Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ani ztřeštěná Harley Quinnová nechce potkat svého exmilence, ale tentokrát nebude zbytí , Amanda Connerová, Jimmy Palmiotti: Harley Quinn 02 – Joker miluje Harley

Connerová Amanda, Palmiotti Jimmy: Harley Quinn 02: Joker miluje Harley (brož.)

Harley Quinnová si chce vybojovat své místo na slunci jak v Znovuzrozeném DC univerzu, tak přeneseně ve čtenářském srdci. Vyfasovala svou vlastní řadu, a prodrala se dokonce i na malý český trh. Po slibném prvním díle se vydala na zaslouženou dovolenou, jenomže idylka nevydrží dlouho. Joker totiž klepe na dveře.

Harley si vyjede s Poison Ivy na dovču a užívají si moře a slunce ve společnosti nudistického kyborga. Jenže nic nevydrží věčně a speciálně to platí pro dovolenkovou pohodu. Ivy Harleyinu nabídku na společné bydlení definitivně odmítne – ekoteroristka bohužel nemá dost času na to, aby svou lásku dělila mezi matičku Zemi a potrhlou Harley. A když jdou věci šejdrem, tak pořádně.

Harley si nedokáže depku vyléčit svým oblíbeným oddechovým sportem, ani výpravou za monstrem do tajemného sklepení. A další problémy se na ni nepřestávají valit ze všech stran. Největším je návrat jejího exmilence. Proč Joker Harley najednou bombarduje pozorností a tvrdí, že se změnil? Má mu věřit? Anebo mu má raději rovnou roztřískat ciferník baseballovou pálkou?

Nechybí žárlivý ctitel Deadtool, který se rozhodne lásku ochránit proti její vůli, což se samozřejmě nakonec provalí a u Harley mu to kladné body rozhodně nepřinese. Své problémy si totiž ráda řeší sama a doslova vlastnoručně.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Jinými slovy další díl šíleného superhrdinského Beverly Hills 90210 z Cony Islandu je na světě. Ale nesmíme zapomenout, že se tady bavíme o „polepšené“ superzáporačce, které přiměřeně šplouchá na maják. A tak je tato romanťárna pořádně přepálená, klišé jsou vyhnané do absurdna a vyšperkované vtipnými hláškami a šílenými nápady. V momentě, kdy dostanete pocit, že se z tohoto klasického schématu nedá víc vytěžit a že se komiks musí bezpodmínečně nutně propadnout do trapnosti, přijde zásadní překvapení. Joker se totiž opravdu změnil, ovšem jinak, než byste čekali. A i když si to s Harley nakonec vyříká, tato slibná linka není ještě ani zdaleka u konce. Naopak jde jenom o velmi zábavné preludium, které podává více otázek než odpovědí.

Od znovuzrozené Harley můžete čekat všechno možné, ale jedno je jisté – vždy vás pobaví. Občasně sice autoři narazí na stará známá schémata, postavy Harley a jejich přátel jsou natolik neobvyklé, že to vždy umožní osvěžit gejzírem šílenosti. Proto se příběh rychle nezajídá a je stále se na co těšit. Navíc scénáři prospívá přítomnost Amandy Palmer, která dokáže dodat komiksu patřičný vhled z ženské strany, který je u mainstreamových superhrdinských komiksů poměrně vzácný. Koneckonců, navzdory své potrhlé povaze je Harley stále hlavně ženou.

Harley Quinn je tak výborná oddechovka, která do značné míry vybočuje z DC mainstreamu. I když univerzum ve velké míře využívá, není absolutně žádným problém číst ji samostatně. Harley totiž perfektně naplňuje přesně podtitul Znovuzrození – dala se na druhou stranu, rozešla se s Jokerem a hledá si novou roli v DC světě. Přitom nenápadně v rámci drobných flashbacků převypravuje svou origin story. O nic zásadního díky tomu nepřichází ani noví čtenáři. Právě usnadnit vstup novým čtenářům je jeden z hlavních účelu Rebirthu DC univerza. V tomhle případě je splněn na jedničku.

  • Amanda Connerová, Jimmy Palmiotti: Harley Quinn 02 – Joker miluje Harley
  • BB art, 2018
  • Překlad: Martin D. Antonín
  • Obálka: Amanda Connerová, Alex Sinclair
  • 144 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
18. října 2018, Jan Červenka

Harley Quinn 02: Joker miluje Harley (brož.)

Harley Quinn 02: Joker miluje Harley (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč