Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

A zkusili jste ten magický rituál vypnout a zapnout?, Petr Heteša: Skrytá rizika kvantové démonologie

Heteša Petr: Skrytá rizika kvantové démonologie

Nehrajte si s magií, když jí nerozumíte, a přestaňte věřit, že má lidstvo umělou inteligenci pod kontrolou. Co se stane, když na Zemi za zvláštních okolností proniknou tři nadpřirozené entity a AI zhodnotí, že je na své Zemi nechce? Ze světa se stane bitevní pole. Bohužel nikoho nezajímá, co si o tom všem myslí lidé.

Svět má problém – jen o tom ještě neví. Zatím to vypadá pouze na hodně divnou smrt několika lidí a vymalování bytu v hodně sytých odstínech rudé barvy. Z astrálního světa však utekli démoni, kteří chystají něco nekalého. A to si umělá inteligence, které se už několik let úspěšně daří řídit celou planetu, nenechá líbit. Sama proti nadpřirozenému nepříteli však nic nezmůže, na pomoc si tedy povolá zástupce z řad astrálu. Démon Yaran toho o současném světě sice moc neví, ale víc to už snad zpackat nemůže. Nebo snad ano?

Petr Heteša se ve svých románech už s lidmi vyblbnul dosytosti a nejspíš ho začali nudit – nebo usoudil, že už dávno nejsou pány tvorstva na vrcholu potravinového řetězce, jak o sobě tak rádi tvrdí. Na jeho novém románu Skrytá rizika kvantové démonologie je jednou z nejvíce osvěžujících věcí to, že lidé jsou zde postaveni na druhou kolej, a to z velké části příběhu. Lidské ego zde dostává pořádně na frak, protože v tomhle souboji mezi astrálem a AI pro křehkou lidskou schránku a směšně omezenou mysl (až na výjimky) prostě není místo. Lidé jsou hloupější a pomalejší než umělá inteligence a slabší než astrální démoni, tuhle bitku tedy budou muset chtě nechtě sledovat z lavičky.

Petr Heteša v pěti bodech:

  1. Narodil se 25. února 1959.
  2. Vystudoval Fakultu architektury VUT Brno a jako architekt se i živí.
  3. Novely a povídky, na nichž pracoval s Karlem Veverkou, se dobře umisťovaly v literární soutěži o Cenu Karla Čapka.
  4. Žije s manželkou Zuzanou a dvěma dcerami v Českých Budějovicích.
  5. Mezi jeho další knihy patří například Démoni jsou věční nebo Nevermore Baltimore.

Ale chudák Yaran, který právě v takovém bezmocném těle skončil. Starý démon proti Zemi vesměs nic nemá, ale dlouho tady nebyl. Z čehož plyne (pro čtenáře) řada úsměvných nedorozumění, ale chybami se démon učí. Škoda jen, že iluze Yaranova ignorantství o lidském vývoji není zcela dokonalá – Hetešovi sem tam uklouzne nějaká popkulturní narážka, kterou by démon teoreticky znát neměl. Ale čert to vem. Jak to tak u Heteši bývá, Yaran je sarkastický sympaťák se sklony k lidským slabostem (jakkoli to sám odmítá přiznat), s tuhým kořínkem a odhodláním jít hlavou proti zdi. Je to v zásadě dobrák.

I ostatní postavy z řad AI i astrálního světa jsou příjemná společnost. Heteša do sytosti využívá toho, že spolu komunikují dvě entity, které o sobě navzájem příliš neví, ve světě, který je pro ně z jistých důvodů zcela nelogický. A čtenář si může pískat, protože sleduje zábavné roztržky tří diametrálně odlišných skupin postav, jejichž motivy a jednání jsou vesměs přízemní a snadno pochopitelné, ale mají problém se pochopit mezi sebou navzájem.

Skrytá rizika kvantové démonologie není žádné náročné filozofické dílo (ačkoli i tak by jistě Hetešův originální nápad šlo pojmout) – je to poctivý a čtivý český kyberpunk s řadou dobrých nápadů, jehož námět by od samého začátku nemohl fungovat, pokud by z něho byla jedna strana mince odstraněna. Tvůrci se obecně poslední dobou musí vyrovnávat s raketově rychlým technologickým postupem světa. Se stovkami kamer na každém kroku, sledováním telefonů a spoustou dalších reálných způsobů, jak zjistit informace o každém jedinci, nezbývá, než jít vývoji naproti a jedním rychlým pohybem mu vrazit pěstí. Hetešovi se přesně tohle povedlo. Stala se ze světa technologiemi prošpikovaná Petriho miska? Budiž, nechte v něm řádit nadpřirozeno, ať se kamerám trochu zapotí čočky. Baltimore se tady stává dějištěm střetu technologického postupu a vědecky nevysvětlitelné síly. Je to dobrý způsob, jak se obloukem elegantně vrátit na začátek detektivního žánru a opět donutit své detektivy zapojit hlavu a ne počítačovou simulaci.

Skrytá rizika kvantové démonologie je sice samostatný román, který si naplno užijí i nováčci Hetešova díla, ti, co už od tohoto autora však mají něco načteno, dostanou možnost si vychutnat navíc i několik narážek na jeho straší romány. Za zmínku stojí i zajímavé ilustrace, které román doplňují. O to stylovější, že je kreslil sám Petr Heteša, a čtenáři tedy mají jedinečnou šanci nahlédnout do autorovy hlavy. Stojí to za to, je tam vysoce sofistikovaně organizovaný bordel – čím více románů se v ní v budoucnosti zrodí, tím lépe. Skrytá rizika kvantové démonologie se Hetešovi vážně povedla.

  • Petr Heteša: Skrytá rizika kvantové démonologie
  • Brokilon, Praha 2019
  • obálka: Lukáš Tuma
  • 528 stran, 358 Kč (v e-shopu Fantasye již za 322 Kč)
16. dubna 2020, Sabina Dudová

Skrytá rizika kvantové démonologie

Skrytá rizika kvantové démonologie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 358 Kč 322 Kč