upíří vládce. A je neměnným pravidlem, že tam, kde se sejde několik vyšších upírů najednou, nastanou potíže. Co však znamená smrtelné nebezpečí a neznámá síla z legend, když je Anita možná těhotná?

Laurell K. Hamiltonová vytvořila svět magie a příšer, jemuž dala pravidla. Pravidla, která stále dokola porušuje a přizpůsobuje si je vlastním potřebám, protože se její série rozrostla do objemu, kdy už knihy začínají připomínat spíš absurdní frašku. Urban fantasy plná detektivních příběhů se postupně vyvinula do paranormální romance a ta klesla do zrádných hloubek psaného porna, ani to však autorce nestačilo a stále tlačí dál.

Anita je nekromantka, federální šerif, lidský služebník vyššího upíra, partnerka vlkodlačího krále, leopardí královna, upíří popravčí a střed moci triumvirátu… a no, to už by mohlo být vše, i když u Anity člověk nikdy neví. Je však jasné, že čím dál více do pozadí se odsouvá její lidskost.

Laurell K. Hamiltonová v pěti bodech

  1. Laurell se narodila roku 1963 v malém Heber Springs ve státě Arkansas, ale většinu dětství strávila v městečku Sims v Indianě.
  2. V šesti letech ztratila matku při automobilové nehodě a její výchovu převzala babička.
  3. První román Nightseer byl spíše tradiční fantasy s elfy, trpaslíky a draky.
  4. První krátký příběh o Anitě napsala koncem 80. let. Její svět a postavy byly vystavěny mnohem dřív, než se slovo „paranormal“ stalo nakladatelským výrazem.
  5. Laurell kromě série o Anitě také píše sérii o Meredith Gentry, soukromé vyšetřovatelce, která je zároveň princeznou Říše kouzel. Série vychází v češtině u nakladatelství Epocha.

Největším problém představuje Ardeur, která Anitu od počátku nutí potlačovat vlastní osobnost a dělat ze sebe děvku pro všechny – nebo spíš z mužů kolem děvky pro ni –, a proto ji možnost těhotenství tak děsí. Netuší totiž, kdo by mohl být otec, kandidátů je příliš mnoho a to nejen díky tomu, že i tentokrát autorka porušila to, co dříve řekla a najednou plodit můžou nejen nově narození upíři, ale i ti stovky až tisíc let staří, jež prošli Anitinou postelí.

V minulých dílech Hamiltonová nezapomínala alespoň připomenout, že kdysi šlo především o detektivní nadpřirozené případy. Dnes se už ani nesnaží zastírat, přestože se toho v knize stane hodně, až se jednomu točí hlava, nestane se vlastně vůbec nic. Anita svůj čas vyplňuje sexem a je ho tolik, že ten „obyčejný“ už jednoduše nestačí. Většinou se nesmíří s jedním milencem, ale klidně se dvěma i třemi naráz. Některé explicitní popisy krvavých postelových hrátek jsou spíš pro silnější povahy (kam se hrabe takzvané porno pro matky) a na knihách by se pomalu měla objevit značka 18+.

Série možná nese podtitul „lovkyně upírů“, ale to už dávno neplatí, protože s většinou krvesajů hlavní hrdinka spí, a tak už nemá čas je ještě zabíjet. V díle Danse Macabre čtenář nemůže hledat žádnou přímou dějovou linku s napínavým závěrem, protože jde prostě jen o procházku několika dny Anitina života, ten je však tak nevšední, že i to stojí za to. Stále přibývají nové a nové postavy, ale prakticky žádná neodchází, takže příběh ztrácí napětí. I tak autorka stále drží svůj styl psaní a neuvěřitelnou čtivost, díky které své fanoušky nutí číst stále dál a doufat, že se jednoho dne vzpamatuje a vrátí se ke staré dobré Anitě, kterou známe z dřívějška.

  • Laurell K. Hamiltonová: Danse Macabre (Anita Blake 14)
  • Epocha, 2013
  • překlad: Dominika Moulíková
  • obálka: Jakub Jíra
  • 533 stran, 459 Kč (v e-shopu Fantasye již za 413 Kč)
12. prosince 2013, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Anita Blakeová 14 - Danse Macabre

Anita Blakeová 14 - Danse Macabre
Vložit do pytle na zboží  Koupit 459 Kč 413 Kč