Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Amanda Stevens v Království odhalí tajemství Hřbitovní královny, Amanda Stevensová: Království

Stevensová Amanda: Království

Amelie Grayová je zpět jako Hřbitovní královna! A s ní i fascinující prostředí starého jihu a jeho přetrvávajících legend. Osud tentokrát Amélii přivádí do ztraceného městečka v horách, kde je ve vzduchu cítit hniloba a v lesích číhá zlo. Proč má Amelie pocit, že se zde neocitla náhodou?

Román Království je pokračováním úspěšného duchařského thrilleru Okřídlená duše americké autorky Amandy Stevens. První díl nasadil laťku zajímavě vysoko a Království se jí hrdě drží. Jedná se o výjimečně čtivou knihu, která svým čtenářům nedá spát. A to nejen pro řadu mrazivě děsivých scén.

Předchozí román neměl daleko k ryze detektivnímu thrilleru s trochou paranormální tématiky. Království se od prvního dílu v řadě věcí liší. Autorka jde mnohem více do hloubky a tentokrát se soustředí výhradně na dějovou linii okolo hlavní hrdinky. Čtenářům se tak dostane odpovědí na všechny otázky ohledně Ameliina původu a schopností.

Amandě Stevens se daří skvěle vykreslit atmosféru polozapomenutého města v horách. Už v úvodu dává čtenářům dostatek důvodů k tomu být ve střehu. Jeden motiv je temnější než druhý a obrazy jsou příjemně mrazivé, přesně tak, jak se od podobné knihy očekává. Stejně jako v případě prvního dílu, i v Království rozehrává Amanda Stevens nečekaně velké množství motivů a témat. Naštěstí se v nich ale čtenář neztrácí. Autorka s nimi skvěle pracuje a nenechává nic náhodě. Až na několik drobných nelogičností, které však nebijí do očí natolik, aby se nad nimi nedalo mávnout rukou.

Amanda Stevens v pěti bodech

  • Americká spisovatelka, žije s rodinou v Cypressu v Texasu.
  • Vyrostla v prostředí amerického jihu, v krajích opředených legendami o čarodějnicích a duchařskými pověstmi.
  • Je autorkou bezmála padesáti románů a několikanásobnou finalistkou a držitelkou cen RT Reviews.
  • Mezi její nejoceňovanější knihy patří thrillery The Dollmaker nebo The Whispering Room. Kromě trilogie o Hřbitovní královně se věnuje také práci na young adult sérii Soul Jumper, jejíž první díl spatří světlo světa v únoru 2014.
  • Tráví čas sbíráním starých knih. Jejím největším klenotem je první vydání knihy Princezna z Marsu od Edgara Rice Borroughse.

Hlavním kladem Království je ale jeho výjimečná čtivost, která nedává možnost knihu odložit. Román svádí k nepřetržitému čtení. Děj postupuje kupředu velice rychle a skládá dohromady mozaiku poutavého příběhu, jehož konec, ačkoli lehce odbytý, je třeba znát co nejdřív.

Důležitý článek autorčiných příběhů tvoří popisy a to zejména popisy přírody amerického jihu, ve kterých dává spisovatelka na odiv bohatou slovní zásobu. Tu naopak postrádají některé dialogy, kde se nevyhne častému opakování otřepaných frází. Pro příznivce hřbitovní tématiky bude možná zklamáním i nedostatek hřbitovních motivů. S těmi se tentokrát šetří. Svižný děj a několik zajímavých zvratů to ale směle vynahradí.

Amanda Stevens vyrukovala s hodně temným příběhem. Vyčerpala tak většinu otázek, které svým čtenářům nabídla v prvním díle a můžeme se proto jen dohadovat, jak bude Ameliin příběh pokračovat. Je ale jisté, že tahle spisovatelka má opět v rukávu nějaké ty trumfy.

  • Amanda Stevensová: Království
  • Knižní klub, 2013
  • překlad: Věra Klásková
  • obálka: Gabriela Janovská
  • 360 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
11. března 2014, Jana Balharová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Království

Království
299 Kč 269 Kč