Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ani bohyně nemají božský život, Melinda Salisburyová: Smrtící dotyk (Vyvolená bohy 1)

Salisburyová Melinda: Vyvolená bohy 1 - Smrtící dotyk

Lidé se jí bojí. Královská rodina v ní vidí zdroj moci. Ona však svůj dar nenávidí. Mladičká Twylla je bohy vyvolená Daunen, ztělesněná dcera bohů a budoucí královna, která svým dotekem zabíjí. Strážci se u ní střídají jako na běžícím páse a dobrovolně se do jejích služeb už vůbec nikdo nehrne. Vše se mění ve chvíli, kdy se jejím strážcem stává Lief. Díky němu možná Twylla změní svůj pohled na svět. Díky němu možná odhalí pravdu o sobě samé.

Obyvatelé království Lormere po staletí uctívali své bohy. Jejich víra posílila ve chvíli, kdy se objevila Twylla – ztělesněná Daunen, dcera bohů. Ta svou nesmrtelnost každý měsíc dokazuje tím, že požívá jed, který by každého obyčejného smrtelníka na místě zabil. Kvůli tomu je její dotyk smrtící, ale díky svému daru také žije v paláci společně s královskou rodinou a je snoubenkou prince Mereka. Své dny nicméně tráví osamoceně modlením a svou jedinou prací – popravováním zrádců.

Melinda Salisburyová ve svém debutu představila publiku zatím nevídaný fantasy svět, ve kterém hraje hlavní roli uctívání bohů. Pouze vyvolení jsou proto schopni přežít Twyllin dotyk. Ta jako budoucí královna Lormere ke všemu přistupuje zodpovědně, ačkoliv by svůj život ráda vyměnila za život obyčejné vesničanky. Twylla a její úloha ovšem často vyvolává pochybnosti. Jaký jed může mít za následek, že „prosakuje“ kůží a může tak zabít ostatní?

Kromě Twyllina proroctví dostává mnoho prostoru Lief, nový strážce, který není jako ti předešlí. Twylla byla celý život zvyklá na to, že se jí lidé bojí a to samé platí i o strážcích. Lief v ní ale nevidí ani monstrum, ani bohyni. S Twyllou jedná jako se zcela obyčejnou dívkou, vidí v ní člověka. Člověka, který je nešťastný. To je pro Twyllu novinka a sama proto neví, jak má s Liefem mluvit a jednat.

Melinda Salisburyová v pěti bodech

  1. Melinda žije kdesi na jihu Anglie.
  2. Miluje cestování, dobrodružství, středověké hrady a Skandinávii.
  3. V dětství považovala knihu Matilda od Roalda Dahla za svou biografii.
  4. Vždy si přála mít schopnost telekineze.
  5. Vyvolená bohy je její úplně první kniha.

Ačkoli se autorka snažila o lehký milostný románek, selhala. Zatímco Twylla se chová odtažitě a nepřátelsky, Lief je až příliš otevřený, naivní a tak trochu nemotorný. Žertuje o Twyllině dotyku a nebojí se jej. Vzájemná přitažlivost a chemie chybí a celé to působí velmi nepropracovaně. Čtenář se navíc velmi těžce vžije do postav a kvůli tomu jim nepřijde na chuť.

Ačkoliv je kniha Vyvolená bohy velmi originální a netradiční, nelze jí přičíst plných sto procent. Melinda Salisburyová do svého příběhu zakomponovala mnoho prvků, které nakonec nedotáhla do konce, a kniha tak působí nedotaženě. Čtenář se příliš nedozví ani o samotném království Lormere, ani o tom, jak byla Twylla nalezena, ani o bozích či vedlejších postavách.

Čím se ale příběh může pochlubit, to je hned několik dosti překvapivých zvratů, které knihu příjemně oživily. Jinak se však jakákoli akce hledá marně. Kniha tudíž postrádá to, co by čtenáře nutilo otáčet stránky a číst dál, a autorka opravdu nevyužila potenciál, který se nabízel. Vyvolená bohy totiž mohla být nový hit a zaujmout mnohem více než čtenářů, než kolik zřejmě zaujme teď.

  • Melinda Salisburyová: Smrtící dotyk (Vyvolená bohy 1)
  • Fragment, 2015
  • překlad: Romana Bičíková
  • obálka: Getty Images
  • 254 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
26. prosince 2015, Lucie Želenská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vyvolená bohy 1 - Smrtící dotyk

Vyvolená bohy 1 - Smrtící dotyk
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč