Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Alitina pustá poušť, Jukito Kiširo: Bojový anděl Alita 3 – Cesta ke svobodě

Kiširo Jukito: Bojový anděl Alita 03 - Cesta ke svobodě

Jak se Alita srovná s nesmírnou ztrátou? Jak se vypořádá s odpovědností za mnohé životy? Kdo tahá za nitky v Salemu? A bude se naše hrdinka nadále zamilovávat do každého, koho potká? Třetí díl slavné mangy přináší spoustu otázek i odpovědí, ne všechny jsou ale uspokojivé.

Alitu mají všichni rádi, zvláště poté, co vítězně protáhla kiny pod záštitou dua Cameron / Rodriguez. Je proto fajn, že se o ni v nakladatelství Crew vzorně starají. Mezi prvními dvěma svazky (z nichž hlavně vycházel film) a finálním, který nás brzy čeká, se ovšem nachází tišina. Či lépe řečeno poušť.

Je trochu zvláštní mluvit o tišině, protože se ve třetím svazku neustále střílí a s někým bojuje. Ba ještě více než v předchozích knihách. Ale on tak tenhle díl opravdu působí. Na začátku vrhá Alitu do velkolepého boje a zúčtování s jejím úhlavním nepřítelem, ale jakmile se vše uklidní, přichází zvláštní krok – nečekané posunutí děje o 10 let kupředu.

Alita je najednou někým jiným, nemluvě o vedlejších postavách náhle ztracených, mrtvých či zestárlých. Přes tuhle propast se po několika stovkách stran intenzivního souvislého děje jen velmi těžko přeskakuje.

Alitino nové já tajného agenta v přestrojení za žoldáka je po pravdě pěkně protivné, jako by ji po těch 10 letech dostihla puberta. Noví přátelé i nepřátelé z ní jen horko těžko vykřesávají jiskru té staré, milé a obětavé kyber-dívky. A to není jejich jediný problém. Jsou totiž o dost plošší, než jsme u téhle ságy zvyklí.

Vše, co se na Alitině cestě pouští daleko za Vrakovištěm odehrává, bylo již víceméně odvyprávěno v předcházejících knihách, a to výrazně lépe. Velmi pevné a propracované rodinné vztahy mezi Alitou a dalšími robo-závodníky ve druhém díle? Tentokrát místo nich dostáváme románek s nevyrovnaným člověkem, k němuž Alita vzplane náklonností jen proto, že nikdo jiný není dostupný.

Děj se smrskává, jak už bylo zmíněno, na jednu bitvu za druhou, což se při takovém počtu stran stává rychle ubíjejícím. Nový hlavní antagonista se přitom zjeví jen na začátku a pak jako by zmizel z autorova fokusu a Alita se svému cíli přiblíží jen minimálně.

A co pohříchu vypadlo úplně, je odkrývání Alitiny minulosti, přitom to ještě na konci předcházejícího svazku vypadalo, že už se blížíme k velkým odhalením. Snad příště… Ve srovnání s nadupaným druhým dílem je tahle cesta pouští spíše zklamáním, ale to nezmenšuje naděje vkládané do finálního svazku. Snad se všechny nitky svážou a tahle manga dokáže i v českém překladu, že si své místo na výsluní jako celek zaslouží.

20. března 2019, David P. Stefanovič

Bojový anděl Alita 03 - Cesta ke svobodě

Bojový anděl Alita 03 - Cesta ke svobodě
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč