Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

A z popela Seattlu povstane Město pod hvězdou..., Green Arrow 04: Město pod hvězdou

Percy Benjamin: Green Arrow 04: Město pod hvězdou - česká obálka (brož.)

Seattle je na pokraji zhroucení. Letadla padají z nebe, mrakodrapy se řítí k zemi a obyvatelstvem začíná cloumat oprávněná panika. Green Arrow zformuje skupinu superhrdinských záchranářů. Pomáhá mu nezdolná Black Canary i bystrozraká Red Arrow. Jenže Seattle je v plamenech a jak se zdá, už jej nic nedokáže zachránit…

Green Arrow sice v rámci Znovuzrození hrdinů DC trpí určitou nevyrovnaností jednotlivých knih, stále se však jedná o vcelku zajímavou sérii. Benjamin Percy občas zbytečně tlačí na pilu a dělá ze Smaragdového střelce vyloženě politickou agitku, zároveň však nabízí i vcelku zajímavý příběh. Ten se již od úvodní knihy Znovuzrození točí okolo tajemné organizace Devátý kruh. A nejinak tomu bude i napočtvrté. Město pod hvězdou navíc nabízí první vrchol Percyho runu u Green Arrowa a rozhodně věřte, že je o co stát.

Tato kniha by se dala rozdělit přibližně na dvě části, které každá nabízejí svůj příběh, zároveň však spolu úzce souvisejí a tvoří větší celek. V první části se Green Arrow musí vydat do místní indiánské rezervace, kde se vyostřuje konflikt mezi místními a stavbaři. Právě tato část v sobě nese nezanedbatelné politické poselství. Avšak kromě nezbytné agitky zde přichází na scénu i postavy z Green Arrowovy historie, včele s jeho bývalým pomocníkem Arsenalem. Kromě něj se zde dočkáme i určitého exkurzu do historie v podobě vzpomínek na společnou minulost GA a Arsenala, díky které budou obě postavy působit propracovanějším dojmem.

Po této malé, avšak důležité epizodce se přesouváme k hlavnímu jádru problému, kterému bude Oliver Queen společně se svými společníky čelit. Někdo se snaží za každou cenu zničit celý Seattle a jak vcelku záhy vyjde najevo, nestojí za tím nikdo jiný než nechvalně známý Devátý kruh, se kterým se tak tento hrdina bude muset opět utkat. Tentokrát však na to není zdaleka sám, otázkou ale je, zda to bude stačit. Seattle je v plamenech a Queenovi protivníci již plánují, že z jeho popela povstane fantastické Star City – Město pod hvězdou…

Samotná zápletka sice není až tak překvapivá a je v podstatě logickým vyústěním událostí z předchozích knih, rozhodně však nepůsobí nikterak hloupě. Mohou za to i samotné postavy, které vzhledem k nastíněné minulosti jednají vcelku logicky a mají tak i pevné základy pro své činy. Green Arrow se tak po slabším druhém díle evidentně odpíchnul k výšinám a čtenářům nabízí vcelku kvalitní a zábavný mainstreamový komiks, ve kterém si každý přijde na své.

Jedinou výtkou by mohla být určitá zmatečnost, kdy autor zbytečně přeskakuje z místa na místo a mezi jednotlivými postavami a událostmi. Díky tomu mohou mít čtenáři občas maličko problém se orientovat. Naštěstí se však k závěru veškeré nejasnosti rozplynou a před čtenáři se otevře dramatický příběh, jenž bude mít na další Green Arrowovo konání bezpochyby zásadní vliv.

Celkový dojem vcelku pochopitelně nemalou měrou umocňuje i povedená kresba, nad kterou drží ochranou ruku opět především Juan Ferreyra, k němuž se i tentokrát připojila řada dalších autorů včetně Otto Schmidta či Eleonory Carlini, kteří již na Green Arrowovi spolupracovali. Kresebný styl se tak nese opět ve značně akční a dynamické rovině, jež k tomuto superhrdinovi skvěle sedí a zároveň mu dodává nezaměnitelný grafický styl.

Pomyslnou třešničkou na dortu je pak v případě českého vydání i dostupná verze s alternativní obálkou od Tomáše Kučerovského. Ten ze Smaragdového střelce udělal tak trochu hipster hrdinu. Jeho pojetí má však leccos do sebe a pokud se vyžíváte v nejrůznějších limitovaných edicích, je pro vás čtvrtý díl Green Arrowa s českou obálkou takřka povinností. Avšak i běžnému čtenáři má rozhodně Město pod hvězdou co nabídnout. Pokud vás tedy Green Arrowova dobrodružství baví, ani v nejnovějším díle se rozhodně nezklamete.

  • Benjamin Percy: Green Arrow 04 – Město pod hvězdou
  • BB art, 2019
  • Překlad: Changer the Elder
  • Obálka: Otto Schmidt/Tomáš Kučerovský
  • 200 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
27. října 2019, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Green Arrow 04: Město pod hvězdou - česká obálka (brož.)

Green Arrow 04: Město pod hvězdou - česká obálka (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč

Green Arrow 04: Město pod hvězdou - americká obálka (brož.)

Green Arrow 04: Město pod hvězdou - americká obálka (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč