Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Alex Craftová je připravena odhalit, co skrývají Vzpomínky stínu, Kalayna Price: Vzpomínky stínů (Alex Craftová 3)

Price Kalayna: Alex Craftová 3 - Vzpomínky stínů

Alex Craftová si konečně společně se svou kamarádkou Riannou, další čarodějkou, otevřela svoji vlastní kancelář. Je to sice díra, ale představuje začátek něčeho nového, a to především v okamžiku, kdy se Alex při odchodu z práce stane svědkyní sebevraždy. Na tom by nebylo nic divného, kdyby duch zemřelého netvrdil, že na sebe nevztáhl ruku. Nový detektivní případ, staří hrdinové a další boj o život můžou začít.

Ve městě Nekros se děje něco podivného. Stín mrtvého, který Alex povolá, aby objasnila zjevnou sebevraždu, si na dny předcházející brutálnímu konci svého života vzpomíná. Vše je zahalené tajemstvím, které jasně odpovídá jen na jednu otázku: Byla to vražda. Ale proč mrtvý před smrtí shodil třicet kilo? A jaký druh magie dokáže takto ovládnout lidskou mysl? Jak to, že si nepamatuje ani vlastní smrt?

Kaylana Priceová přiznává, že je fanynkou Laurell K. Hamiltonové a její Anity Blakeové, stejně tak nezastírá skutečnost, že urban fantasy o Stínové čarodějce je Anitě místy hodně podobná. Obě hrdinky mají v krvi magii, která je spojuje s mrtvými, a vyšetřují detektivní případy, v nichž hraje velkou roli nadpřirozeno. Alex Craftová často působí jako Anita před obdobím čím-víc-sexu-tím-líp-a-je-jedno-s-kým.

Alexis od prvního dílu hodně vyspěla a z obyčejné stínové čarodějky se stal někdo jiný. Někdo, kdo se musí vyrovnat nejen se svým faeským dědictvím, jež ji pomalu dohání, ale i s intriky Zimní královny či vlastní existencí a minulostí.

Detektivní složka je hlavní příběhovou linií i dvou prvních dílů série, ale tentokrát kniha poprvé působí doopravdy propracovaným dojmem, kdy autorka čtenáři v průběhu hází jednu kost za druhou, aby se dostala k napínavému finiši a především ke konečnému cliffhangeru, který nenechá nikoho chladným.

Nechybí ani vztahová linie, jíž autorka rozehrála už v minulosti. Pokračuje jeden z mnoha milostných trojúhelníků, kdy je hrdinka rozervaná mezi dvěma muži. Najde se tu agent Falin Adrews, Alexin bývalý parťák, a především Death, s kterým se Alex vždy přátelila, ale s nímž se teprve nedávno její vztah dostal na novou, mnohem osobitější a intimnější, rovinu.

Kalayna Price v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1982 v Severní Karolíně a vystudovala univerzitu, obor studiová tvorba a malba.
  2. Kromě série o čarodějce Alex Craftové (plánuje se jich zatím šest) má na svém kontě i tři díly cyklu Haven (s kočičí kožoměnkyní a upírkou zároveň, Kitou Nekai, v hlavní roli).
  3. Inspiruje se v životě kolem sebe, mytologii i folklóru.
  4. Vzorem je jí oblíbená žánrová autorka Laurell Kay Hamiltonová (série o Anitě Blake a Merry Gentry).
  5. Ve svém volnu se věnuje četbě, malbě, fotografování a tanci s obručemi hula hoop.

O Deathovi toho autorka dřív mnoho neřekla. Jednoduše se rozhodla, že on bude ten tajuplný chlap, jenž jednoho dne přijde, řekne: „Miluji Alex a chci ji,“ a hrdinka podlehne. Bez charakteru, minulosti a s jaksi křečovitým postojem byl do příběhu spíš vnucen, než aby si své místo na výsluní zasloužil. To se stane až tentokrát, protože ve Vzpomínkách stínů je mnohem víc Deatha a čtenář konečně začíná chápat, proč se Alex nedokáže rozhodnout.

Na pozadí detektivního příběhu autorka dále odhaluje svět, který stvořila a který se pomalu, ale jistě vzdaluje ostatním urban fantasy, s nimiž by se Alex Craftová dala splést. Už jméno města Nekros dávalo znát, že se Priceová rozhodla úplně odvrhnout náš svět a vytvořit něco nového.

Pomocí lstivých triků se Zimní královna snaží přemluvit Alex, aby se přidala k jejímu dvoru. Koneckonců má v moci už Alexina přítele Falina, jež se stal královniným rytířem. Největší lákadlo je však pro Faerii právě Alex a její moc. Je proto očividné, že se Zimní královna nevzdá tak snadno. Ona sama představuje dost velký problém, čtenář však přesto nesmí zapomínat ani na Alexinu rodinu, kvůli které si kdysi změnila jméno – její otec je stále veřejně aktivní, mocný a intrikářský.

Stínová čarodějka se postupně vyvíjí a díl od dílu se kvality knih zlepšují. Autorka má sice, stejně jako mnoho dalších, tendence neustále se opakovat a dělat své čtenáře hloupějšími, než doopravdy jsou, ale třetí díl je bezesporu prozatím nejlepší z celé série. S propracovaným příběhem, lehkým stylem psaní a obrovskou čtivostí představuje sladkou jednohubku, jíž kazí (či zlepšuje) jen velice otevřený konec, na jehož pokračování si čtenáři budou muset dlouho počkat, protože Priceová čtvrtý díl ještě nedopsala.

  • Kalayna Price: Vzpomínky stínů (Alex Craftová 3)
  • Baronet, 2013
  • překlad: Zuzana Ľalíková
  • obálka: Aleta Rafton
  • 380 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
10. prosince 2013, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Alex Craftová 3 - Vzpomínky stínů

Alex Craftová 3 - Vzpomínky stínů
329 Kč 296 Kč