Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Alex Scarrow a Jezdci časem chrání dějiny před narušiteli i chaosem , Alex Scarrow

jezdci-casem-scarrow

Měla to být jednoduchá práce. Sledovat drobné či výraznější změny, vystopovat zdroj a opravit běh času do původní podoby. Aspoň do toho rána, než se vzbudili do reality, v níž je Amerika více než půl století obsazena nacistickými jednotkami. Jezdci času Alexe Scarrowa mají co dělat.

Maddy Carterová pracovala jako programátorka specializující se na databáze a podílela se na vývoji několika počítačových her. Mnoho lidí by ji označilo za geeka, zejména když dojde na rozebírání takového Terminátora. V roce 2010 se na ni ale obrátil záhadný cizinec s nabídkou, která se neodmítá – ostatně, kdo by nechtěl pracovat pro organizaci chránící historii před nežádoucími změnami? Obzvláště když se nachází ve vybuchujícím letadle a má za pár vteřin zemřít.

Maddy však ještě netuší, co vyplyne najevo za znepokojivé skutečnosti. Očekává se od ní, že bude stát v čele týmu tvořeného Liamem a Sal. Sice jeden pochází ze začátku 20. století a druhá měla před naverbováním uhořet koncem 20. let století jednadvacátého, ale pořád jsou to teenageři a jejich základna se nachází v New Yorku, 10. a 11. září roku 2001. Skoro se nabízí otázka, jestli by smrt v letadle přece jen nebyla ta lepší alternativa.

Jezdci času nejsou filozofickou úvahou o tom, jakou cenu má vlastně život a za jakých podmínek se dá ještě považovat za snesitelným. Alex Scarrow se ve své knize snaží oslovit především teenagery. Vypráví rychle, informace kolem agentury chránící dějiny, jejího vzniku i fungování chrlí tak nějak mimochodem, za pochodu. Postavy se rychle seznámí, jsou poučeny o svých úkolech, letmo proškoleny, obdařeny parťákem, který jako by utekl doktoru Frankensteinovi z laboratoře, a vrženy do vody, ať plavou. A první malér na sebe nenechá dlouho čekat. V podobě idealisty rozhodnutého vrátit se do minulosti a v zájmu nového, lepšího světa usměrnit Vůdce k obrazu svému. Jakýmkoli způsobem.

Na zkušeného čtenáře může příběh působit poněkud vykalkulovaně. Autor přesně odhadne „ten vhodný okamžik“ k přepnutí z jednoho obrazu na druhý, k odhalení nových skutečností, k další dějové komplikaci… Vše je precizní, fungující do posledního písmenka, jen s jemňounkou pachutí hry na efekt. Ale díky tomu jsou Jezdci časem působiví pro svou cílovou skupinu. Pro mládež. Scarrow sází na okouzlení čtenáře dynamikou příběhu, živostí dialogů, na knihy pro mládež překvapivou ponurostí některých motivů, a nejednoznačnou záporností hlavního padoucha. Jeho nejsilnější stránkou je totiž prokreslené pozadí a reálie. Prostředí, v němž se Jezdci časem odehrávají, totiž nepostrádá propracovanost. Tento dojem se nevytratí ani nad tématy, v kterých „young adult novel“ vyžadují určitý skok víry a konstatování, že po maturitě už člověk asi ztrácí kvalifikaci k zachraňování světa. Otázky jako klíč výběru konkrétních agentů či proč minulost chrání prakticky děti, které toho v hodinách dějepisu moc nepobraly, jsou zodpovězeny uspokojivě.

Jezdci časem nezapomínají, že jsou prvním dílem série, ale zároveň nemají potřebu být „pouze“ úvodem. Přestože jsou součástí něčeho většího, obsahují především uzavřený příběh obohacený o pár kousků skládačky. Alex Scarrow žádný literární nepořádek nenadělal a to, že v současnosti pracuje na šestém díle Jezdců časem, lze brát hlavně jako potvrzení, že jeho příběhy si udržely svou úroveň i v následujících pokračováních.

  • Alex Scarrow: Jezdci časem
  • překlad: Jaroslav Žerávek
  • BB Art, Praha: 2011
  • obálka: Neil Spence
  • 378 stran/ 199 Kč

Alex Scarrow v pěti bodech:

  1. Narodil se roku 1966 v Nigérii
  2. Než se pustil do psaní, živil se jako kytarista.
  3. Také pracoval jako grafik při tvorbě počítačových her, podílel se na následujících titulech – Waterworld, Evolva, The Thing, Spartan, Gates of Troy, Legion Arena.
  4. Spisovatelství mají v rodině – jeho bratr Simon píše historické romány odehrávající se ve starověkém Římě.
  5. Sérii Jezdci časem má tvořit celkem devět knih; v současné době se připravuje k vydání pátý díl (Gates of Rome) a Alex Scarrow pracuje na šestém pokračování
2. listopadu 2011, Jana Poláčková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).