Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Agenta Johna Francise Kováře v šumavských hvozdech čeká jediný úkol: Přežít, Zbyněk Kučera Holub: Přežít (JFK 30)

Holub Kučera Zbyněk: JFK 30 - Přežít

Nový svět s novými pravidly. Noví lidé a nové dobrodružství, které pro Johna Francise Kováře znamená další problémy, zapeklité hádanky z paralelních dimenzí jeho skutečné domoviny i nová přátelství a ponaučení. V drsných hvozdech šumavských lesů musí dokázat, co nikdo před ním – přežít a naleznout portál do reality, jež mu snad už konečně bude schopna zodpovědět otázky otravující jeho zmatenou mysl.

Poslední mezidimenzionální brána zavedla Johna někam do hvozdů české Šumavy. Agent však brzy zjišťuje, že Národní park je jaksi rozlehlejší oproti tomu, jaký zná ze svého světa. Ekonomický trh střední Evropy ovládá dřevotěžba a u moci se nachází těžařské rodiny s představenými barony. Je po atomových testech, společnost se rozdělila na znepřátelené frakce. Ve hvozdech je magie na denním pořádku ochránců přírody. Šumavu John Francis Kovář poznává coby intrikánskou, ale současně spravedlivou bytost – jako dokonalý počítačový systém.

Vysíleného Johna brzy zajmou dělníci jedné z těžařských rodin a on je podobně jako oni vsazen do okovů otroka. Namísto klasického jídla se zde lidé živí hmyzem, nejčastěji zárodky brouka kůrovce. Vládne nebezpečná doba, neboť les za přispění radiace z jádra zmutoval a dále se vyvíjí. Zmiňovaný kůrovec dosahuje gigantických rozměrů a již neparazituje pouze na stromech, jakož i na člověku. Zbývají pouhé hodiny, než vyletí na lov. A k tomu zuří i válka mezi společenskými frakcemi. A Agent JFK na sobě pozoruje zvláštní změny – jeho tělo mutuje do zvířecí podoby.

Hranice dvou žánrů znovu boduje

Fantasy a scifistický prvek v rovné symbióze sérii JFK opravdu velmi svědčí. O tom se konečně čtenáři mohli přesvědčit již v minulých dílech agentova dobrodružství. Realita, v níž se magie a nadpřirozeno mísí s technikou a vědeckou praxí by se ale dala označit i jako jistota, na kterou někteří a hlavně noví, autoři řady velmi sází. Proč ne. Funguje to, ovšem otázkou zůstává, zdali je toto míšení lepší v porovnání se zaměřením jen na jednu podobu fantastiky.

Z hlediska hodnocení děje není v pořadí již třicátý díl Agenta JFK o nic méně nabytý nežli devětadvacítka s podtitulem V prachu a krvi od Míly Lince. Znovu je celé Johnovo dobrodružství pojato osobitým stylem, v němž nechybí akce, napětí a trocha té romantiky mistrovsky prolnuté s lehkou a nenucenou elegancí.

Zbyněk Kučera Holub ve čtyřech bodech

  1. Přezdívaný Gilgalad, narozen v únoru 1980 v Českých Budějovicích
  2. Český prozaik, autor a editor fantasy, pohádek a příběhů napříč žánry
  3. Okolo roku 2000 se začal podílet na tvorbě RPG světa Asterion (Kaat, aneb Historky Cechu Eldebranských katů)
  4. Napsal nebo jako editor sestavil řadu titulů, ale nevnímá se jako spisovatel – cítí se být „klukem, kterého baví psát a občas mu něco vyjde“.

Koncert posléze pokračuje formou uvěřitelných osobností jednotlivých postav (plukovníkovými startkami bez filtru jakoby načichly i samotné stránky knihy) či věrohodně načrtnutých scén. Ty ovšem pan Kučera nepopisuje do detailu, protože si je nadmíru dobře vědom čtenářovy osobní fantasie. Za zmínku stojí hutná temná atmosféra sklíčených míst, do nichž je příběh zasazen.

Někdo by mohl namítat, že českého prostředí bylo v posledních dílech série JFK až až. Z třicátého dílu s podtitulem Přežít je možná cítit jistá křečovitost námětu, ale pouze z počátku a pouze do okamžiku, nežli je čtenář dostatečně seznámen s hlavními aktéry paralelní sféry a se vzpomínaným charakterním rukopisem Zbyňka Kučery Holuba. Někomu se může zdát prvních cirka třicet stran románu zbytečně zdlouhavých a nudných, jiný si labužnicky vychutná skvostný úvod do chmur daného času a prostoru.

Spekulace či nutnost restartu série

Mezi čtenáři se ozývají hlasy volající po restartu celé série a o vpuštění mladistvé krve do stárnoucího koloběhu tvůrčího týmu. Zejména s posledními vyšlými díly se ovšem mladí autoři objevují, čili výše uvedené ozvěny kritiků pozbývají smysluplných podložení. Naopak přijatelnější je možný příklon k názorům jisté lineárnosti dějových linek, jež se povětšinou snaží někdy méně a někdy více šroubovaným způsobem ubírat z bodu A do bodu B, bez překvapivějších příběhových zvratů. Lze ale přímočarý vývoj událostí jednotlivých příběhů ovlivnit, aniž by nedošlo k navýšení počtu stránek? Neztratila by série věrné čtenáře? Neodrazovala by nováčky? Nechť ožehavé starosti uhasí či více roznítí další díl.

Díl Přežít se dá považovat za plnohodnotného pokračovatele svých předchůdců. Rozhodně neurazí a dozajista leckoho mile překvapí a leckterého přírodomila svede i vskutku oddaným přepisem zálesáckého života.

  • Zbyněk Kučera Holub: Přežít (JFK 30)
  • Triton, 2013
  • obálka: Petr Vyoral
  • 208 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
20. srpna 2013, Jakub Gergela

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

JFK 30 - Přežít

JFK 30 - Přežít
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč