Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Absolutno, Bůh, nebo fluktuace vakua? , Václav Jakeš: Bůh nebo absolutno a jiné povídky

Jakeš: Bůh nebo absolutno a jiné povídky

Kde se vzala naše existence? Proč existujeme? Existujeme vůbec? Jaké míry a hranice mají fyzikální zákony? Co je to nekonečnost? Co je to realita? Co je to to ‚absolutno‘? Autor se v povídkách doslova utápí existencionálně-filozoficky-fyzikálními otázkami a čtenáře bere do hlubin s sebou…

První věty evokují jakousi fantaskní učebnici astronomie. Časem však čtenář nabude dojmu, že autor absolvoval jen jakousi základní školu kvantové fyziky, jež je pravděpodobně jeho koníčkem a v jejíchž základních obrysech pak vykresluje lidstvo jako soubor ztracených plavců. Ztracených nejen v oceánu kvantových fyzik, ale také ve změti fyzikálních pojmů a domněnek, kterými Václav Jakeš propojuje svět vědy a racionálna s existenciálně absolutními otázkami a tématy (nejen) křesťanské víry.

Jak dobře to funguje?

Koncept je to obdivuhodný, leč právě fyzikální obrysy stávají se po čase jednotvárnými. Stejně jako postavy – za hlavní postavu si jen velmi zřídka volí spisovatelé postaršího vědce. Pomyslnou korunu tomu všemu nasazuje ale jistá jednotvárnost některých pojmů. Například bez ‚fluktuace vakua‘ se obešel autor (jestli správně počítám) ve třech povídkách z celkových jedenačtyřiceti kousků. Je sice hezké, že čtenář již ví, jaká odborná slova na příštích stránkách čekat (aniž by přesně věděl, co znamenají), ale co má potom průměrný čtenář s takovými osmačtyřiceti fluktuacemi vakua dělat? Někde by zkrátka prospělo méně vakua a více čerstvého vzduchu…

Václav Jakeš ve čtyřech bodech

  1. Český spisovatel, který se narodil roku 1957.
  2. Kniha Bůh nebo absolutno a jiné povídky je jeho šestou publikací.
  3. Prvním dílo vydal v roce 2015, a to pod názvem Boží odysea.
  4. Ve všech svých dílech se soustředí na otázky víry – života, smrti či filozofie.

Na stranu druhou je nutno uznat, že ačkoli se autor dívá na hluboké otázky smrti, přežití a života vůbec stále podobnou perspektivou (vědecké fyziky a ‚Boha – Hybatele‘ zároveň), je každá povídka ve svém jádru originální. Často nabízí nové otázky a příjemné náměty k zamyšlení – stejně tak jako nové prostředí a některé z kulis děje.

Sbírka povídek Bůh nebo absolutno a jiné povídky zaujme bez potíží hloubavé čtenáře, kteří se nad sebou – ale i nad lidstvem, světem, absolutnem, Bohem a kdoví čím ještě chtějí zamyslet, případně se na tyto otázky podívat z trochu jiné perspektivy. Jakmile se totiž prokopou džunglí pojmů ze světa fyziky, dostanou se k milým, poutavým a poněkud neobyčejně zpracovaným postřehům, myšlenkám a otázkám, které podněcují lidskou zvědavost a nabádají k zamyšlení. Zkrátka dostanou se k příjemné sadě povídek.

  • Václav Jakeš: Bůh nebo absolutno a jiné povídky
  • Epocha, 2022
  • ilustrace: Rosvita Mikulová
  • obálka: Josef Kroupa
  • 160 stran, 199 Kč
5. dubna 2023, Jiří Sejkora