Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Amanda Stevensová přináší duchařskou detektivku z prostředí amerického jihu, Amanda Stevensová: Okřídlená duše

Stevensová Amanda: Okřídlená duše

Amelie Greyová vidí duchy. Svůj první mlhavý přízrak spatřila, když jí bylo devět let. Její otec, který také není vůči duchům imunní, tehdy Amelii vysvětlil, jak by se měla v přítomnosti průhledných bytostí chovat. A jelikož je Amelie správná jižanská dívka se smyslem pro povinnost, otcova pravidla celý život obezřetně dodržuje. Straní se společnosti a všechen svůj volný čas tráví čištěním náhrobních kamenů, luštěním epitafů a bádáním v zatuchlých archivech. Pracuje totiž jako restaurátorka hřbitovů.

Nikdy si mrtvých nevšímej.
Nedívej se na ně, nemluv na ně, nepřipusť, aby vycítili tvůj strach.
Nikdy se nedruž s těmi, koho duchové pronásledují.
A nikdy, nikdy nepokoušej osud.

Když zrovna neokopává hroby, píše Amelie Greyová populární internetový blog, kde vystupuje pod přezdívkou Hřbitovní královna. Hřbitovy pro ni představují útočiště a pravidla bezpečí. Když si totiž duch uvědomí, že ho někdo vidí, už se dotyčného nepustí. Bude ho pronásledovat kamkoli se hne, protože to jediné, po čem duch skutečně touží, je život. Amelie to moc dobře ví.

Občas se ale stane něco, co člověka donutí vystoupit ze své pevně budované pevnosti a nějaká ta pravidla porušit. Když se na univerzitním hřbitově, který Amelie právě restauruje, najde tělo mrtvé dívky, je to přesně ten moment, který určuje, že v životě hlavní hrdinky nastanou změny. Případu se ujímá přitažlivý detektiv Devlin a z Amelie se stává policejní konzultantka, protože vrah postupuje podle systému, který využívá náhrobních symbolů. A nikdo jiný nezná hřbitovy tak dobře jako Amelie.

Nezůstane však jen u vyšetřování, je toho mnohem víc, s čím se Amelie musí potýkat. Duchové umí být nebezpeční a fakt, že detektiva Devlina pronásledují hned dva, z něj nedělá úplně ideálního společníka. Společně s vyšetřováním vraždy se hlavní hrdinka stále více přibližuje pravdě, což z ní dělá potenciální příští oběť. Aby se jí nestala, bude možná muset porušit víc než jen jedno pravidlo.

Knihy Amandy Stevensové jsou v zahraničí velmi populární. Tato autorka detektivních thrillerů vyrostla v kraji opředeném pověstmi a legendami a mnoho z jejích vlastních zkušeností se promítá i do její tvorby. Čeští čtenáři mají příležitost seznámit se s prvním dílem spisovatelčiny volné trilogie, nazvaným Okřídlená duše. Stevensová tu rozehrává hned několik témat a motivů, které zpracovává velmi působivě a umí jimi zaujmout. Kniha je čtivá a děj se sune kupředu velmi rychle, především díky tomu, že se v něm neustále něco děje. Jakmile se hrdinka na chvíli přestane zabývat vyšetřováním vraždy, autorka má hned nachystáno jiné tajemství, které Amelii nedá spát.

Amanda Stevens v pěti bodech

  • Americká spisovatelka, žije s rodinou v Cypress v Texasu.
  • Vyrostla v prostředí amerického jihu, v krajích opředených legendami o čarodějnicích a duchařskými pověstmi.
  • Je autorkou bezmála padesáti románů a několikanásobnou finalistkou a držitelkou cen RT Reviews.
  • Mezi její nejoceňovanější knihy patří thrillery The Dollmaker nebo The Whispering Room. Kromě trilogie o Hřbitovní královně se věnuje také práci na young adult sérii Soul Jumper, jejíž první díl spatří světlo světa v únoru 2014.
  • Tráví čas sbíráním starých knih. Jejím největším klenotem je první vydání knihy Princezna z Marsu od Edgara Rice Borroughse.

Co ale dodává románu skutečně na působivosti, je prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Láska k historii a starým hřbitovům z knihy přímo vyzařuje. Amanda Stevensová skvěle pracuje se symbolikou, prokládá knihu zajímavými popisy epitafů, náhrobků a pohřebních zvyklostí, které příběh ozvláštňují a dodávají mu nádech tajemna. Věděli jste například, že náhrobek otočený směrem od hrobu znamená místo posledního odpočinku čarodějnice? Podobných zajímavostí je Okřídlená duše plná a také samotný název knihy představuje jeden ze symbolů, které sehrají v příběhu důležitou roli. Kniha zároveň přivádí své čtenáře do prostředí starého jihu a dává nahlédnout do míst a domovů, kde jsou tradice, legendy a pověry stále ještě součástí života.

Z počátku je těžké určit hlavní dějovou linii, jelikož každou z postav obestírá tajemství, které je potřeba odhalit, a detektivní zápletka proto nehraje prim. Jak příběh nabírá na obrátkách, stává se z ní však to, co posouvá děj kupředu. Dílčí problémy ustupují do pozadí a vše vrcholí v působivé sérii nemálo mrazivých scén, které ukazují, že Amanda Stevensová je opravdu především autorkou skvělých thrillerů. Postavy Okřídlené duše jsou propracované a jejich osobní historii spisovatelka vždy nastínila, ale nikdy zcela nevysvětlila. Hodně potenciálu se tedy skrývá i v navazujících dílech.

Zašifrovaných věcí je zde vskutku mnoho, i přesto ale působí všechny motivy rovnocenně a mají bohatý potenciál. První díl trilogie o Hřbitovní královně Amandy Stevensová představuje čtivou a originální duchařskou detektivku a je zřejmé, proč se řadí k autorčině nejpopulárnější tvorbě. Další díl téhle působivé trilogie by měl vyjít s podzimem roku 2013 v naklada­telství Knižní klub.

  • Amanda Stevensová: Okřídlená duše
  • Knižní klub, 2012
  • překlad: Věra Klásková
  • obálka: Gabriela Janovská
  • 368 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
25. února 2013, Jana Balharová

Diskuze k článku

singles near me free
Williammax - 30. 07. 2021 16:52

personals sites singles near me free
fake dating gay movie
KevinBeeri - 09. 08. 2021 13:09

gay pagan dating discreet gay dating sites gay dating lines
gay dating italian mem
KevinBeeri - 13. 08. 2021 15:07

dating asian gay men mature gay men dating site dating website for gay men
gay online dating nyc
KevinBeeri - 16. 08. 2021 12:55

gay dating a skinny man modern gay dating site connexions gay dating
thesis on gay online dating
Patrickamowl - 04. 09. 2021 17:58

gay jew dating site young gay man dating older man gay dad dating
gay men dating asexual women
Henryexole - 09. 09. 2021 20:54

free gay dating personals gay women dating site dating site gay australia
gay geek dating site
Henryexole - 14. 09. 2021 12:12

gay dating in michigan london gay dating site gay christian men dating
buy term paper
GustavoJoync - 10. 10. 2021 00:48

do my essay for me check my essay
online resume service
Matthewsok - 14. 10. 2021 02:49

louisiana purchase essay federal resume writing service
topwritemyessay
BrandonNumma - 04. 11. 2021 05:15

custom writing essay what to write my college essay about writing a descriptive essay
writing essays help
DonaldMoime - 09. 11. 2021 09:25

where do supporting details usually appear in an essay essays to write argumentative essay definition
google play sex games
Donaldrek - 28. 11. 2021 04:40

anime sex games sex games/ strip poker eroge! sex & game make sexy games
online rpg sex games
Donaldrek - 28. 11. 2021 18:11

rough sex games down load free sex games sex videos games

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Okřídlená duše

Okřídlená duše
299 Kč 269 Kč