Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Alfred Bekker putuje s Gorianem až k osamělým Strážcům magie , Alfred Bekker: Strážci magie (Gorian 2)

Bekker Alfred: Gorian 2 - Strážci magie

Svatá říše je násilně dobývána Morygorovou temnou aurou, ledem a ohromnými leviatany, kteří v útrobách přepravují armády nemrtvých. Celkem originální nápad v knize Gorian: Strážci magie zaručeně není ojedinělým.

Alfred Bekker se znovu vrací se známou skupinkou hrdinů, aby s nimi popošel zase o kousíček dál: vstříc ještě větším hrozbám a zneklidňujícím stínům kruté pravdy o osudu jeho světa.

Jak a kam teď?

Výprava se přesunula do Gryfolandu, země gryfích letců, kde hrdinové žádají tamního krále o listinu, propůjčující jim oprávnění uskutečnit pouť na tajuplné Kaladranské ostrovy. Cestu jim však hatí zapeklitý oříšek: odvěké nepřátelství mezi oběma národy. Gorianovi, Sheeře, Torbasovi a mistru Thondarilovi nezbývá než prošlapat mnoho stezek k lidským srdcím a užít mnoho lstí, aby urychleně dosáhli cíle, neboť proti nim stojí nejkrutější z protivníků: čas. Stínonoš již téměř zakryl Slunce a teplý svit už není dostatečně silný, aby Pána Mrazivé říše brzdil v plánu podmanit si Západní i Východní polokouli Země.

V pokračování trilogie, které nese název Strážci magie, je cítit snaha Alfreda Bekkera utvořit ve čtenářově fantazii spolehlivý obraz odehrávající se scény, což kritici v současnosti nenazývají přímo optimálním . Dětské čtenáře přehlcený text a dlouhé odstavce odradí, protože se po dvou stránkách začnou nudit a ty odrostlejší neuchvátí díky pomalému tempu vyprávění děje, a tudíž knihu buďto také odloží anebo ji jen zběžně prolistují. Tak či onak, ke Gorianovi je třeba jistá dávka trpělivosti, která za odměnu poskytne krásnou procházku po úžasných místech magií nasáklého vesmíru.

Alfred Bekker v pěti bodech

  • německý spisovatel, narozen 27. 9. 1964 v Borghorstu; mluví německy, anglicky, francouzsky a španělsky
  • literárně na sebe upozornil sci-fi románem Axtkrieger – der Namenlose, který napsal ve 14 letech
  • celkem publikoval kolem 300 románů a více jak 1000 krátkých příběhů
  • kromě svého jména píše Alfred Bekker pod řadou pseudonymů (např.: Neal Chadwick (v sérii Kommissar X a pro kriminální seriál RTL Quincy, také ve westernových řadách v nakladatelství Bastei und Kelter)
  • v současné době žije s rodinou v Meinerzhagenu a má jednoho syna

Strážce magie ale určitě nelze odsoudit kvůli zdlouhavosti některých pasáží, vždyť se mezi nimi dají naleznout i bravurně zvládnuté momenty: akční výstupy, komornější okamžiky a výplně docela chvályhodně sepsaných konverzací. Líbivý a zdařilý je i Bekkerův realistický přístup v situacích, v nichž by ve fantasy příběhu kdekdo očekával pohádkové zjemnění, které činí dětskou fantastiku jako sérii o Gorianovi takovou, jaká je.. Je zjevné, že spisovatel evidentně uvažoval o širší cílové skupině.

Autor ví, co chce čtenáři sdělit a tomu je již po první kapitole jasné, co třímá v ruce. Gorian: Strážci magie čítá kolem čtyř stovek dobrého mixu novodobé fantasy s přídechem klasických rysů žánru. Sice to není nic, co by dokázalo dojmout k slzám, nicméně epický kontext, jemuž se tu oproti prvnímu dílu dostává více pozornosti, alespoň ničím neurazí. S neduhy předchozí knihy, Gorian: Odkaz hvězdných mečů, se do druhé části vyprávění táhne slabá charakteristika postav (včetně těch ústředních) a tu a tam až úsměvná naivita v počínání hlavních hrdinů.

Svižný verdikt průměrného díla

Čím se mohl pyšnit Odkaz hvězdných mečů, to se ve Strážcích magie vytrácí. Svižnost textu ustupuje do pozadí a je až na obtíž často zaměňována za nudnou snůšku žvástů vysvětlujících zcela zbytečné a druhořadé okolnosti. Ovšem při ohledu druhém se Alfred Bekker ani při psaní dvojky nebránil akci, relativně neočekávaným zvratům, horám magie a adrenalinovým dobrodružstvím. Ve skutečnosti proto nová kniha představuje opět splněný sen všech fanoušků klasické dobrodružné fantasy s mladým hrdinou v čele. Nyní lze jen takticky vyčkávat, jak si autor poradil i se závěrečným dílem trilogie a doufat, že tím Gorianovi vydláždí uličku do slovutných síní košer příběhů.

  • Alfred Bekker: Strážci magie (Gorian 2)
  • Grada, 2012
  • překlad: Iva Oxböll
  • obálka: Nick Delgadis
  • 402 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
27. prosince 2012, Jakub Gergela

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Gorian 2 - Strážci magie

Gorian 2 - Strážci magie
329 Kč 296 Kč