Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ani poté, co Magnus zabránil Ragnaroku, není v devíti říších klid. Tentokrát si však s problémy musí poradit Magnusovi přátelé sami, Rick Riordan: Příběhy z devíti světů

Riordan Rick: Magnus Chase a Bohové Ásgardu - Příběhy z devíti světů

Po neskutečném úsilí, které museli Magnus Chase a obyvatelé Hotelu Valhala vynaložit, aby odložili příchod Ragnaroku, se Magnus rozhodl navštívit svou sestřenici Annabeth. V devíti říších se však stále něco děje. Zdá se ovšem, že situace není až tak vážná, aby se Magnus musel vrátit, takže s kůží na trh musí jít jeho staří známí – odvážná Samirah a její snoubenec Amir, trpaslík Blitzen a elf Hearthstone, drzá Mallory Keenová, lamželezo Nedorost Gunderson, bojovný Týdžej Jefferson a proměnlivá/ý Alex Fierro.

Zatímco se Thor chystá na běh po devíti světech, začne se dít spousta zajímavých věcí… Příběhy z devíti světů jsou bonusovou knížečkou pro fanoušky trilogie: Magnus Chase a bohové Ásgardu. Pro nikoho jiného nemají význam, jelikož vyžadují znalost předchozího děje. Jedná se totiž o novelky sledující příběhy postav, které doteď figurovaly pouze jako vedlejší.

Zatímco trilogie byla vyprávěna z pohledu hlavního hrdiny Magnuse, Příběhy z devíti světů mají každý svého vlastního hrdinu i vypravěče. Vzdáleně nesourodé příběhy, které na sebe nijak zvlášť nenavazují, však něco spojuje, takže kniha nepůsobí nijak neuceleným dojmem.

Rick Riordan v pěti bodech

  1. Narodil se v Texasu v roce 1964, má manželku a dva syny.
  2. Proslavila ho série o Percy Jacksonovi, ale napsal i detektivní sérii Tres Navarre nebo sérii Kronika Cartera Kanea.
  3. První dva díly série Percy Jackson byly zfilmovány v letech 2010 a 2013.
  4. Série rád propojuje, a proto fanouškům předchozích knih může být jméno Magnus Chase povědomé.
  5. Autor má svůj vlastní web www.rickriordan.com, který funguje jako průvodce jeho knihami a dílem nejen pro fanoušky a veřejnost, ale i školy a učitele, kteří by chtěli využít jeho práci jako materiály při výuce.

Devět maximálně dvaceti stránkových povídek v knize psané obrovským fontem písma, jako by šlo o knihu pro mnohem mladší čtenáře, se odehrává ve světě severské mytologie, který čtenář už tak dobře zná. Vzhledem k délce povídek však není šance, a to ani pro spisovatele takových kvalit jako Riordan, je pořádně rozpracovat. Autor jednoduše neměl prostor. Žádný příběh z devíti světů není nijak hluboký, protože se příliš spěchalo ho ukončit, a nemá tak prostor se detailně rozvinout.

Příběhy se odehrávají po událostech románů Loď mrtvých a vracejí zpět hrdiny, které si příznivci série oblíbili. Povídky však nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu k uzavřené trilogii krom toho, že jsou takovým posledním zavzpomínáním. Čtenáře a fanoušky určitě potěší, ale nic nového jim nepřinesou. Současně tato povídková sbírka nemůže fungovat ani jako reklama na sérii Magnus Chase a bohové Ásgardu, protože bez znalosti předchozích knih je čtenář ochuzen o všechno to, co o postavách už dávno ví.

Nechybí tu ovšem vtip, s kterým Rick Riordan dokáže dávat nadhled a vtáhnout do děje i jiné věkové kategorie, než pro jaké jsou jeho knihy určené. Ale pokud by chtěl někdo začít s young adult z prostředí severské mytologie, lepší je si rovnou otevřít první díl série a Příběhy z devíti světů si nechat až jako závěrečnou jednohubku.

  • Rick Riordan: Příběhy z devíti světů
  • Fragment, 2022
  • Překlad: Dana Chodilová
  • Obálka: Maximilian Meinzold
  • 144 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
17. května 2023, Nela Libovická

Magnus Chase a Bohové Ásgardu - Příběhy z devíti světů

Magnus Chase a Bohové Ásgardu - Příběhy z devíti světů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč